Nemiri na KiM: Ubijena tri Srbina, stradao jedan policajac iz Prištine, specijalci ostali na severu

Prema navodima Prištine, u noći između subote i nedelje se odigrala filmska akcija na severu Kosova i Metohije, jedan policajac je stradao, a kasnije je troje Srba ubijeno. Prištinska policija je upala i u manastir Banjska

Na severu Kosova i Metohije, u selu Banjska, danas su stradala trojica Srba sa KiM, a dve osobe su teško ranjene. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da "postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice".

Srbi su prethodne noći, kako je rekao predsednik, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije tokom kojeg je stradao jedan od pripadnika prištinskih snaga. 

Tim povodom visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je danas sa predsednikom Aleksandrom Vučićem kao i sa premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem i pozvao "na uspostavljanje mira i stabilnosti".

Eparhija raško-prizrenska je saopštila da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. 

Oni su najoštrije osudili otvoreno nasilje koje se primenjuje u verskom objektu Srpske pravoslavne crkve, pozivajući sve strane da što pre prekinu sukob, zaključuje se u saopštenju.

Kosovska policija je večeras potvrdila da su, pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva privremenih prištinskih institucija, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušli je u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti.

Mirno, ali napeto

U Banjskoj, u Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu večeras je mirno, ali napeto.

Kako javlja reporter "Kosova onlajn", duž magistralnog puta Kosovska Mitrovica - Raška na nekim mestima ka pojedinim selima, od Banjske do Leposavića, mogu se videti stacionirani policijski džipovi u mraku, ali se gotovio nijedan policijski auto ne može videti od Leposavića do Jarinja, osim specijalne policije u obližnjoj bazi.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu, može se videti tek po koji prolaznik koji je izašao do obližnje apoteke ili po neku namirnicu.

Specijalci stoje nekim raskrsnicama, a svi su naoružani dugim cevima.

Situacija na prelazu Jarinje je nepromenjena, pa se još uvek, kao i celog dana, može izaći sa Kosova, ali putnički automobili, pa čak ni pešaci, ne mogu da uđu na Kosovo.

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel naveo je večeras da je svet osudio Aljbina Kurtija zbog jednostranih akcija koje su imale za cilj podsticanje nasilja.

Sve zapadne ambasade su osudile "napad na Kosovsku policiju", a u toku dana, kako su izvestili albanski mediji, Kurti se sastao sa američkim ambasadorom u Prištini Džefrijem Hovenijerom, kao i sa ambasadorima zemalja Kvinte.

Misija Kfor saopštila je da nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.

U toku dana, u selu Banjska, mogla se čuti rafalna paljba.

24. sep 2023 • 21:42

Kosovska policija: Uhapšen i drugi napadač na policiju, situacija i dalje napeta

Kosovska policija saopštila je večeras da su nadležne policijske jedinice uhapsile i drugog "napadača", koji je takođe bio u vojnoj uniformi i naoružan puškama i municijom.

"Do sada su, prema informacijama sa terena, ubijena tri napadača, uhapšena su dva napadača i četvorica osumnjičenih koji su zatečeni u nedozvoljenom posedu radio komunikacija, a za koje se sumnja da su povezani sa terorističkom grupom", navodi se u saopštenju na Fejsbuk stranici Kosovske policije.

Dodaje se da je u kasnim satima intenzitet napada na policijske službenike smanjen, ali da je bezbednosna situacija i dalje napeta.

Tokom kontrole na pojedinim lokacijama, stambenim zgradama i vozilima koje je, kako navodi Kosovska policija, "teroristička grupa koristila za blokadu puteva, uključujući i vozila koja su se nalazila oko manastira u Banjskoj", pronađeni su puni arsenala oružja.

Prema prvim informacijama, reč je o stotinama komada naoružanja različitih tipova i kalibara, uniformi i logističke opreme, uključujući i vojno naoružanje teškog kalibra poput granata, topova, mitraljeza, kalašnjikova itd.

Kosovska policija pod rukovodstvom tužioca Specijalnog tužilaštva privremenih prištinskih institucija, u koordinaciji sa Euleksom i Kforom, ušla je u prateće objekte manastira Banjska, radi obavljanja službenih dužnosti, ističe se u saopštenju.

Grenel: Svet je osudio Aljbina Kurija

Bivši specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel osudio je nasilje na severu Kosova i Metohije i istakao da odvorni moraju biti procesuirani.

Grenel je na društvenoj mreži Iks naveo da je svet osudio Aljbina Kurtija zbog jednostranih akcija koje su imale za cilj podsticanje nasilja.

