Srbija i Balkan

Patrijarh Porfirije posetio Prebilovce: Da se ne ponovi ono što su preživeli mučenici

Prethodno je srpski patrijarh posetio manastir Žitomislić
Patrijarh Porfirije posetio Prebilovce: Da se ne ponovi ono što su preživeli mučenici© СПЦ

Patrijarh srpski Porfirije posetio je danas srpsko hercegovačko selo Prebilovce i u njemu hram Vaskrsenja Gospodnjeg sa kriptom u kojoj su pohranjene mošti Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

"Selo Prebilovci su ne samo svesrpski već vaseljenski simvol stradanja i mučeništva, ali i obnove i vaskrsenja. Tokom avgusta 1941. godine ustaše su izvršile nezapamćen masakr nad 826 od ukupno 994 Srba, uglavnom žena, dece i staraca. Većina njih je bačena u jamu Golubinku. Tim pokoljem 54 srpska domaćinstva Prebilovaca su zauvek ugašena", podsetili su iz SPC.

Komunističke vlasti su, kako navodi SPC u saopštenju, skrivale istinu o razmerama zločina, zabranjivale vađenje kostiju srpskih žrtava iz jama čiji su otvori 1961. godine bili čak i zabetonirani. Početkom devedesetih godina prošlog veka podignut je hram, a kosti mučenika izvađene iz jama i pohranjene u kripti.

Stradanje prebilovačkih i hercegovačkih mučenika time nije okončano. Ustaše su u junu 1992. godine minirali hram i kriptu sa moštima svetih mučenika.

Zalaganjem zahumsko-hercegovačkih episkopa Atanasija, Grigorija i Dimitrija, kao i ljubavlju blagočestivog srpskog naroda, po projektu Predraga Rostića izgrađen je velelepni hram Vaskrsenja Gospodnjeg.

"Pomolimo se Svetim mučenicima prebilovačkim i hercegovačkim da se oni mole Bogu za nas, da nam daju snage da nosimo svoj krst, krst iskušenja, ali iskušenja koja su istovremeno prostor i projava Blagodati Božje. Pomolimo se Bogu da se više nikada nigde i nikome ne desi ono što su sveti mučenici radi vere svoje i Krsta časnog pretrpeli", poručio je tom prilikom patrijarh Porfirije.

Dolazak u Hercegovinu blagoslov za svakog čoveka

Prethodno je patrijarh srpski Porfirije posetio manastir Žitomislić navodeći da dolazak u Hercegovinu predstavlja veliki blagoslov za svakog pravoslavnog čoveka.

Ono ističe da je jedan od najsvetlijih pravoslavnih svetinja u Hercegovini Manastir Žitomislić.

"Treba da se molimo za mir među svim ljudima", kaže patrijarh i dodaje da je Manastir Žitomislić kroz vekove bio mesto molitve i okupljanja naroda, ali je i zajedno sa svojim narodom delio sudbinu.

"Ova svetinja je uvek bila na Krstu, rušena i paljena, ali kao iz pepela ponovo podizana", ističe patrijarh Porfirije, prenosi RTRS.

Njegova svetost dodaje da je velika radost što ovoga puta dolazi u krajeve gde ima dodatni zadatak da u pravom smislu ostvari Hristovo Jevanđelje koje glasi da treba voleti bližnje svoje kao samog sebe.

Iguman Manastira Žitomislić Danilo Pavlović je sa bratstvom i brojnim vernicima dočekao Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija uz reči da ga verni narod Hercegovine dočekuje sa radošću, kao svoga oca.

"Dobro došli u najveću svetinju hercegovačku, manastir Žitomislić, koji je svedok stradanja, ali i obnove srpskog naroda i koji je slika onoga kroz šta prolazi srpski narod kroz istoriju. Došli ste kao svoj među svoje i ova zajednica vas sa radošću dočekuje", poručuje iguman Danilo.

Iguman Danilo navodi da je ovo sveta zemlja mučenička, natopljena krvlju, jaucima i patnjom, ali zemlja vaskrsenja, što Manastir i svedoči.

U okviru dvodnevne posete Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama Svete Trojice u Mostaru, patrijarh srpski Porfirije posetiće i Prebilovce i Mostar.

Kako je najavljeno, učestvovaće na donatorskom ručku, čija je namena prikupljanje sredstava za obnovu ovog Sabornog hrama, koji je u potpunosti srušen 1992. godine.

image