Srbija i Balkan

Vučić: Narod sa KiM se pobunio protiv Kurtijevog terora, međunarodne snage odobrile ubijanje Srba

Aleksandar Vučić kaže da su trojica Srba sa KiM stradala, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dok su dve osobe teško ranjene. Postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice
Vučić: Narod sa KiM se pobunio protiv Kurtijevog terora, međunarodne snage odobrile ubijanje Srba© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras da je danas jedan od najtežih dana za Srbiju i njen narod, od 2004. i 2008. godine.

"Noćas oko 2.46 grupa Srba sa KiM postavila je dva kamiona kao barikade u Banjskoj, na severu KiM. Zatim dolazi i Kosovska policija koja pokušava da ukloni barikade, nakon čega dolazi do sukoba. U sukobu je ubijen policajac i ranjeno još jedno lice. U 8.57 administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni, pucnjave i okršaji i dalje traju. U 10.15 Albanci saopštavaju da su četiri srpske opštine zona antiterorističke operacije", navodi Vučić.

On ističe da je "svakoga dana u Briselu i Njujorku upozoravao da do svega ovoga može da dođe", ali da je malo ko hteo da sluša.

"Srbi su se pobunili, ne želeći da trpe Kurtijev teror. Od 3. novembra, kada je Kurti iz Berlina smenio komandira Đurića, 62 puta su koristili takozvanu kosovsku policiju protiv Srba", dodaje predsednik Srbije i napominje da ni na jedan način ne pravda ubistvo albanskog policajca.

Vučić kaže da su trojica Srba sa KiM stradala, dvojica sasvim izvesno od snajperske vatre, sa velike udaljenosti, dok su dve osobe teško ranjene. Postoji bojazan da je stradalo i četvrto lice, a jednoj osobi nisu hteli da ukažu pomoć i zato je životno ugrožena, za šta, kao dokaz, dodaje Vučić, postoje tonski snimci.

Prema rečima predsednika Srbije, desetine Srba su za više od jednog sata bili potpuno okruženi i desio se brutalan napad na njih, "očigledno je to urađeno zajedno sa međunarodnim snagama".

"Pratili smo, presretali, šta je ta albanska policija radila, mi ćemo vam pokazati dokaze, možda čak već tokom konferencije, čekamo samo zbog prevoda. Oni su koristili snajpere i izvršili pogotke i na privatne kuće, gde nikoga nije bilo, gde su starci sedeli u kući. Ta lica su, prema našim saznanjima, došla do manastira Banjska jer su imali dvojicu mladića koji su bili povređeni i kojima je bila potrebna pomoć. Ovo je bio razlog zašto su to uradili. Onda je krenula spin revolucija od jutros. Jednom je palo na pamet da bi trebalo ponovo da optuže Srbiju", objašnjava Vučić.

On kaže da je "međunarodna zajednica dala 'kard blanš' za ubijanje kosovskih Srba posle ubistva albanskog policajca u Banjskoj i da niko od njih danas nije radio na deeskalaciji situacije na KiM".

"Pride ih snajperima jure i ubijaju, što nikada drugde nisu dozvolili na takav način, da bi time ostavili sever Kosova i Srbe bez muških glava koje bi mogle da se suprostave teroru premijera prištinskih privremenih institucija Aljbina Kurtija. To je cela suština."

Predsednik Srbije dodaje da je pitanje je da li će jedno lice preživeti samo zato što nisu hteli da mu ukažu pomoć, te da "postoji tonski snimljeno kako se albanska policija smeje i kako govori - pusti ga da umre".

On navodi da su albanski portali objavili da je ubijen Pavle Bihali, kako bi napravili vezu sa Beogradom, i dodaje da su albanski mediji pustili mnoštvo infrormacija koje su notorne laži, kao i ona da se vernike monaštvo drži kao taoce.

"Albanci su, hvaleći se da su ubili teroristu, pokazali snimak iz Nagorno-Karabaha. Nije bilo važno kako će da slažu, već da se krivica za ubistvo albanskog policajca svali na Beograd i da pokažu kako imaju pravo da maltretiraju građane na severu KiM. Posebno su napadali i Srpsku pravoslavnu crkvu, po staroj mantri i notornoj laži da se preko crkve prenosi neko oružje. O tome je lagao i Kurti i svi drugi. Podrazumeva se svako normalan će osuditi ubistvo, ali je interesantno da za pokušaj ubistva niko nije izdao saopštenje o 'gnusnom' ili 'odvratnom', sa čim smo saglasni. Samo ih pitam šta bi sa Dragišom Galjakom i šta je sa istragom za pokušaj ubistva. Zato što ih to ne zanima, jer su takvom brzinom opkolili Srbe i pokazali kako su oni krivi za sve" kaže Vučić.