"Svet je osudio Aljbina Kurija zbog njegovih jednostranih akcija u podsticanju nasilja i donošenju jednostranih odluka. Njegov neuspeh da pokrene izbore, stvori srpske opštine i povuče specijalne snage policije nije izgovor za nasilje. Osuđujemo svako nasilje. To nikada nije prihvatljivo, a odgovorni moraju biti potpuno procesuirani", poručio je Grenel.

Turska osudila napad na policajce iz Prištine

Ministarstvo spoljnih poslova Turske osudilo je "napad koji se jutros dogodio u selu Banjska u opštini Zvečan, tokom kojeg je ubijen kosovski policajac".

"Povređenima želimo brz oporavak. Naša ambasada u Prištini takođe je izdala saopštenje u kojem osuđuje napad. Imperativ je za sve strane da deluju umereno i izbegavaju nasilje kako bi se smanjile tenzije u regionu i sprečila eskalacija", istakao je portparol Ministarstva Tanžu Bilgić, prenosi "Kosovo onlajn".

Dodaju da je dijalog jedini način da se osigura trajni mir i stabilnost.

"Nastavićemo da podržavamo proces dijaloga", poručili su iz Ministarstva spoljnih poslova Turske.

Predsednik Albanije: Međunarodna zajednica da kazni odgovorne za ubistvo prištinskog policajca

Predsednik Albanije Bajram Begaj oglasio se, kako navode albanski mediji, povodom "ubistva policajca na severu Kosova" ocenivši da je to narušavanje reda i bezbednosti Kosova i dodao da bi trebalo da reaguje međunarodna zajednica.

Begaj je pozvao međunarodnu zajednicu da odlučnije reaguje, kako je rekao da se kazne "naručioci i izvršioci ovog izuzetno ozbiljnog dela koje utiče na stabilnost Kosova i mir u regionu Zapadnog Balkana".

"Najoštrije osuđujem napad na Kosovsku policiju, gde je jedan policajac ubijen, a dvojica su povređena. Ovo organizovano kriminalno delo predstavlja ozbiljno kršenje poretka i bezbednosti Kosova", rekao je Begaj i dodao da je Albanija uvek uz "Kosovo".

Vučić: Srbi su se pobunili protiv Kurtijevog terora

Predsednik Srbije potvrdio da je da je noćas oko 2.46 časa grupa Srba postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na severu KiM nakon čega je došlo do obračuna sa pripadnicima Kosovske policije a tom prilikom stradao je jedan prištinski policajac. Četiri srpske opštine su, nakon toga, proglašene za četiri zone antiterorističke operacije.

Nakon toga dolazi do napada pripadnika Kosovske policije, a predsednik je potvrdio da su tom prilikom stradala trojica Srba sa KiM stradali, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dok su dve osobe teško ranjene. Postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice.

Zavetnici, Dveri i Pokret za odbranu KiM: Vojska Srbije da se vrati na KiM

Srpska stranka Zavetnici, Srpski pokret Dveri i Pokret za odbranu Kosova i Metohije izrazili su ozbiljnu zabrinutost za bezbednost Srba nakon najnovije eskalacije nasilja na severu Kosova i Metohije.

Oni zahtevaju od državnih vlasti da iznova zatraže povratak pripadnika srpskih vojnih i bezbednosnih snaga na KiM, što omogućava Rezolucija 1244 SB UN.

Ponovili su i zahtev za hitnom, vanrednom sednicom skupštinskog odbora za KiM i posebnom sednicom Narodne skupštine na temu bezbednosne situacije na KiM.

Svečlja: Ubijena tri napadača, uhapšeno šest osoba

U akciji u Banjskom ubijena su trojica napadača, dok je šest osoba uhapšeno – dvojica napadača i četvorica koja su pružala podršku putem radio veze, izjavio je ministar unutrašnjih poslova takozvanog Kosova Dželjalj Svečlja.

On se novinarima obratio sa severa KiM, uz napomenu da se akcija traganja za napadačima nastavlja.

On tvrdi da postoje informacije da je reč o "terorističkoj grupi" i da je policija otkrila veliku količinu naoružanja.

"Pripreme su bile za masovni napad na Kosovsku policiju i kosovske institucije. Cela teritorija zemlje je stavljena pod kontrolu", kaže Svečlja.

U selu Banjska trenutno je mirno, već nekoliko sati ne čuje se pucnjava iz pravca manastira, ali je prilaz ka selu i dalje blokiran.

