"Večernje novosti": Bajdenovo licemerje u UN

Američki predsednik Bajden se danas povodom Ukrajine pred Generalnom skupštinom UN poziva na teritorijalni integritet i suverenitet, ali u slučaju agresije NATO-a na Srbiju nije bilo tako, piše beogradski dnevni list

Principi međunarodnog prava, očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta država, kao temelji na kojima treba da počiva svetski poredak, počeli su da "važe" kada je buknuo rat u Ukrajini, pišu beogradske "Večernje novosti", primećujući da za zapadne sile u slučaju Srbije i nelegalnog otcepljenja Kosova i Metohije ovi postulati nisu postojali.

Ova tema nametnula se tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, tokom koje je predsednik SAD Džozef Bajden kao glavne vrednosti spomenuo teritorijalni integritet i suverenitet: "Ako dozvolimo da se Ukrajina rascepi, da bismo umirili agresiju, može li se bilo koja država članica UN osećati zaštićenom i da li će nezavisnost bilo koje nacije biti sigurna?".

U slučaju Srbije tumačenje nije bilo ovakvo. Agresija NATO-a na Srbiju 1999. počela je bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, mimo međunarodnog prava. Kada je lažna država Kosovo proglasila nezavisnost, rekli su da je u pitanju presedan, a Rezoluciju SB UN 1244 Zapad svakodnevno gazi. Agresija na našu zemlju "umirena" je upravo njenim rasparčavanjem, kojeg se stanovnik Bele kuće grozi, kada je u pitanju domovina njegovog "partnera" Vladimira Zelenskog.

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je na to licemerje: "To su zamene teza i dvoličnost. Navikli smo na to da i dalje ne priznaju Rezoluciju SB UN 1244. Velikima je sve dozvoljeno, a nama, koji smo mali, bolje je da na vreme shvatimo koliko smo mali. Nisam još shvatio, možda me pridikama ubede."

Direktor Centra za proučavanje globalizacije Dejan Miletić rekao je za "Večernje novosti" da Srbija, u podelama između ekonomskih i vojnih sila, zauzima nezavisnu i neutralnu poziciju, koja je orijentisana najviše ka Evropskoj uniji, ali i ka drugim horizontima i partnerima.

"Vučić će nastupiti principijelno, argumentovano i odlučno u odbrani međunarodnog javnog prava, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Argumente koje je američki predsednik Bajden koristio može da koristi i predsednik Vučić u odbrani globalnog poretka, svega onoga što u slučaju Srbije nije poštovano, a tiče se situacije na Kosovu i Metohiji", rekao je Miletić i dodao da iz godine u godinu potencijali i kapaciteti Srbije na diplomatskom planu rastu i njen značaj postaje sve veći.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević kaže da su "svi argumenti koje Srbija ističe u skladu sa svojim državnim i nacionalnim interesima i insistiranju na međunarodnom pravu, sada došli do izražaja na globalnoj sceni."

"Srbija će prvi put biti u poziciji da njeni argumenti postanu vladajući na globalnoj sceni. Ona nije više ista država, i sa svojim principima i argumentima postojano stoji, mirne savesti. Svet danas nije u stanju da odgovori na sve veće globalne izazove, zato što je globalni sukob došao do punog izražaja posle rata u Ukrajini. Pokazalo se da je svet podeljen, i da se probudio Globalni Jug, što znači da Zapad nije više dominantan. Po pravilu istorije, veliki nikada ne prihvataju da više nisu dominantni i pokušavaju da tu poziciju zadrže, što je proizvelo globalni sukob," zaključio je Miletić.