Aljbin Kurti je jedini krivac, jedini čovek koji želi sukobe i rat - jasan je Vučić. On dodaje da crkva ni na koji način nije bila umešana u incident, kao i da vojska i policija iz Srbije nemaju nikakve veze sa istim.

"Želi da nas uvuče u rat sa NATO-om i to je jedino što radi sve vreme. Kada je postojao takav vid sukoba u Severnoj Makedoniji svet je to zaustavljao, a danas su rekli pobijte ih sve. Kada je Srbija išla u Drenicu da se obračunava sa onima koji su hteli otcepljenje od međunarodno priznate države oni su rekli da su to bili borci za slobodu predvođeni Ademom Jašarijem, a ne teroristi. Samo su izgleda Srbi uvek teroristi", ističe predsednik Srbije i dodaje da je za to nauk za sve "da znamo sa kim imamo posla".

"Ceo dan smo imali zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost i odluke ćemo donositi pažljivo, detaljno ih pripremiti i sa tim odlukama izaći pred građane i naš narod na KiM", napominje Vučić.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da se Zajednica srpskih opština formira, kao i da na severu KiM Srbi budu policajci.

"To je jedini način da Srbi ne budu proterani sa svojih ognjišta ili da ne bude više sukoba. Pozivamo naš narod na mir i uzdržanost i molimo ih da veruju svojoj državi. Naše je da iscrpimo sve što možemo da ne dođe do većeg krvoprolića, da pokušamo da sačuvamo mir", kaže predsednik Srbije.

Vučić je izneo i dokaze da su policajci odbili da ukažu pomoć ranjenom Srbinu.

"Albanac kaže - imamo jednog ranjenog pored crkve. Je l' ti treba pomoć? Treba. Dobro, nije ni toliko hitno, nije šteta da umre", pročitao je Vučić transkript audio-zapisa nastalog danas na severu KiM.

Na pitanje o ponašanju međunarodne zajednice predsednik Vučić odgovara da je licemerje njihovo srednje ime i da su sve vreme tražili razlog za ovo - pritisak na Srbiju da prizna Kosovo je suština.

Vučić kaže da je najvažnija poruka onima koji misle da će izvršiti pritisak da Srbija prizna nezavisno Kosovo - "nikada vam nećemo priznati nezavisno Kosovo, možete sve da nas pobijete, da nam uradite šta god hoćete".

"Nikada Srbija neće priznati nakaradnu tvorevinu koju ste napravili bombardovanjem Srbije i lažima. Da razgovaramo smo uvek spremni, a na priznanje Kosova, formalno ili neformalno, zaboravite", poručuje Vučić.

Na pitanje novinarke N1 Vučić je pomenuo da je u istima bilo insinuacija da je srpska vojska dala uniforme i da je Srbija kriva za današnja dešavanja.

"To nisu uniforme vojske ni policije Srbije. Uniforme se kupuju na tržištu i nije nikakav problem da se nabave", ističe Vučić.

Dodaje da bez dozvole Kfora nije moguć ulazak na miran način.

"Ne mislim da je problem što su ljudi danas bili zaključani, već što su Albanci pucali po okolnim kućama. Nisam shvatio smisao svega toga", kaže Vučić i ističe da su valjda Albanci strahovali da u tim kućama ima neko ko će im pružiti otpor.

Kfor je zadužen za slobodu kretanja, oni su trebali da ih štite i da sklone barikade, kaže predsednik Srbije.

"Mnogo je Srba stradalo za slobodu Srbije i za KiM u Srbiji, ali jedno je sigurno - KiM, odnosno Kosovo nikada neće dobiti svoju nezavisnost od Srbije, koliko god se strani faktori silili", ponavlja Vučić.

On dodaje da se, prema procenama Srbije, za sat i 25 minuta okupilo 460 specijalaca, i da je to dokaz da je sve bilo pripremano. Dizali su dronove, a Kfor je na sebe preuzeo da zatvori Srbima mogući izlaz ka Centralnoj Srbiji, "da slučajno neko ne bi mogao da pronađe spas i da svi ostali mogu da budu pobijeni".

image