Vučić o govoru u UN: Rekao sam ono što niko drugi nije smeo da izgovori

Naše je bilo da kažemo šta je istina, da to ostane zapisano u istoriji, rekao Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da još nije dobio nijednu reakciju na svoj govor na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je dodao da zvaničnici verovatno sada između sebe pričaju kako je zaostao u prošlosti i šta nije smelo da se izgovori. "Meni se javljaju iz malih zemalja jer su srećni što neko može da kaže ono što i oni misle", rekao je Vučić.

Predsednik je izjavio da ne očekuje da će svet i "velike" zemlje uvažiti njegove pozive na poštovanje principa međunarodnog prava koje je više puta pomenuo u govoru.

"Nisam dete da takve stvari očekuje, to je u bajkama, nema ništa od tog posla. Naše je bilo da kažemo šta je istina da to bude na ponos našeg naroda da je jedan od retkih koji može da kaže istinu. To neće doprineti ničemu, ali osnažiće našu poziciju, jer znaju da znamo i da ne pokušavaju da misleći da ne razumemo dobiju nešto što nije moguće. A da li se to sviđa onima što se pozivaju na principe kad im odgovara to se neće promeniti", objasnio je Vučić svoje izlaganje pred Generalnom skupštinom UN.

Rekao sam šta stvarno mislimo i radimo, i mogu da nam kažu da im se to ne sviđa. Eskobar je rekao da Srbija ima svoju politiku. Ja nisam neko ko će da prepiše nečiju politiku i da se hvali time. Srbija i njen narod imaju svoju Vladu koja vodi svoju politiku. Ako očekujete da će to da pomera kule i gradove - neće, rekao je predsednik.

Vučić je rekao da se male države sada bore za svoj glas i da se miris slobode oseća svuda i da se on širi svetom te da neće moći da se zaustavi.

"Želim da se spajamo i sarađujemo sa ljudima. I hoću da izrazim zabrinutost o situaciji na KiM. I imao sam nezvanične susrete sa predstavnicima SAD i ne želim o tome da govorim. Iskazao sam zabrinutost i strah. Hapšenje, pretnje, jezik koji koriste i tajming to sve pokazuje Kurtijeve namere", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je večeras u Njujorku imao dobar sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešeom i da ga je upoznao sa situacijom na KiM.

"Imali smo dobar sastanak, generalni sekretar UN Antonio Gutereš izuzetno poštuje Srbiju i razume poziciju Srbije i mi smo mu zahvalni što je uvek pokazivao poštovanje prema našoj zemlji i što ističe njenu važnost i na Balkanu i u Evropu i poštovanje principa na kojima počivaju UN", rekao je Vučić novinarima u Njujorku.

Mi smo rekli da ćemo podržavati njegovu agendu reformi UN u budućnosti i da smo izuzetno zahvalni smo za svaki doprinos koji je do sada pružio za ostvarenje principa UN i izgradnji mira širom sveta, naglasio je Vučić.

Vučić je prokomentarisao i to što je hrvatski predsednik Zoran Milanović, tokom obraćanja na sednici Generalne Skupštine UN, uputio javni poziv za priznanje takozvanog Kosova.

"Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: 'Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo'. Videla žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju", rekao je.