Kurti se ulaguje biračima inaćenjem sa SAD i EU: To mu diže rejting, ali lako može da se preigra

Kurti iz te retorike crpi popularnost i određenu snagu, a mislim i da ima dovoljno iskustva da proceni kada može politički to da materijalizuje i raspiše izbore kada to njemu odgovara, tako da dobije najveći broj glasova, kaže Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus"

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja "Faktor plus" Vladimir Pejić ocenjuje da je tvrda nacionalistička retorika kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovo suprotstavljanje SAD i EU nešto što se dopada albanskom biračkom telu, da on iz toga crpi političku snagu i popularnost, ali da bi mogao da se preigra i završi u ćorsokaku.

"Kurti iz te retorike crpi popularnost i određenu snagu, a mislim i da ima dovoljno iskustva da proceni kada može politički to da materijalizuje i raspiše izbore kada to njemu odgovara, tako da dobije najveći broj glasova", kaže Pejić za "Kosovo onlajn".

On navodi da je gledajući površno, Kurti tvrdim stavom u dijalogu Beograda i Prištine, kao i prema zahtevima iz Vašingtona i Brisela da deeskalira situaciju na severu Kosova, za "sebe i za svoju partiju učinio pravu stvar".

"Međutim, pored toga što to nije dobro za multinacionalne odnose, može da dođe u situaciju da se preigra i da taj njegov tvrd stav prema i SAD i EU bude za njega fatalan. Na ovim prostorima političari koji vode inadžijsku politiku često profitiraju u biračkom telu. Međutim, opiranje velikim silama, a posebno SAD, kada je reč o Kosovu koje je na neki način sponzorisano na mnogo načina od tih država, može za Kurtija da bude problematično", navodi Pejić.

Dodaje da bi takvo ponašanje, Kada je reč o Kurtiju, moglo da bude i politički fatalno.

Ipak, ukazuje, opozicija u Prištini trenutno nema snagu za rušenje Kurtijeve vlade.

"Posebno što Kurti 'pliva' na nekim sopstvenim argumentima, ali i na onome što je prethodnim vlastima donosilo političke poene. On je pokupio sve to i sada, čini se, i dalje ima najveću podršku u javnom mnjenju", kaže.

Još jednom ukazuje da političari poneseni tom podrškom često mogu da naprave pogrešnu procenu.

"U takvoj situaciji političari često mogu da dođu u politički ćorsokak i da shvate da to nije tolika prednost i snaga koja im omogućava da rade šta god hoće. Čini mi se da se Kurti donekle ponaša i razmaženo, a ni roditelji svoju decu u tome ne trpe do kraja, tako da sam siguran da ni njega niko neće dugo trpeti. Vrlo lako može da se dogodi da izgubi političku podršku iz inostranstva, a onda i u samoj Prištini", zaključio je Pejić.