Srbija i Balkan

Vučić: Srbija ne odustaje od Briselskog sporazuma

Prilikom uručenja odlikovanja srpskim policajcima Nenadu Đuriću i Aleksandru Filipoviću, predsednik Srbije opet zatražio formiranje Zajednice srpskih opština
Vučić: Srbija ne odustaje od Briselskog sporazuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu, nakon odlikovanja policajaca sa Kosova i Metohije Nenada Đurića i Aleksandra Filipovića, da Srbija ne odustaje od Briselskog sporazuma i nikada ne povlači svoje potpise. Dodao je da je sada vreme da se primene i druga dva potpisa sa Briselskog sporazuma i da se formira Zajednica srpskih opština (ZSO).

"Suština je da je njihov red  da ispune Briselski sporazum, a za Srbe ne mora da se brine. Naša reč je više značila nego potpis prištinske strane i potpis EU", rekao je predsednik.

Vučić je to izjavio odgovarajući na pitanje novinara kakva je budućnost Briselskog sporazuma.

"Tamo postoje tri potpisa, a ne jedan. Jedan je premijera Dačića, jedan albanskog predstavnika iz Prištine, jedan je EU. Dačićev potpis, svi mi Srbi smo poštovali i izvršili smo sve što je trebalo da izvršimo. Sada je vreme da se otelotvore druga dva potpisa”, precizirao je Vučić i dodaje da to znači formiranje ZSO.

Srbi bi odmah prihvatili neutralne tablice

Predsednik Srbije je poručio Međunarodnoj zajednici i predstavnicima privremenih prištinskih vlasti da ne govore da u sporazumu "piše što ne piše".

"Priču oko tablica ste apsolutno izmislili. Prolongiranje od 12 meseci, takođe. Pošto je prošlo dva meseca, rekli ste još 10. A to se odnosi na KS tablice, a ne RKS tablice. Mi hoćemo KS tablice, to su statusno neutralne tablice”, rekao je predsednik i poručio da bi ih Srbi sa Kosova i Metohije odmah prihvatili.

Odgovarajući na pitanje da li planira da ide u Pariz i sastane se sa Emanuelom Makronom rekao je da bi trebalo, ali da se nikada ne zna.

Priština planirala incidente na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da reakcije Prištine govore da su sve vreme planirali i želeli incidente i sukobe na severu KiM, kao i poniženje srpskog naroda i poručio da koga god da Aljbin Kurti dovede na mesta Srba koji su se povukli iz kosovskih institucija, ne mogu sve da ih zamene.

Najavio je da će se tokom vikenda u Parizu sastati sa evropskim zvaničnicima, i podsetio da je otkazao posetu Egiptu, kao i Kataru i da neće ići na otvaranje fudbalskog prvenstva niti pratiti utakmice naše reprezentacije zbog situacije u zemlji.

"U Pariz moram da idem da razgovaramo o situaciji na KiM, da vidimo šta možemo da uradimo kako bismo umirili tenzije. Ne mogu da odgovaram na sve što Priština radi. Njihove reakcije govore da su ustvari sve planirali i želeli incidente i sukob, kao i poniženje srpskog naroda. Ne odustaju od protivpravne preregistracije vozila", rekao je Vučić.

"U Parizu ću se sastati sa Boreljom i Lajčakom za vikend, verujem i sa predsednikom Makronom, kao i sa ministrom spoljih poslova Holandije i mađarskom predsednicom, pošto se tamo održava 'Forum za mir'", najavio je.

Jasna poruka iz Kosovske Mitrovice 

Vučić je danas u predsedništvu Nenadu Đuriću dodelio Orden zasluga za odbranu i bezbednost prvog stepena, a kapetanu Filipoviću Zlatna medalja za hrabrost "Miloš Obilić".

Pozivajući se na reči srpskog nobelovca Ive Andrića, Vučić je istakao "Kosovski zavet koji se diše i misli". Opomenuo je da postupamo kao ljudi i dodao da nema izgovora da se ponašamo drugačije.

"Jasna poruka poslata iz Kosovske Mitrovice je da smo svoj na svome", istakao je Vučić.

Obraćajući se nagrađenima istakao je njihovu mirnu i staloženu akciju, na koju treba da budu ponosni. Njome baštine uzvišeni ideal slobode, precizirao je predsednik.

"Zbog vaših dela, Srbija je u Kosovu i Kosovo je u Srbiji", izjavio je srpski predsednik.

Predsednik Srbije je najavio da će Đurić i Filipović raditi u državnim organima Srbije i naglasio da će se država pobrinuti za 3.000 i 3.500 ljudi koliko ih se povuklo iz kosovskih institucija.

"Njihova budućnost je odlična. Radiće u državnim organima Srbije, svakako neće imati niža primanja, naprotiv. Radiće svoj posao, za svoju zemlju, svoj narod. Neće biti penzionisani, neće biti na ulici", rekao je Vučić.

image