Srbija i Balkan

Hil: SAD nemaju puno detalja o hapšenjima Srba na KiM (VIDEO)

Želeo bih da se više razgovara o kooperaciji, a manje o hapšenjima, kaže ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Kristofer Hil izjavio je da SAD nemaju puno detalja o jučerašnjem hapšenju trojice Srba sa KiM.

"Rečeno je da su povezana sa zločinima koji su se navodno dogodili pre 30 godina", rekao je Hil za Tanjug.

On ističe da će "drugima ostaviti da zaključe zašto su hapšenja usledila neposredno nakon neuspešne runde dijaloga u Briselu i tokom trajanja Generalne Sednice Ujedinjenih Nacija".

"Verujem da je ovo moguće rešiti brzo i želeo bih da se više razgovara o kooperaciji, a manje o hapšenjima", dodaje Hil.

On ističe da SAD ne razumeju kako zabrana uvoza robe iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, koju je uvela vlast u Prištini, može da pomogne ukupnoj situaciji u odnosima između Beograda i Prištine.

"Što se tiče Kosova i zabrane uvoza (srpskih) proizvoda zaista to ne razumem. Znam da moje kolege u ambasadi u Prištini rade puno kako bi se to pitanje rešilo. Meni jednostavno nije jasno kako te mere zabrane mogu pomoći", navodi Hil za Tanjug.

On dodaje da je sada najvažnije smiriti tenzije i povećati nivo saradnje.

"Ono što je potrebno videti u ovoj regiji jugoistočne Evrope je veći nivo saradnje, tolerancije, zajednički rad kako bi ostvarili oblike saradnje koji će trajati", zaključuje Hil.

image