Vučić u UN: Svi koji su podržali agresiju na Srbiju, danas štite teritorijalni integritet Ukrajine

Predsednik Srbije ukazao je na kršenje međunarodnog prava na primeru Srbije i naveo da Srbi trpe ogoljeno nasilje na Kosovu i Metohiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u svom govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija da se obraća kao predsednik slobodne i nezavisne zemlje koja je na putu u EU ali je istovremeno spremna da čuva prijateljstva koja je gradila vekovima.

On je rekao da su Principi povelje UN zalog opstanka ljudske civilizacije. Kako je rekao, svi koji govore u UN pričaju o svojim problemima i o budućnosti.

Najavio da želi da govori o tome kakvo je nepoštovanje međunarodnog prava pocepalo zemlju iz koje dolazi, da je "Kosovo" 2008. proglasilo nezavisnost.

"Svi koji govorimo u ovoj organizaciji suočavamo se sa pitanjima kako izgleda budućnost sveta, hoću da govorim o tome kako nepoštovanje međunarodnog prava ima užasne posledice. Pokušaj rasparčavanja moje zemlje, započet formalno 2008. jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i Metohije još nije završen. Upravo gaženje Povelje UN u Slučaju Srbije bila je jedna od vidljivih preteča brojnih problema sa kojima se danas svi suočavamo, a koji uveliko prevazilaze granice moje zemlje ili okvire regiona iz koga dolazim. Svet nije postao bolje mesto, globalni mir izložen stalnoj pretnji", rekao je Vučić.

On je ukazao na kršenje Rezolucije 1244 i da taj problem prevazilazi granice Srbije i utiče na region.

"Ne samo da nismo našli rešenje za probleme, već su se umnožili. Govorio sam da ovde niko nikoga ne sluša a u međuvremenu smo počeli i da ne razgovaramo", rekao je Vučić i dodao da svi misle samo na svoje probleme i stavove.

Dodao je da je "Kosovo" nastalo secesijom Srbije i naveo da su skoro sve zapadne zemlje prekršile rezoluciju 1244 UN i principe koje danas brane.

"Najmoćnijih 19 zemalja sveta bez ikakve odluke Saveta bezbednosti odlučilo je da brutalno napadne i kazni zemlju na evropskom tlu, nisu se smejali kada je ruski predsednik upotrebio iste reči pravdajući napad na Ukrajinu. Zaboravili su da su upotrebili iste reči po pitanju Srbije", rekao je on.

Dodao je da 19 moćnih zemalja nije imalo milosti prema Srbiji ni nakon bombardovanja, nego su 2008. podržali nezavisnost "Kosova".

Napomenuo je da je odluka o secesiji doneta bez referenduma ili bilo kakvog demokratskog procesa.

Vučić je rekao da je 70 odsto Srba napustilo svoja ognjišta nakon toga, a Albanaca je za 300.000 više nego što ih je ikada bilo na KiM.

"Toliko o pravu, toliko o pravdi", rekao je predsednik Srbije.

"Gore od svega je to što nam svi oni koji su počinili agresiju protiv Srbije, danas drže pridike o teritorijalnim integritetu Ukrajine, kao da mi ne podržavamo integritet Ukrajine, a podržavamo ga i podržavaćemo ga, jer mi svoje principe i politiku ne menjamo, bez obzira na viševekovno tradicionalno prijateljstvo sa Ruskom Federacijom, napominje Vučić.

"Nama govore - ne vraćajte se u prošlost, gledajte u budućnost, jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje", rekao je Vučić.

Ne prekidamo važne i istorijske veze sa Rusijom

Vučić je kazao da nam se neretko čini da razgovor sa prištinskom vladom liči više na monolog nego na dijalog, jer je teško objasniti zašto više od 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma i preuzetih obaveza nemamo formiranu Zajednicu srpskih opština.

"Republika Srbija, njena vlada i sve institucije u punom kapacitetu rade na očuvanju dijaloga sa Prištinom pod okriljem EU. To jeste naš zadatak. Dijalog je moguć jedino u slučaju da se svi, uključujući i evropske posrednike, čvrsto držimo dogovorenog. Disbalans, po kome Srbija večito mora da popušta, ne vodi rešenju problema. Naprotiv. Kao što sam na početku svog izlaganja rekao, Srbija se nalazi na evropskom putu, spremna da sebe menja, reformiše i napreduje. Srbija danas ima veoma dobru saradnju sa SAD, u gotovo svim oblastima, i verujemo da će naši odnosi u budućnosti biti samo bolji. Istovremeno, Srbija će čuvati svoja velika i tradicionalna prijateljstva na svim kontinentima, ponoseći se svojim dobrim odnosima sa svim narodima i državama Afrike, Azije, Latinske Amerike. Ne delimo ljude po boji kože i njihovoj religijskoj pripadnosti, zato su naši odnosi sa Narodnom Republikom Kinom, Republikom Korejom, Japanom i brojnim arapskim i drugim muslimanskim zemljama na najvišem istorijskom nivou", rekao je Vučić.

"Takođe mi ne prekidamo ni naše važne i istorijske veze sa Rusijom", naveo je Vučić.