Pre nekoliko minuta jedna kolona u kojoj je bilo desetak oklopnih vozila i džipova Kosovske policije prošla je iz pravca sela ka Severnoj Mitrovici i dalje ka Prištini.

Borelj razgovarao sa Vučićem i Kurtijem

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj razgovarao je danas sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.

"Nakon današnjeg užasnog i kukavičkog terorističkog napada na službenike Kosovske policije, Borelj je razgovarao sa premijerom Kurtijem. On je najoštrije osudio današnju agresiju", navodi se u saopštenju EU.

Visoki predstavnik Borelj izrazio je saučešće porodici, kolegama i najbližima policajca koji je izgubio život na dužnosti, a povređenim policajcima poželeo brz oporavak.

Visoki predstavnik je pozvao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Borelj je ponovio svoj poziv napadačima da se odmah predaju i puste hodočasnike iz manastira Banjska, da bezbedno odu", dodaje se u saopštenju.

Pozvao je na ponovno uspostavljanje mira i stabilnosti.

Dodaje se da Euleks, kao drugi bezbednosni odgovorni, prati situaciju na terenu i spreman je da podrži kosovske institucije u očuvanju stabilnosti i bezbednosti svih zajednica, u skladu sa svojim mandatom i u bliskoj saradnji sa Kforom.

U saopštenju se ukazuje da je specijalni predstavnik EU za Kosovo na terenu u bliskom kontaktu sa vlastima.

Direktorka Opšte bolnice u Mitrovici Ljuljeta Žubi saopštila je da je povređeno lice srpske nacionalnosti poslato na dalje lečenje u Univerzitetski klinički centar u Prištini.

Povređeni pripadnik policije takozvanog Kosova je na pregledu i van životne opasnosti, kaže Žubi.

Eparhija raško-prizrenska: U manastiru Banjska trenutno mirno, ali vlada zabrinutost

Eparhija raško-prizrenska oglasila se sa novim informacijama o stanju u manastiru Banjska, a kažu da je trenutno mirno, ali vlada neizvesnost i zabrinutost monaha i vernika.

"Eparhija raško-prizrenska obaveštava javnost da je situacija u manastiru Banjska trenutno mirna, iako se još uvek oseća strah zbog današnjih dešavanja kako u okolini, tako i u samoj porti manastira. Naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir, a  trenutno je primećeno prisustvo Kosovske policije ispred ulazne kapije i u dvorištu manastira", navode iz Eparhije.

U konaku manastira se još uvek nalazi iguman sa bratijom, kao i grupa poklonika iz Novog Sada, među kojima je i dvoje maloletne dece.

"Iz uprave manastira javljaju da su za sada svi dobro, da se vrše redovna bogosluženja u kapeli konaka, u nadi da će se ova drama što pre okončati", poručili su iz Eparhije raško-prizrenske.

Osmani: Svi smo na strani policije

Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani izjavila je da "su u odbrani integriteta i suvereniteta Republike Kosovo svi na strani Kosovske policije".

"U plemenitoj misiji, u odbrani integriteta i suvereniteta Republike Kosovo, svi smo na strani Kosovske policije. Teroristi nas ne odbijaju, već samo jačaju našu odlučnost! Hvala našim herojima u uniformama! Kosovo je večno", napisala je Osmani na Fejsbuku.

Pre nekoliko minuta iz pravca Banjske put Prištine otišlo je jedno sanitetsko vozilo, u pratnji oklopnog policijskog transportera.

"Kljan Kosova": Specijalna jedinica ušla u manastir Banjska

Specijalna jedinica policije takozvanog Kosova ušla je u manastir Banjska, javlja "Kljan Kosova".

Izvori ovog medija navode da postoji mogućnost da se "akcija završi u roku od jednog sata".

Na licu mesta, međutim, nema zvanične potvrde ove informacije.

Kolona krenula ka Banjskoj

Pre oko pola sata sa magistrale je put Banjske otišla kolona u kojoj je bio kamion na kome se nalazi jedan veliki bager, više džipova, kao i putničkih vozila punih policije, saznaje RT Balkan.

Policija tzv. Kosova: Ubijene tri osobe

Policija takozvanog Kosova saopštila je da je ubila "trojicu terorista" u selu Banjska, a jedna osoba je uhapšena.

"Agencije za provođenje zakona saopštile su da je teško naoružana grupa lakše povredila policajca", navodi se u saopštenju, prenosi "Albanijan post".

