Nemačka rampa za ustaške pesme: Zabranjen rad hrvatske televizije

Odluku o zabrani emitovanja programa donelo je Veće za elektronske medije

Televiziji hrvatske dijaspore sa sedištem u Nemačkoj zabranjeno je emitovanje programa, zbog emitovanja ustaških pesama, prenosi Tanjug.

Odluku o zabrani emitovanja programa je donelo Veće za elektronske medije (VEM), a nakon što CROTV HD nije dostavila zatražene snimke emitovanog programa.

Snimci emitovanog programa su zatraženi od ove televizije na osnovu dobijenih pritužbi građana zbog emitovanja ustaških pesama.

"Agencija za elektronske medije (AEM) primila je pritužbu građana u kojoj se navodi sporni program. AEM je zatražio snimke da bi mogao da utvrdi da li se radi zaista o kršenju Zakona o elektronskim medijima. Međutim, na službeni upit Veća, pružalac ih nije dostavio", rečeno je "Hini" iz AEM-a.

Dodaje se da je, s obzirom na navedeno, utvrđeno da pružalac medijske usluge više ne ispunjava tehničke uslove prenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa.

Sedište firme je u nemačkom gradu Hanau, a osim televizijskog programa na internetu program emituje i na Hrvatskom radiju Frankfurt.

Na službenim stranicama Televizije hrvatske dijaspore  navodi se da njihova koncesija za IPTV kabl satelitsku distribuciju važi 10 godina, od 17. juna 2021. godine, kao i da ju je izdala Agencija za elektronske medije Zagreb.

Zanimljiv je podatak da se kao vlasnik ove televizije pojavljuje izvesni Dario Kozjak, koji je 2019. godine bio osuđen za prevaru, jer se prestavljao kao urednik nepostojećih televizije i radija u Frankfurtu i ponavljao delo "privrednog kriminala" od 2017. godine. 

Kozjak je, kako je objavio hrvatski "Večernji list", preko svojih fejsbuk stranica i nekoliko mejl adresa koje su nosile ime nepostojećih medija slao izmišljene informacije i teške klevete na račun onih koji su pisali o njegovim prevarama i manipulacijama.

Nakon podnošenja krivične prijave protiv Kozjaka, nemačka policija savezne države Hesen mesecima je pokušavala da ga pronađe na ranije prijavljenim adresama u Frankfurtu, Majntalu i Hanauu. Na kraju su ga pronašli,kako suizvestili mediji, a sud u Hanauu ga je osudio ne zbog podnete krivične prijave, već zbog ponavljanja ranijih radnji iz oblasti privrednog kriminala.