"Verujući da je dijalog jedini način za iznalaženje kompromisnog rešenja, ističe, Srbija ostaje posvećena ovom procesu u cilju obezbeđivanja mirnog suživota Srba i Albanaca."

Naglasio je da mir i stabilnost regiona nema alternativu.

"Sa tim uverenjem nastupamo u svim razgovorima pod okriljem EU", istakao je Vučić.

Načela se menjaju od prilike do prilike

Napomenuo je da se načela ne menjaju u zavisnosti od okolnosti, ona se primenjuju na sve, ne samo jake.

"Predsednik sam Srbije u drugom mandatu, bezbroj puta sam bio pod različitim političkim pritiscima, politički sam veteran, i ono što ću vam reći je za mene danas najvažnije", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, principi se ne menjaju od prilike do prilike.

"Principi ne važe samo za jače, principi važe za sve. Ako to nije tako, onda to više nisu principi. I zato smatram da će se u savremenom svetu ili postaviti principi, pa će ista pravila važiti za sve, ili ćemo kao svet završiti i u najdubljim podelama u svojoj istoriji, u najtežim sukobima i u problemima iz kojih se nećemo izvući", rekao je Vučić.

Kako je napomenuo, reč mir je postala zabranjena reč, jer svi imaju svoje favorite i svoje krivce.

"I jedina vrednost koja je ostala velikim silama su upravo principi, ali lažni. Dok njima odgovaraju, na njih će se pozivati. Prvi put, kao što je to bilo u slučaju Srbije, da im principi, pravo i pravila ne odgovaraju, tim gore po pravo, pravdu i principe", upozorio je predsednik Srbije.

Vučić je naglasio da poštovanje Povelje UN nije izbor, već da je to obaveza.

"To smo, uostalom, kao što sam već rekao pominjući neka imena, imali prilike da čujemo i tokom dosadašnjih izlaganja većine mojih kolega, između ostalog, govoreći i o temi koja je i dalje dominantna u svim forumima – sukob u Ukrajini. Složiću se sa njima kada je u pitanju neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, što Republika Srbija od početka dosledno pokazuje", rekao je Vučić.

Te apele, ističe, kontinuirano upućujemo već decenijama.

"Ali sa značajnom razlikom – Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država članica UN. Ponoviću – svih - država članica. Stoga mi je teško da razumem kako neki ipak nisu dosledni kada je u pitanju potreba poštovanja teritorijalnog integriteta Srbije i kako ne shvataju da selektivna primena principa dovodi do izraženih podela, manjka solidarnosti i međusobnog razumevanja", rekao je Vučić.

Srbi trpe ogoljeno nasilje na Kosovu i Metohiji

Predsednik je rekao da se danas na Kosovu i Metohiji, južnoj pokrajini Republike Srbije, odigrava ogoljeno nasilje, koje nad Srbima primenjuju separatističke vlasti Aljbina Kurtija.

Podseća da se prošle nedelje, nakon ko zna koje u nizu propalih rundi dijaloga u Briselu, Aljbin Kurti, nakon što je odbacio evropski predlog za deeskalaciju obratio javnosti ispred jedne od glavnih zgrada EU i pred milionskim auditorijumom okupljenih medija poručio malobrojnim preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji da će Srbi, citiram, "da pate i plate grešku koju su napravili".

"Da li je uopšte moguće gore ruganje ljudskosti, međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima, i međunarodnoj zajednici od ovakvih reči? Nažalost – moguće je", dodao je Vučić.

"Samo dan kasnije, upravo sada dok sedimo u ovoj sali, u Kurtijeve zatvore odvodi se novi kontigent Srba uhapšenih pod fabrikovanim optužbama kao deo njegove kampanje terora", rekao je Vučić.

Ulazimo u eru podela

Vučić je poručio da je pomalo tužno što se svi oni veliki, koje pravo i pravda ne interesuju, u svakoj različitoj prilici, pozivaju na drugačije principe, na one koji im u tom trenutku odgovaraju.

"Kada se takva politika vodi, kada morala nema u svetskoj politici, onda je
jasno da ulazimo u eru velikih podela i velikih sukoba. I ne samo političkih ekonomskih, već i vojnih. I baš u ovakvoj teškoj situaciji, Ujedinjene nacije predstavljaju poslednju suštinsku platformu koja nas sve okuplja, bez obzira na sve naše različitosti i podele. Verujem da su posvećenost miru i razvoju, želja za rešavanjem sporova dijalogom, pronalaženje zajedničkih načina za okončanje patnji ljudi i obezbeđivanje prosperitetnije i stabilnije budućnost upravo
ono što nas ujedinjuje", kaže Vučić.

Zato, dodaje, pružamo punu podršku svim važnim reformskim procesima same
organizacije UN, uključujući i inicijative generalnog sekretara UN, u cilju daljeg jačanja uloge ove najvažnije svetske organizacije.

"Za očuvanje globalnog mira i kako ne bismo svi nestali u darvinističkom obračunu velikih sila, neophodno je da se udružimo, baš kao pre 78 godina, u zajedničkoj borbi za međunarodni poredak zasnovan na Povelji UN", rekao je Vučić.

Vučić je na kraju govora rekao da je glavni grad Srbije zadržao slobodarski duh i pozvao sve da posete Beograd koji će biti domaćin izložbe EKSPO 2027.