"Prema zvaničnim informacijama sa terena, prilikom razmene vatre, potvrđeno je ubistvo još dvojice napadača, koji su bili maskirani, uniformisani i teško naoružani. Potvrđeno je i hapšenje uniformisanog i naoružanog napadača. Usled napada, policajac KP je zadobio lakše povrede", dodaju iz Kosovske policije.

Pored toga, kako se navodi, uhapšene su još četiri osumnjičene osobe na području sela Rudare kod kojih su pronađena sredstva za komunikaciju koji su, kako se tvrdi, povezani sa "kriminalnim grupama". Dodaje se i da je pronađena velika količina oružja, municije i različite opreme.

U saopštenju se dodaje da je bezbednosna situacija na području sela Banjska i dalje napeta, te da se "napadi vatrenim oružjem na policijske jedinice nastavljaju istim intenzitetom".

Nemačka: Osuđujemo napad na policiju, Saracin stiže na KiM

Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je "napad na Kosovsku policiju", dodavši da će specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Manuel Saracin danas doputovati na Kosovo i Metohiju.

"Ilegalne naoružane grupe moraju da prestanu sa ugrožavanjem života", navodi se u objavi nemačkog ministarstva na društvenoj mreži Iks.

Dodaju da "počinioci moraju da odgovaraju".

"Naše misli su sa porodicom ubijenog policajca i teško povređenima", navode iz nemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Hovenijer: Zabrinuti smo

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je da je ta država duboko zabrinuta zbog situacije na severu KiM.

"Ne možemo da kažemo ništa više od onoga što smo već rekli", rekao je Hovenijer nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prenosi "Koha".

Barbano: Euleks pomno prati situaciju

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano osudio je noćašnji incident nadomak Banjske i izjavio saučešće porodici policajca koji je, kako ističe, nastradao na dužnosti.

Barbano je na društvenoj mreži Iks naveo i da dvojici povređenih policajaca želi brz oporavak.

Ističe da je Euleks potpuno angažovan i pomno prati situaciju na licu mesta i da je spreman da podrži kosovske institucije u najvećoj mogućoj meri, u održavanju stabilnosti i bezbednosti za sve zajednice, u bliskoj saradnji sa Kforom.

"Zgrožen sam nasilnim napadom na Kosovsku policiju. Izražavam iskreno saučešće porodici policajca koji je ubijen na dužnosti. Dvojici povređenih policajaca želim brz oporavak", naveo je Barbano u objavi, uz saopštenje šefa evropske diplomatije Đuzepa Borelja povodom dešavanja u Banjskoj.

Specijalci sa dugim cevima u Mitrovici

U Severnoj Mitrovici u ovom trenutku su na više mesta stacionirani pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije.

Ovi specijalci kod starog vodovoda sa dugim cevima i maskirani zaustavljaju i pretresaju vozila i građane, a patrola ima i na izlazu ka Zvečanu kod NIS-ove pumpe.

Više patrola kosovskih specijalaca nalazi se i na putu između Severne Mitrovice i Leposavića.

Prilaz selu Banjska i dalje je blokiran, ali se neko vreme već ne čuje pucnjava iz pravca ovog sela

"Kljan Kosova": Ubijen još jedan "napadač"

"Kljan Kosova" javlja da je na severu KiM ubijen "još jedan napadač".

Zvanične potvrde za ovu informaciju još uvek nema, s obzirom da je ranije policija takozvanog Kosova saopštila da je ubijena jedna osoba.

Hovenijer sa Kurtijem

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer sastao se sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem.

"Kljan Kosova" javlja da sastanku nisu prisustvovali ostali ambasadori zemalja Kvinte.

Međutim, Tanjug prenosi pisanje RTK-a da su ambasadori država Kvinte stigli u zgradu prištinske vlade gde imaju sastanak sa Kurtijem.

Sastanku prisustvuju ambasadori SAD, Velike Britanije, Francuske i Italije.

Ambasada Velike Britanije: Osuđujemo napad na policiju

Ambasada Velike Britanije u Prištini saopštila je da ta zemlja osuđuje "nasilni napad na Kosovsku policiju u Banjskoj" i pozvala na mirno rešavanje situacije.

"Velika Britanija osuđuje nasilni napad na Kosovsku policiju u Banjskoj u ranim jutarnjim satima. Naše najdublje saučešće upućujemo porodici i kolegama policajca Kosova Afrima Bunjakua, ubijenog na dužnosti", navedeno je na profilu ambasade na društvenoj mreži Iks.

Ističu da povređenim policajcima žele brz oporavak.

"Pozivamo na smirenost i mirno rešavanje aktuelne situacije u Banjskoj", poručuje se u saopštenju.

