Srbija i Balkan

Savet za sprovođenje mira u BiH: Podrška Šmitu, Dodik da prekine sa politikom nepriznavanje OHR

Savet odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podseća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika
Savet za sprovođenje mira u BiH: Podrška Šmitu, Dodik da prekine sa politikom nepriznavanje OHR© Antonio Ahel/ATAImages

Ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u Bosni i Hercegovini (UO PIK) ponovo su podržali visokog predsednika Kristijana Šmita i pozvali predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da, kako navode, "odmah prekine sa svojom politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je štetno po interese Republike Srpske".

Iz UO PIK je saopšteno da iskazuju "čvrstu i doslednu podršku mandatu visokog predstavnika Kristijana Šmita i Kancelariji visokog predstavnika u nadzoru nad sprovođenjem civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir (GFAP)".

"Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira odlučno odbacuje sve pokušaje podrivanja legitimiteta OHR-a i visokog predstavnika i podseća na svoju odluku od 27. maja 2021. godine o imenovanju Kristijana Šmita za visokog predstavnika", navodi se u tekstu.

Oni su takođe podsetili da je "14. jula 2023. godine generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u dopisu gospođi Željki Cvijanović, članici Predsedništva Bosne i Hercegovine, potvrdio da je Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira telo nadležno za imenovanje visokog predstavnika". 

Dodaju da visoki predstavnik nastavlja da vrši mandat na teritoriji cele BiH.

"Svaki pokušaj ograničavanja mogućnosti visokog predstavnika da izvršava svoj mandat prema Aneksu 10 GFAP-a na celoj teritoriji države predstavlja akt nepoštovanja GFAP-a", navodi se u saopštenju Saveta.

Oni su pozvali predsednika Dodika da odmah prekine sa politikom nepriznavanja visokog predstavnika i nesaradnje sa visokim predstavnikom, što je, kako navode, štetno po interese Republike Srpske.

Pozvali su i sve stranke u BiH da dosledno rade na ostvarivanju evropske perspektive zemlje.

U saopštenju se navodi i da je međunarodna zajednica u potpunosti posvećena i da zadržava potrebne instrumente za podržavanje GFAP-a, uključujući teritorijalni integritet BiH.

Podsetimo, Republika Srpska ne priznaje Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savetu bezbednosti UN kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom.

image