Srbija i Balkan

Kurti: Više od 1.000 opomena zbog srpskih registarskih tablica

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti poručio Srbima da ne napuštaju privremene prištinske institucije
Kurti: Više od 1.000 opomena zbog srpskih registarskih tablicawww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

Aljbin Kurti je na početku današnje sednice vlade privremenih prištinskih institiucija rekao da je na severu KiM do sada izrečeno 1.012 opomena vlasnicima vozila srpskih tablica sa nazivima gradova na Kosovu i Metohiji.

"Mi smo odgovorna vlast, protiv svih kriminalaca, posvećena razvoju, integraciji, jednakosti za sve, poštovanju prava manjina i služenju građanima bez razlike i diskriminacije. Oni koji nalažu napuštanje kosovskih institucija su oni kojima smetaju zakonitost i ustavnost, borba protiv kriminala i korupcije u našoj zemlji", rekao je Kurti, prenosi RTS.

Na severu Kosova i Metohije sve više Srba podnosi ostavke na svoja radna mesta i napušta privremne prištinske institucije, u znak protesta zbog odbijanja Prištine da izmeni odluku o preregistraciji vozila na "RKS" tablice, smene Nenada Đurića, izgradnje baza na severu KiM, kao i kršenja prava Srba i Briselskog sporazuma.

Mediji su danas takođe preneli da premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti razmišlja o tome da u četiri srpske opštine na severu postavi koordinatore kao zamenu za predsednike opština koji su podneli ostavke u prištinskim institucijama. 

Koordinatori bi došli iz redova Albanaca koji bi upravljali "na daljinu" pošto im Srbi sigurno ne bi dozvolili pristup lakalnim organima, ukazuju mediji. 

Kurti je prethodno najavio da će Kurtijeva najava da će biti održani izbori u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, što je takođe naištlo na otpor među srpskim stanovništvom.

image