Dodaju da kosovskim institucijama mora biti dozvoljeno da istraže i identifikuju počinioce.

"Kosovskim institucijama mora biti dozvoljeno da istraže i identifikuju počinioce ovog užasnog napada kako bi ih priveli pravdi u skladu sa vladavinom prava. Pozdravljamo blisku koordinaciju Kosovske policije, kao prve u lancu odgovornosti, sa Euleksom i Kforom", navode iz ambasade.

Vučić se obraća u 20 časova

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratiće se građanima Srbije večeras u 20.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Član porodice ubijenog poručio Kurtiju: Povuci se sa severa i spreči dalje gubitke života

Član porodice policajca ubijenog na severu Kosova i Metohije pozvao je premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se uključi u pregovore i povuče sa severa i spreči dalje gubitke života.

"Pozivam premijera Kosova da se uključi u pregovore, uzdrži se od upotrebe naših uniformi na severu i spreči dalje gubitke života", kazao je.

Varhelji: Nasilje odmah da se zaustavi, zahtevamo detaljnu istragu

Evropski komesar za proširenje i susedske odnose Oliver Varhelji poručio je da nasilje mora odmah da se zaustavi.

On dodaje da najoštrije osuđuje "napad na Kosovsku policiju".

Prema njegovim rečima, EU podržava rad Euleksa i Kfora na terenu i zahteva da se sprovede detaljna istraga.

"Šaljem najdublje saučešće porodici kosovskog policajca koji je preminuo jutros i želim brz oporavak povređenima", napisao je Varhelji na platformi Iks.

Kfor: Pratimo situaciju, spremni smo da reagujemo ako bude potrebno

Misija Kfor saopštila je da nastavlja da pomno prati situaciju u Banjskoj, kao i da su njene trupe prisutne u tom području i spremne da odgovore ako bude potrebno.

Kako se navodi u saopštenju dostavljenom Tanjugu, Kosovska policija ima primarnu odgovornost za upravljanje incidentom na terenu.

Dodaju da je komandant Misije u bliskom i stalnom kontaktu sa svim međunarodnim instancama, uključujući EU, načelnika Generalštaba Vojske Srbije i sa institucijama u Prištini, kao i da intenzivno radi na pronalaženju rešenja.

"Misija Kfora pod vodstvom NATO-a oštro osuđuje napad na kosovsku policiju i upućuje izraze najdubljeg saučešća porodici i voljenima preminulog", navodi se u saopštenju.

"Reporteri": Ubijen "srpski napadač"

Policija takozvanog Kosova saopštila je da je na severu KiM, tačnije u Banjskoj, "ubijen jedan od srpskih napadača", piše "Reporteri".

"Jedinice policije su, u cilju odbrane sebe i građana, prinuđene da odgovore kriminalnim grupama, u skladu sa situacijom i opasnosti koju predstavljaju sporadični napadi kriminalnih grupa. Jedan od napadača je poginuo", navodi se u saopštenju.

Policija ističe da je situacija na severu "i dalje napeta".

Dodaje se da policija nastavlja saradnju sa nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama, "u cilju održavanja reda i bezbednosti, kao i izvođenja napadača pred organe pravde".

Iz policije navode i da su trenutno za saobraćaj zatvoreni administrativni prelazi Jarinje i Brnjak.

Svečlja: Deo napadača je u manastiru Banjska

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjal Svečlja tvrdi da se deo napadača nalazi u manastiru Banjska i poziva ih da se predaju.

Kako tvrdi, oni vrše povremeno napade na prištinske policajce koji su ih opkolili.

"Ovi teroristi su opkoljeni policijskim jedinicama i krajnje je vreme da se predaju", naveo je Svečlja.

Oglasio se i šef OEBS-a u Prištini

Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Prištini Majkl Devenport osudio je, kako je naveo, "brutalan napad na kosovsku policiju" u kom je jedan policajac ubijen i dodao da mir i dijalog moraju biti obnovljeni i nastavljeni u interesu svih zajednica na Kosovu.

"Najoštrije osuđujem jutrošnji brutalni napad na kosovsku policiju u kojem je jedan policajac ubijen, a drugi ranjen dok su bili na dužnosti u blizini Banjske. Iskreno saučešće porodici i kolegama policajaca", poručio je Devenport na društvenoj mreži Iks.

Policajci naoružani dugim cevima na severu KiM

Pojačane patrole tzv. kosovske policije pretresaju svako vozilo na severu Kosova i Metohije. Jake policijske snage su i u Kosovskoj Mitrovici.

