Progon i zatvaranje? Albanski predsednik traži ista prava za Albance u Srbiji kakva imaju Srbi na KiM

Bajram Begaj je pozvao i na priznanje nezavisnosti "Kosova" kako bi ono moglo da "doprinese globalnoj zajednici"

Albanski predsednik Bajram Begaj zatražio je na Generalnoj skupštini UN da Albanci u Srbiji imaju ista prava kao Srbi na Kosovu i Metohiji.

"Prava Srba na Kosovu odražavaju evropske norme i vrednosti, isto bi trebalo da važi i za albansku manjinu u Preševskoj dolini, na jugu Srbije. Nažalost, i dalje smo zabrinuti zbog neaktivnosti njihovih adresa stanovanja i nedostatka značajnih investicija i ekonomskih podsticaja u tom regionu", rekao je Begaj.

Kako tvrdi "Euraktiv", više od 6000 Albanaca u južnim srpskim opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa "nezakonito i sistemski" je uklonjeno iz matičnih knjiga Srbije u poslednjih nekoliko godina, čime im je uskraćeno pravo da glasaju, pristupe zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju, kupuju i prodaju imovinu i koriste državne usluge.

Begaj je rekao da Srbi i Albanci treba da uživaju ista jednaka prava i u Srbiji i na Kosovu i Metohiji i pozvao je međunarodnu zajednicu da prizna nezavisnost tzv. Kosova kako bi mu omogućila da "doprinese globalnoj zajednici".

"Međutim, Kosovo još uvek čeka na priznanje svoje nezavisnosti od mnogih zemalja. Nadam se da će ove zemlje uskoro priznati doprinos Kosova pravednijoj, mirnijoj globalnoj zajednici i dati Kosovu priznanje koje zaslužuje", rekao je Bejag.

Izvestilac Evropskog parlamenta za "Kosovo" Viola fon Kramon rekla je u intervjuu za "Euraktiv" da bi pitanje Albanaca trebalo da bude uključeno u pregovore Srbije o pristupanju EU, ali se požalila da je prekasno da se uključi u dijalog koji podržava EU.

"Ovo je klasičan slučaj prava manjina, antidiskriminacije, poštovanja svih etničkih grupa u zemlji i tako dalje. To je ono na šta ćemo mi, a pretpostavljam i neke od mojih kolega, podsetiti Komisiju i države članice", objasnila je Fon Kramon.

"Mislim da je sada kasno... Koliko sam razumela, to ne može da se uključi u dijalog, ali svakako treba da bude više na dnevnom redu pristupnih pregovora", rekla je ona.