Stano: EU pomno prati situaciju na severu KiM; Formiranje ZSO da počne bez odlaganja

Proces pregovora treba da bude i biće u dijalogu, ne u medijima i u javnosti, rekao je portparol EU

Portparol Evropske unije Peter Stano je izjavio da povodom hapšenja trojice Srba na KiM Evropska unija pažljivo prati situaciju na severu i ponovio da je EU već jasno rekla da formiranje Zajednice srpskih opština treba da počne odmah bez ikakvih odlaganja i uslovljavanja.

On je istakao da Evropska unija prikuplja informacije, kao i da će nakon toga reagovati na odgovarajući način a da je stav EU o situaciji na severu KiM jasno naveden u zajedničkoj izjavi 27 članica. 

"Sve je tamo navedeno, kao i sva očekivanja EU i u vezi Kosovskih bezbednosnih snaga i Kosovske policije. Pratimo situaciju, u bliskom smo kontaktu sa našim partnerima i nadležnim činiocima", rekao je Stano na konferenciji za novinare na pitanje Tanjuga kako komentariše hapšenja Srba i da li EU planira nešto da uradi tim povodom.

Na pitanje albanskog novinara da li EU smatra da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana u skladu sa ustavom tzv. Kosova, Stano je ponovio da je EU jasno rekla da formiranje Zajednice srpskih opština treba da počne odmah bez ikakvih odlaganja i uslovljavanja.

"O tome kako to uraditi, na koji način, u kojoj formi će biti, razgovaraće se u dijalogu. Dijalog je platforma u kojoj ćemo rešavati ta pitanja. Proces pregovora treba da bude i biće u dijalogu, ne u medijima i u javnosti", rekao je portparol EU.

Podsećamo da je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj u izjavi koju je objavila EU, naglasio da je potrebno da se strane angažuju konstruktivno i u dobroj veri, što znači početak implementacije na osnovu predloga EU bez daljeg odlaganja i takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume o dijalogu.

"Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom treba da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova", navodi se u saopštenju Evropskog saveta u kojem je "Kosovo" označeno sa zvezdicom.