Lajčak: Svi moraju odmah da se vrate dijalogu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beorgada i Prištine Miroslav Lajčak oglasio se na društvenoj mreži Iks rečima da osuđuje najoštrije stravičan napad na kosovsku policiju.

"Nasilje u bilo kom obliku je apsolutno neprihvatljivo. Moje srce je za žrtve, njihove porodice i kolege. Počinioci moraju biti izvedeni pred lice pravde. Svi se moraju odmah da se vrate dijalogu", poručio je on.

Lajčak nije otkrio da li je otišao na Kosovo i Metohiju, kako su pojedini albanski mediji izvestili ranije danas.

Borelj: Napadi na Kosovu moraju odmah da prestanu

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da najoštrije osuđuje "užasan napad naoružane bande na pripadnike kosovske policije u Banjskoj na severu Kosova".

On je dodao da je EULEKS, kao drugi bezbednosni odgovorni, na terenu i u bliskom kontaktu sa vlastima i KFOR-om.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Petković otkazao konferenciju, popodne će se obratiti Vučić

Konferencija za novinare direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića najavljena za 14 časova se otkazuje, a medijima će se u toku poslepodneva obratiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, saopštila je danas Kancelarija za KiM.

Kako je istaknuto u saopštenju, predsednik Vučić će u obraćanju javnosti "razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija", za koga navode da je tvorac haosa i pakla na Kosovu i Metohiji.

Sanitetska vozila otišla u pravcu Banjske, ne zna se da li ima povređenih

Pre oko 40 minuta u pravcu sela Banjska otišla su dva oklopna transportera kosovske policije, i za njima još dva sanitetska vozila, ali se do ovog trenutka saniteti nisu vratili.

Iz pravca sela se i dalje čuje sporadična pucnjava. Po svedočenju ljudi iz same Banjske ljudi u selu su se zatvorili u svoje kuće još od jutros, niko ne izlazi na ulicu, a selo je bukvalno sa svih strana opkoljeno policijom i među ljudima u selu je veliki strah.

Rama: Poslednje zvono za uzbunu, pre nego što se kriza otrgne kontroli i zapali ceo region

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas da je pogibija kosovskog policajca "zvono za uzbunu" i da međunarodna zajednica mora da vrati Kosovo i Srbiju dijalogu o normalizaciji, ponavljajući svoju ideju i mirovnoj konferenciji, koja bi, kaže, uz mere Kfora obezbedila mir u regionu, pre nego što se kriza otrgne kontroli.

"Tragedija gubitka života službenika Kosovske policije najveće je zvono za uzbunu do sada, u kontinuiranom riziku da dugotrajna kriza eskalira u oružani sukob", napisao je Rama na društvenoj mreži Iks.

On je naveo da zločinci koji su oduzeli život nedužnom čoveku, koji je služio u uniformi snaga za sprovođenje zakona Kosovo, moraju biti izvedeni pred lice pravde.

Poručio je i da evroatlanstska zajednica mora da uloži svu svoju "impozantnu snagu" i da nepovratno vrati Kosovo i Srbiju za sto normalizaciji.

"Sazivanje vanredne mirovne konferencije, pod nadzorom i uz garancije EU i SAD i istovremeno preduzimanje svih vanrednih mera sa Kforom, kako bi se sprečila dalja eskalacija situacije, strateška su neophodnost ne samo za red i bezbednost na Kosovu danas, već i za sutrašnji mir i budućnost regiona, pre nego što se produžena kriza na severu Kosova otrgne kontroli i pretvori u destabilizujući požar za ceo region", poručio je Rama.

Kurti: Oko Banjske 30 naoružanih specijalaca, pozivam ih da se predaju

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da se na prostoru Banjske i Zvečena krije 30 naoružanih ljudi koji napadaju Kosovsku policiju.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su prištinski specijalci okružili manastir, pa ih poziva da se što pre predaju.

Opširnije u odvojenoj vesti.

Vanredna konferencija za medije Petra Petkovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković održaće u 14 sati u Palati Srbija, vanrednu konferenciju za medije.

Blindiranim vozilom upali u manastir SPC

Grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala je blindiranim vozilom u manastir Banjska, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju, saopštila je eparhija raško-prizrenska.

Trenutno se u manastiru nalazi grupa poklonika iz Novog Sada, sa sveštenikom, igumanom Danilom i bratijom manastira.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Kurti optužio Srbiju da sponzoriše nasilje i terorizam na KiM

Sponzorisanje nasilja i terorizma od strane Srbije je grubo kršenje naše nacionalne bezbednosti i međunarodnog prava, principa i vrednosti, objavio je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On je na društvenoj mreži Iks opet optužio Beorgad da stoji iza naapda na prištinsku policiju.

