Kakva država, takav i novac: Na Kosovu gomila lažnih kovanica evra, ima ih toliko da su u upotrebi

Na Kosovu i Metohiji je toliko lažnih kovanica od 2 evra, da u prištinskom kafiću konobari više i ne proveravaju da li su original, prenosi Rojters

U jednom kafiću u Prištini posetioci toliko koriste lažne kovanice od dva evra, da osoblje više ne proverava da li su u pitanju falsifikati, a osim toga, urađeni su sasvim kvalitetno da je teško izvršiti procenu golim okom, objavio je Rojters.

"U početku su svi bili zabrinuti i proveravali da li su novčići od dva evra lažni ili ne", rekao je konobar Endrit za Rojters.

On i njegove kolege na svetlosti su proveravali novčiće i bacali ih na sto da provere po zvuku da li su originalni.

"Sad više ne proveravamo, možda uzmemo lažni novac ili ga mi damo drugima. Sve je isto", dodaje.

Čak i u radnji u blizini spomenutog kafića u Prištini, kruži lažni novac. Od 11 kovanica od 2 evra u kasi, prodavačica kaže da veruje da je šest lažnih, ali da je toliko lažnog novca u opticaju, da nije imala izbora nego da ga prihvati.

U prištinskoj policiji osoblje je pregledalo više od 30.000 falsifikovanih kovanica od 2 evra u provoj polovini godine, dok ih je prošle godine u istom periodu bilo 4.451.

"Ranije lažni novčići nisu bili magnetni, ali sada jesu. Pre su imali problem sa težinom, ali sada i u tome odgovaraju originalu", rekli su prištinski stručnjaci za Rojters.

Prištinska policija je saopštila da je tužiocima poslala 804 predmeta u vezi sa falsifikovanjem novca, a ove godine 486. U aprilu su uhapšeni muškarac i žena koji su pokušali da unesu 10.600 lažnih kovanica od dva evra na Kosovo i Metohiju iz Severne Makedonije.

Mnogi video snimci na albanskom jeziku koji kruže društvenim mrežama nude lažne novčiće i druge novčanice evra koje se prodaju za 10 do 20 odsto manje od nomimalne vrednosti, piše Rojters.

I šef prištinskog preduzeća za parking Sokol Havoli kaže da bi, da je primao lažne kovanice od 2 evra, sakupio do 150 evra dnevno. Da bi lakše prepoznao koje su lažne dobio je velike mašine za proveru, koje su donirale lokalne banke.

Niko neće da prijavi banci, da ne bi bio uhapšen

Takozvana kosovska centralna banka prosledila je saopštenje Rojtersu u kojem navodi da banke i sve finansijske institucije imaju obavezu da prijave sav falsifikovan novac.

Međutim, menadžer jednog prištinskog supermarketa, koji je tražio da bude anoniman, rekao za ROjters da mu je lakše da lažne konavnice od 2 evra drugim kupcima, nego da rizikuje da odgovara pred zakonom ako ih odnese u banku.

"Ne polažem ove novčiće u banku jer znam da će pozvati policiju i da mogu da budem uhapšen. Vraćam ih klijentima sledećeg jutra i uzimam nove tokom dana", kazao je menadžer supermarketa.

Kako je dodao u izjavi za Rojters: "Uvek smo se žalili da na Kosovu nemamo sopstvenu valutu, izgleda da je sada imamo – lažne kovanice od dva evra".

Broj lažnih kovanica od 2 evra je ove godine toliko porastao, da je zabeležen i u centralnoj Srbiji.

Kako je RT Balkan ranije pisao, Narodna banka Srbije zabeležila je veći broj lažnih kovanica evra. U junu je čak svaki četvrti novčić evra u Srbiji bio lažan, a najviše u apoenu od dva evra.

Kako su pojasnili iz NBS-a, puštanje u opticaj lažnih kovanica evra za falsifikatore lakše je u odnosu na novčanice, jer onaj ko prima kovanice malo ili nimalo vodi računa o tome da li su te kovanice originalne.

Falsifikati su u finansijski sistem Srbije ušli prilikom naplate putarine za vozila sa stranim tablicama.