Srbija i Balkan

Kurti: U Banjskoj se krije 30 naoružanih ljudi, pozivam ih da se predaju

U Prištini je održana sednica Saveta bezbednosti tzv. Kosova, nakon koje se obratio Kurti
Kurti: U Banjskoj se krije 30 naoružanih ljudi, pozivam ih da se predaju© TANJUG/ DOPISNIK KIM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da se na prostoru Banjske i Zvečena krije 30 naoružanih ljudi koji napadaju Kosovsku policiju.

On je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da su prištinski specijalci okružili manastir Banjska, i poziva naoružane osobe da se što pre predaju.

Kurti je rekao da oni predstavljaju organizovanu formaciju koja je došla da se bori na Kosovu i Metohiji.

"Napadi na našu policiju se nastavljaju, ima 30 teško naoružanih ljudi, vojnih ili policijskih profesionalaca, koji su okruženi našim policijskim snagama, pozivam ih da se predaju. Oni su nastavili da napadaju policiju i nakon ubistva Afrima Bunjaka i ranjavanja Rašita. Njihova vozila su bez registarskih oznaka. Na mostu su postavljena dva kamiona kako bi blokirali saobraćaj", rekao je Kurti.

Kurti je pokazao i fotografije džipova bez tablica, navodeći da pripadaju licima koja su učestvovala u napadu u Banjskoj.

Konferenciji za medije prisustvuje i zamenik generalnog direktora Kosovske policije Fehmi Hoti, koji je na pitanje da li ima ranjenih, rekao da za sada nema informacije o tome, ali da još ima razmene vatre.

Kurti je rekao i da je kosovska policija napadnuta ručnim bombama i minobacačem, što je nazvao terorističkim napadom organizovanim od strane srpskih kriminalnih grupa.

"Napadnuti su i ručnim bombama. Danas je težak dan za državu, od danas će policiji nedostajati jedan njen posvećeni pripadnik... Njegovo ubistvo treba pretvoriti u podstrek za još veću posvećenost u borbi protiv kriminala i terorizma. Napadi oružanih grupa i dalje traju, osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz podršku Beograda napada našu zemlju. Mi štitimo zakonitost, štitimo naše građane i našu nezavisnost. Zločinci će biti uhvaćeni i kažnjeni. Država je spremna da odgovori na zločin kriminalaca, odnosno teror terorista", rekao je on.

"Najvažnije je da niko više ne pogine"

Kako je pojasnio, na slikama se vidi da su unutar manastira i pored spoljašnjeg zida blindirana vozila bez tablica.

"Ja tražim od svih ovih pojedinaca da se predaju, jer mi želimo da vladavina prava, mir i sigurnost vladaju za sve građane. Ovo nije nikakva borba sa naoružanim civilima, nego sa ljudima koji su teško naoružani i predstavljaju veliku opasnost za ustavni poredak i za sigurnost svih građana, zato molim građane svih zajednica da ostanu mirni, da prate službene izveštaje i na taj način da budu pravilno informisani", rekao je Kurti.

Kako je naveo, pošto osim uniformi imaju i maske, nisu stigli da ih identifikuju, ali istraži organi će verovatno dati izveštaj o tome šta su našli i šta misle.

"Najvažnije je da niko drugi više ne gine, da ne bude ratovanja tu, a za to je potrebno da se ove formacije predaju organima sigurnosti, jer su svakako opkoljeni. Najvažnije je da se ovo pozitivno i mirno završi, a tek posle ćemo videti šta dalje", poručio je Kurti.

"Kada se sprovede istraga, znaćemo bolje sa kim imamo posla i šta je potrebno da zakon i pravo zavladaju i u Zvečanu", rekao je on.

"Ovakva situacija ne može da se toleriše, oni su došli da destabilizuju zemlju, a mi se borimo za zakon", tvrdi Kurti.

image