Srpski patrijarh posle 90 godina služi liturgiju u Zvorniku: Crkva i narod u Srpskoj su jedno

Patrijarh Porfirije osveštaće na današnji praznik Mala Gospojina novoizgrađeni Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice

Patrijarh srpski Porfirije će danas u Zvorniku na praznik Mala Gospojina osveštati novoizgrađeni Saborni hram Rođenja Presvete Bogorodice.

Patrijarh Porfirije prvi je poglavar Srpske pravoslavne crkve koji će, nakon 90 godina, služiti Svetu arhijerejsku liturgiju u Zvorniku, što je jedan od razloga za veliko interesovanje vernika da ga dočekaju i prisustvuju službi.

Događaju će prisustvovati predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Vlade Radovan Višković, najavila je RTRS.

Poseta srpskog Patrijarha Zvorniku počela je sinoć doksologijom u hramu Rođenja Svetog Jovana Preteče, gde ga je dočekao veliki broj vernika.

U besedi okupljenom narodu, patrijarh Porfirije rekao je da je poseban i izuzetan blagoslov kada dolazi u Republiku Srpsku, a suštinski razlog tome je što ovde ne postoji mogućnost da se pravi veštačka podela između naroda i Crkve, istakao je poglavar SPC.

"Crkva i narod u Republici Srpskoj su jedno te isto. Može biti da ima različitih pogleda i stavova po raznim pitanjima, ali nema po jednom i suštinskom pitanju a to je da postoji jedan narod i da je taj jedan narod jedinstven, da postoji jedinstvo u tom narodu zato što u njemu postoji Srpska Pravoslavna Crkva, pravoslavna vera, zato što smo, braćo i sestre, jedno u veri, zato što smo jedno u Crkvi, zato što smo jedno u Hristu", rekao je patrijarh Porfirije.

Govoreći o drevnoj Mitropoliji zvorničko-srebreničkoj, danas Eparhiji zvorničko-tuzlanskoj, koja je osnovana 1232. godine, samo 13 godina nakon što je srpska crkva dobila autokefalnost, srpski patrijarh rekao je da ne postoje granice u Crkvi.

"Živimo u vremenima kada se mnogo govori o ujedinjavanju na temeljima ekonomskim i političkim. Na tim temeljima ujedinjenje podrazumeva, po pravilu, diktat odozgo i odricanje od onoga što jesi, odricanje od svog identiteta, odricanje od svog načina života. Drugim rečima, ako hoćeš da uđeš u te velike reči o velikom i ujedinjenom svetu moraš da prihvatiš ono što nikad nisi bio, moraš da usvojiš ono što ne poznaješ, moraš da prihvatiš za istinito i pravedno ono što ti je uvek bilo strano, moraš jednom rečju da ne budeš ti – moramo da ne budemo mi", istakao je srpski patrijarh.

On je dodao da kada su samo materijalne vrednosti bile cilj, to nije imalo dug vek.

"Živimo u vremenima u kojima se veštački iz nečijeg interesa, ne znam čijeg, ali suštinski i dubinski ne može biti naš interes, jer podrazumeva da kažemo: mi nismo pravoslavni Srbi. Jedinstvo koje je spoljašnje i koje nema veze sa suštinom varljivo je, koristoljubivo, služi pojedincima, ne preobražava narod, ne donosi suštinsko razumevanje da svakog dana treba da budemo bolji", rekao je patrijarh Porfirije.