Dodik: Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu

Jedino što Šmitu može da pomogne je da pokaže relevantnu odluku Saveta bezbednosti UN o svom imenovanju, poručio je predsednik Republike Srpske, što se navodi i u saopštenju ruske ambasade u BiH

Kristijanu Šmitu ne može da pomogne ni samoorganizovana grupa ambasadora u Sarajevu, koja se naziva Savet za sprovođenje mira (PIK), poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, reagujući na saopštenje PIK-a u kome se izražava podrška visokom predstavniku u BiH

Dodik je u objavi na Iksu naveo da jedino što Šmitu može da pomogne je da pokaže relevantnu odluku Saveta bezbednosti UN o svom imenovanju.

On je istakao da je krajnje vreme da ambasadori unesu realnost u odlučivanje i delovanje u BiH, a ne da se bave isključivo pomaganjem i spasavanjem Šmita, koji, kako je rekao, nije legitimno izabran u SB UN i koji svojim delovanjem nanosi nesagledivu štetu i zaustavlja evropski put BiH.

"Šmit je postao kolateralna šteta pojedinih frustriranih ambasadora, kao što je onaj (američki ambasador) Majkl Marfi, pa su se sad setili da ga spasavaju kao 'dobrog vojnika Švejka'", istakao je Dodik.

On je naglasio da veoma dobro zna da čita šta piše u Dejtonskom mirovnom sporazumu i nema potrebe da ga bilo ko poziva na poštovanje ovog sporazuma.

"Niti nekome treba da verujem na reč šta tamo piše, pogotovo ne nekim ambasadorima koji su pokazali veoma loše namere prema Republici Srpskoj", poručio je predsednik RS.

Upravni odbor Saveta za sprovođenje mira uputio je ranije danas podršku Kristijanu Šmitu i pozvao predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da prestane sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom.

Ambasada Rusije: Šmit nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije SB UN

Nemački državljanin Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH bez relevantne rezolucije Saveta bezbednosti UN, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

Ruska ambasada je poručila da je uzurpacija prava na "imenovanje" visokog predstavnika od strane pojedinih članova Rukovodećeg komiteta apsolutno neprihvatljiva.

Navodi se da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš u odgovoru na pismo srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović potvrdio da nigde i nikako ne postoji odgovarajuća rezolucija SB UN kojom se odobrava kandidatura Kristijana Šmita i da on je on zbog toga nelegitiman.

"Sama činjenica da se nakon značajnog vremenskog perioda 'rada' Kristijana Šmita pojedini ambasadori okreću temi legitimiteta nemačkog državljanina - sve to izričito potvrđuje da ni oni sami ne veruju u njega. Zaista, haotični postupci Šmita i njegova nerazumljiva retorika doveli su do razočaranja čak i onih u BiH koji su naivno verovali u takozvanu 'međunarodnu zajednicu'. Odavno je svima jasno da je car stvarno go", saopšteno je iz ambasade Rusije povodom izjave Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira koji je izrazio podršku Šmitu i pozvao "predsednika Republike Srpske da prestane sa politikom nepriznavanja i nesaradnje sa Šmitom".

Iz ruske Ambasade ističu da je tragikomična persona Kristijan Šmit najbolji argument u korist zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika.

Dodaju da i sami međunarodni "zagovarači" Dejtona pokazuju zapanjujuće zanemarivanje reči i duha tog mirovnog sporazuma.

"Nedostaje im hrabrosti da u 'izvornom' engleskom tekstu navedu pun naziv funkcije Milorada Dodika - predsednika Republike Srpske, koju skrivaju u skraćenici RS", navodi se u saopštenju.

Iz ruske Ambasade ističu da bi "branioci" Dejtona trebalo da znaju da je Republika Srpska punopravni učesnik Mirovnog sporazuma i i da je njihov posao potpomaganje pravednoj, uravnoteženoj primeni odredbi Dejtonskog sporazuma, a nikako zastrašivanje, pretnje i nasilno promovisanje "evroatlantske perspektive".

"Upozoravamo da će svu odgovornost za raspirivanje ionako zakomplikovane unutrašnje političke situacije u BiH posredstvom korišćenja persone Kristijana Šmita kao i instrumenata 'bonskih ovlašćenja', na koje on nema pravo, snositi autori izjave od 22. septembra 2023. godine", navodi se u saopštenju.