Srbija i Balkan

Srbija u Evropi – ne u EU: Dveri i Zavetnici traže da Srbija promeni spoljnu politiku

Srbija trebalo da preispita postojeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i predloži novi sporazum o bilateralnoj saradnji sa EU, smatraju ove dve opozicione stranke
Srbija u Evropi – ne u EU: Dveri i Zavetnici traže da Srbija promeni spoljnu politiku© Српски покрет Двери

Srpska stranka Zavetnici i Pokret Dveri organizuju okrugli sto na temu "Spoljno-politička pozicija Srbije danas – elementi za novu spoljnu politiku" u Skupštini Srbije i tom prilikom su predložili da novi prioriteti spoljne politike Srbije u Evropi počiva na četiri prioriteta.

Predlažu saradnju sa državama unutar EU koje nisu priznale nezavisnost lažne države Kosova: Španija, Grčka, Rumunija, Kipar, Slovačka, kao i sa državama "Višegradske grupe" koje zasnivaju svoje političke sisteme na konzervativnim, hrišćanskim i tradicionalno-porodičnim vrednostima, kao i svim političkim subjektima unutar EU koji se zalažu za Evropu nacija, suverenu nacionalnu politiku, konzervativne hrišćanske i porodične vrednosti, odgovornu migrantsku politiku i ekološki patriotizam.

Takođe, saradnju sa tradicionalnim partnerima Grčkom i Italijom, kao i sa državama sa kojima imamo najtešnje ekonomske veze i brojnu dijasporu poput Nemačke i Austrije, ali i sa svim evropskim kraljevinama.

Dodaju da bi Srbija trebalo da preispita postojeći Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i predloži novi sporazum o bilateralnoj saradnji sa EU.

Konačno, Srbija treba da preispita sve sporazume sa NATO i paralelno teži unapređenju saradnje sa Evroazijskom unijom, ODKB, BRIKS-om i drugim novim oblicima međunarodne saradnje koji počivaju na međusobnom poštovanju i poštovanju mira i međunarodnog prava.

Koji bi bili novi principi spoljne politike Srbije

"Nova spoljna politika Srbije trebalo bi da počiva na sledećim principima, koje bismo mogli nazvati 'srpskim stanovištem', po uzoru na Miloša Crnjanskog i njegovu političku tezu iz članka 'Do tog mora doći' iz 1935. godine – 'Pogledajmo kako stvari stoje sa čisto srpskog interesa'", navodi se u saopštenju.

U pitanju su konstatovanje nove geopolitičke realnosti i prilagođavanje velikim geopolitičkim promenama u Evropi i svetu: novi oblici međunarodne saradnje zasnovani na miru i multipolarnosti, očuvanje ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pre svega: reintegracija Kosova i Metohije u pun ustavno-pravni poredak države Srbije i očuvanje Republike Srpske.

Takođe, ističu da je potrebna nova kulturna politika identiteta i policentrična matica – Srpski mini-šengen po skandinavskom modelu koji znači bliže oblike saradnje između Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Ekonomsko-socijalni razvoj kao temelj očuvanja nacije i države i ekonomska diplomatija kao jedan od primarnih ciljeva nove spoljne politike Srbije

Učesnici su Boško Obradović, Milica Đurđević Stamenkovski, Ivan Kostić, Slobodan Samardžić, Dušan Proroković, Aleksandar Ljubomirović i Slobodan Janković.

Svoja izlaganja će imati i Goran Igić, Andrej Mitić, Dragan Petrović, Rajko Petrović, Aleksandar Vujović, Stevan Gajić, Srđan Perišić i Miloš Ković.

image