Patrijarh Porfirije u Mostaru: Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja i mirenja sa Bogom

Svetoj Liturgiji u Sabornom hramu u Mostaru prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je tom prilikom poručio da je ovaj događaj dokaz da smo sabrani

Patrijarh Porfirije je danas u Sabornom hramu Svete Trojice, zajedno sa arhijerejima, služio Svetu liturgiju. To je veliko ohrabrenje za mostarske pravoslavne Srbe, koji su priveli kraju obnovu Sabornog hrama koji je do temelja porušen 1992. godine. Njegova obnova započeta je 2010. godine i još traje. Vaskrs mostarskog hrama označiće i vaskrsenje Hercegovine – dedovine Svetog Save, piše RTRS.

"Svaka svetinja, svako mesto gde se čovek obraća Bogu je svedočenje da nismo samo telo, da nismo biološka bića, nego smo duhovna bića", naveo je patrijarh srpski Porfirije u besedi vernicima nakon liturgije u Sabornom hramu u Mostaru.

Naveo je da je radostan jer je sa vernicima zajedno u Mostaru, i to u hramu u kojoj je jedan srpski patrijarh služio liturgiju prvu nakon 90 godina.

"Najveći pad svih nas koji su živeli u Mostaru je kada su rušene svetinje, mesta na kome smo pozvani da se molimo Bogu. Nema većeg blagoslova nego kada se zidaju svetinje i kada se obnavljaju svetinje. Obnovljena svetinja je početak našeg obnavljanja, mirenja sa Bogom i mirenja međusobno", rekao je patrijarh srpski.

Prema njegovim rečima, istinski mir čovek ima onda kada se trudi da onaj kraj njega ima mir.

Svetoj Liturgiji u Sabornom hramu u Mostaru prisustvovao je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je izrazio spremnost da se završe radovi na obnovi jednog od najvećih srpskih pravoslavnih hramova na Balkanu, među koje spada i ovaj mostarski.

"Ovo je pokazatelj da smo sabrani, da možemo da se okupimo, da prikupimo energije, snage i novca, i verujem da je današnji dan važan po tome što je ovde patrijarh, ali i zato što možemo, verujem, obezbediti dodatna sredstva da ovaj hram završimo onako kako je to predviđeno projektima", naveo je Dodik.

Patrijarh Porfirije, koji je u Mostar došao povodom 150 godina od osvećenja Sabornog hrama, juče je posetio i manastir Žitomislić i Prebilovce.