Britanci obučavaju Kurtijevu "vojsku" (FOTO)

Obuka se održava u Jezercetu kod Uroševca i deo je dugogodišnjeg aranžmana Britanskog vojnog savetodavnog i tima za obuku sa Kosovskim bezbednosnim snagama", navela je ambasada Velike Britanije

Britanski vojni tim ovih dana obučava Kosovske bezbednosne snage u Jezercetu kod Uroševca.

Obuku, koja se odvija u okviru višegodišnjeg sporazuma s Britanskim vojnim savetodavnim timom za obuku, obišao je i komandant Britanaca, pukovnik Pol Moris.

"Učesnici treće nedelje kursa komandovanja i rukovođenja sproveli su patrolno takmičenje na izazovnom terenu. Obuka je deo dugogodišnjeg aranžmana Britanskog vojnog savetodavnog i tima za obuku sa Kosovskim bezbednosnim snagama", navela je ambasada Velike Britanije na Kosovu na društvenoj mreži "Iks".

Da je za privremene prištinske institucije Rezolucija 1244 mrtvo slovo na papiru, postalo je jasno od kako je takozvano "Kosovo", pokrenulo inicijativu da se naoruža. Samoproglašena država, po slovu ove rezolucije ne može imati vojsku, a samo međunarodne snage mogu biti prisutne na Kosovu i Metohiji.

Kurti je nedavno rekao i da je udvostručen budžet za "odbranu Kosova", broj vojnika povećan za 80 odsto.

"Znate, oko naše granice sa Srbijom postoje ofanzivne baze srpske vojske i vojne policije, ukupno 48, i moramo biti oprezni i odgovorni. Dakle, potrebna nam je dobro opremljena vojska koja će uspešno braniti Kosovo od moguće srpske agresije", kaže Kurti.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je Priština osim dronova, kao donaciju Turske, dobila i druge sisteme - haubice, minobacače, protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme.

"Oficire šalju na školovanje u NATO zemlje, imaju i zajedničke vežbe", upozorio je Vučević.

Odlukom prištinskih vlasti Kosovske bezbednosne snage (KBS) su u procesu transformacije u vojsku od 2018. godine. Najavljeno je da bi taj proces trebalo da traje deset godina, kada bi po tranziciji profesionalna vojska brojala 5.000 ljudi. Zadaci KBS-a u prelaznom periodu uključuju angažovanje u kriznim situacijama i civilnu zaštitu.