Odjekuju pucnji u Banjskoj

I dalje se tokom pre podneva čuje rafalna paljba na brdu iznad sela Banjska, ali nikakvih informacija šta se iznad sela dešava nema.

Oklopna vozila kosovske policije su na skretanju ka selu Banjska i ne dozvoljavaju nikome prolaz.

Više vozila je raspoređeno i na magistrali ka Banjskoj od Severne Mitrovice, a pred vozila su specijalci sa dugim cevima.

Na ulazu u Banjsku nalazi se jedno oklopno vozilo specijalnih policijskih snaga Kosova i vozilo Euleksa, pripadnika Kfora nema.

Ulaz u Banjsku je blokiran. Jedan meštanin nam se požalio da je pokušao da prođe ka ovom mestu kako bi nahranio stoku, ali ga nisu ga pustili.

Nemački ambasador: Počinioci moraju da budu izvedeni pred lice pravde

Počinioci napada na pripadnike kosovske policije moraju da budu izvedeni pred lice pravde, rekao je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode.

On je rekao da vladavina prava treba da se sprovodi na Kosovu.

"Moje iskreno saučešće upućujem porodici poginulih oficira kosovske policije i ranjenim oficirima", poručio je on i naveo da je saglasan sa izjavom svojih američkih kolega.

Šefica UNMIK-a poziva obe strane na uzdržanost

Šefica Misije UNMIK-a Karolina Zijade izjavila je da izražava svoju duboku tugu i saučešće zbog gubitka života kosovskog policajca i oštro osuđuje ovaj tragični incident.

Poziva na odgovornost one koji su učestvovali u napadu, a povređenim policajcima želi brz oporavak i poziva sve strane na uzdržanost.

Kosovska policija ne dozvoljava prolaz kolima Hitne pomoći

Kosovska policija zabranila je vozilu Hitne pomoći da prođe do mesta Banjska i pruži pomoć pacijentu koji je zatražio pomoć jer mu je pozlilo, preneo je vozač saniteta reporteru "Kosovo onlajn".

"Imali smo poziv, čoveku je pozlilo u Banjskoj, ali nas ne puštaju da idemo do njega. Čovek može da umre svakog momenta, ali nama ne dozvoljavaju da prođemo. Ne znam kako da prođemo", rekao je vozač Hitne pomoći za Kosovo onlajn.

Sanitet je zaustavljen na magistrali, a policajci koji su mu prišli rekli su vozaču da nastavi da vozi i da nema zadržavanja na magistrali.

ROSU blokira ulaz u selo Banjska

Jedinica specijalne vojne policije tzv. Kosova blokira prilaz selu Banjska gde se dogodio navodni napad.

Prištinski sajt: Lajčak došao na Kosovo i Metohiju

Specijalni izaslanik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak stigao je na Kosovo i Metohiju, prenosi albanski sajt "Dukađini".

Za sada nema zvanične potvrde iz Brisela za ovu informaciju.

Kfor i Euleks obišli navodno mesto napada

Pripadnici misije NATO-a na Kosovu i Euleksa izašli su na lice mesta gde se navodno dogodio napad na jedinicu kosovske policije u kojem je prema navodima Prištine, jedan policajac poginuo, a drugi ranjen.

Jedinice Kfora primećene su u blizini sela Banjska i obezbeđuju prostor od oko 1,5 kilometara prilaska selu, javlja "Koha".

Zaseda Savet bezbednosti tzv. Kosova

U 10 časova počela je sednica Saveta bezbednosti tzv. Kosova. Kurti je održavanje sednice najavio prilikom posete povređenog policajca.

Oglasila se američka ambasada: Osuđujemo napad

Američka ambasada u Prištini oglasila se saopštenjem u kojem oštro osuđuje, kako kaže orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju.

"Policija ima punu i legitimnu odgovornost za sprovođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinioci moraju i biće pozvani na odgovornost i izvedeni pred lice pravde. Izražavam saučešće u ime Sjedinjenih Država porodici nakon smrti narednika kosovske policije koji je ubijen na dužnosti", naveo je američki ambasador Džef Hovenier.

Kurti obišao ranjenog policajca u bolnici

Kosovski premijer Aljbin Kurti obišao je ranjenog policajca u bolnici.

