Srbija i Balkan

Vremenska prognoza: Nevreme stiglo u Srbiju, RHMZ izdao tri upozorenja (VIDEO)

Grad veličine manjeg oraha padao je na Fruškoj gori nekoliko minuta
Vremenska prognoza: Nevreme stiglo u Srbiju, RHMZ izdao tri upozorenja (VIDEO)© FOTO TANJUG/STRAHIHJA AĆIMOVIĆ/bs

Snažno pogoršanje praćeno olujnim nevremenom, koje je protutnjalo regionom, stiglo je i u Srbiju, a jak grad već je pao na Frušku goru i rasterao izletnike. 

Kako prenosi RTS, grad veličine manjeg oraha padao je na Fruškoj gori nekoliko minuta.

U mestu Ravno selo u blizini Vrbasa nebo se potpuno zacrnelo, a prizor podseća na scene iz apokaliptičnih filmova.

Nevreme koje je zahvatilo Novi Sad, Vrbas i okolinu, spustilo se do Šida gde je došlo do olujnih padavina, grada, orkanskih vetrova i nestanka struje.

Tri stuba dalekovoda su usled jakog nevremena, koje i dalje traje, srušena na teritoriji Sremske Mitrovice i Šida, zbog čega je u Šidu bez struje oko 11.000 potrošača, rečeno je večeras Tanjugu u Elektromreži Srbije AD (EMS).

Tri stuba su potpuno smrskana i sve ekipe EMS-a su na terenu i nastoje da se napajanje omogući potrošačima, rekli su u EMS-u.

"Obavestili smo nadležne organe da se prikupe agregati za stanovništvo, jer kvar ne može brzo da se otkloni. Potrebno nam je da podignemo havarijske stubove", dodaju u EMS-u

Navode da su sve ekipe EMS na terenu, da je nevreme i dalje u toku i da se dovoze havarijski stubovi. Dodatan je problem što su u prethodnom nevremenu sa strane Hrvatske pali stubovi koji još nisu podignuti i to stvara problem jer ne može ni sa te strane da se dopremi električna energija, naveli su iz EMS.

Elektromreža Srbije AD saopštila je prethodno da je, usled jakog nevremena, danas u 16.31 došlo do obostranog ispada dalekovoda 110 kV br. 166/3 + DV 110 kV br. 199/1 TS Sremska Mitrovica 2 - TS Šid.

Bez napajanja električnom energijom je konzum TS Šid, oko 14 MW, odnosno, prema raspoloživim informacijama, oko 11.000 mernih mesta.

Sve ekipe EMS AD su na terenu i radiće tokom cele noći, ali ne postoji mogućnost brze sanacije ove havarije, jer su prema za sada raspoloživim informacijama pala tri dalekovodna stuba.

EMS AD je, kako se dodaje, o ovome obavestio sve nadležne organe i zamolio za pomoć u obezbeđivanju agregata za stanovništvo.

RHMZ izdao tri upozorenja

Prethodno je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) izdao dva upozorenja na veliku količinu padavina.

Upozorenje za područje Srbije na obilne padavine, lokalnu pojavu grada i olujni vetar na snazi je danas, i sutra, 24. septembra.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima, grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom koje će danas posle podne i uveče zahvatiti severne i zapadne krajeve Srbije, a krajem dana, tokom noći (23./24. septembar) i sutra, 24. septembra, proširiće se na celu zemlju uz intenziviranje padavina i lokalnu pojavu kratkotrajnih vremenskih nepogoda praćenih gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina, navode iz RHMZ.

Obilne padavine u Bačkoj i Sremu se očekuju već danas posle podne i uveče, a u ostalim krajevima sutra, i to posebno u drugom delu dana, od 40 do 80mm, a lokalno i oko 100 mm za 24h, što predstavlja mesečnu količinu padavina.

Vreme u Beogradu

RHMZ je izdao i upozorenje za područje Beograda na veliku količinu padavina za 24. septembar.

Naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, padom temperature i pojačanim severozapadnim vetrom koje će večeras i tokom noći ka nedelji (23./24. septembar) zahvatiti područje Beograda, inteziviraće se u nedelju pa se u pojedinim delovima grada očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnim padavinama od 30 do 60 mm za 24 h, lokalno i više.

Hidrološko upozorenje

Na snazi je i hidrološko upozorenje, i to do ponedeljka 25. septembra u 11.35 časova.

Na Kolubari i Jadru sa pritokama, Limu, na gornjem toku Zapadne Morave, Đetinji, Skrapežu, Moravici, Bjelici, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku tokom 24/25. septembra vodostaji će biti u većem porastu bez dostizanja upozoravajućih nivoa.

Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su lokalna izlivanja, napominju iz RHMZ.

image