Šef Euleksa stigao u stanicu u severnom delu Kosovske Mitrovice

U stanicu policije u Severnoj Mitrovici, kako saznaje "Kosovo onlajn", stigao je šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano.

Ispred stanice, kako javlja naš reporter, do pre nekoliko trenutaka nalazilo se pet vozila Euleksa. U međuvremenu, četiri vozila su otišla, a jedno je ostalo.

Orlić: Nasilje odgovara isključivo Kurtiju

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti za događaje u Banjskoj odmah pojurio prvi da optuži Srbe, a da bi svako ozbiljan rekao da vidimo šta se tačno dogodilo pa da komentarišemo.

"Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste videli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli, sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve", rekao je Orlić za Prvu TV.

"Ali, ako pričamo o tome kome odgovara nasilje bilo kakvo - to je isključivo Aljbin Kurti i to svi znaju. I sve što je radio prethodnih meseci sa najbrutalnijim mogućim terorom koji je provodio nad golorukim srpskim narodom radio je upravo zato što je želeo otvorenu eskalaciju i zato što je hteo da dovede do nekog nasilja", istakao je Orlić.

Ukazao je da je jasno ko jedini može da bude zadovoljan ukoliko se desi bilo kakav sukob, a pogotovo ako je neki koji podrazumeva i ljudska žrtve.

Blokirani prilazi selu Banjska

Po nezvaničnim informacijama i jutros se povremeno čuje pucnjava u blizini sela Banjska, u kome se nalazi i čuveni manastir SPC.

Banjska se inače nalazi sa leve strane puta, od Severne Mitrovice prema Leposaviću, sa magistralom je povezana putem dugim oko 5 kilometara.

U ovom trenutku ne čuje se pucnjava iz pravca sela, a neki svedoci navode da se jutros od zore u nekoliko navrata čula pucnjava iz pravca Banjske.

Izlaz sa Kosova i Metohije preko Jarinja u ovom trenutku je moguć ali kosovska policija rigorozno kontroliše i pretresa sva vozila sve putnike koji sa Kosova prelaze u centralnu Srbiju.

Osmani: Krive su "srpske kriminalne bande"

Oglasila se i predsednica Vjosa Osmani koja je za napad na policajce optužila "srpske kriminalne bande".

Kurti: Napadači imali podršku Beograda

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je na Fejsbuku da je jutros oko tri časa ubijen jedan kosovski policajac, i da su napadači bili teško naoružani profesionalci.

Poginuli policajac (A.B), prema ovim navodima imao je čin vodnika, a povređeni je pripadnik granične policije i van životne je opasnosti.

"U ovom trenutku se nastavlja pucanje iz vatrenog oružja različitog kalibra na našu policiju. Napadači su profesionalci sa maskama i naoružani teškim naoružanjem. Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. Vlada Kosova i državne institucije su spremne i u koordinaciji da odgovore na kriminal i kriminalce, teror i teroriste", naveo je Kurti.

Kosovska policija: Napad na ulazu u selo Banjska, poginuo policajac

Jedinica kosovske policije navodno je napadnuta noćas na ulazu u selu Banjska kod Leposavića, a jedan policajac je ubijen, dok je drugi ranjen, saopštila je direkcija policije u Prištini.

"Prilikom obavljanja policijskih poslova, u 02.34 u Severnoj Mitrovici, jedinica za brzu intervenciju granične policije primetila je da su na ulazu u selo Banjska dva teška kamiona (bez registarskih oznaka) postavljena na most, te je ulaz mosta bio blokiran", saopštila je policija.

Tri jedinice su, dodaje policija, krenule u pravcu lokacije.

"Čim su stigle na mesto blokade, naišle su na otpor, gde je sa nekih položaja pucano iz različitog arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i pištolje, pri čemu su upucana dva policajca", navodi se u saopštenju.

Jedinice policije, kako tvrde, reagovale su u samoodbrani i uspele su da odbiju početni napad kako bi stvorile uslove za pružanje pomoći i povlačenje pogođenih kolega.

"Povređeni policajci su izvučeni sa lokacije i prevezeni u Regionalnu bolnicu u Južnoj Mitrovici, gde je lekar konstatovao smrt jednog, dok je drugi povređen", navodi se u saopštenju.

Na terenu su aktivirane sve relevantne policijske jedinice po profilima, koje su s vremena na vreme napadnute vatrenim oružjem sa različitih položaja, od organizovanih i naoružanih grupa, navodi se u saopštenju.

"Policija Kosova, u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzima radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred organima pravde izvršilaca napada na policijske službenike", saopštila je policija.