Dan posle pucnjave: Objavljena imena ubijenih Srba; Bar dvojica ubijena pošto su se predala

Četvorica ubijenih i šestorica privedenih Srba terete se za "teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova"

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je privedeno šest osoba koja su učestvovala u napadu na Kosovsku policiju u Banjskoj.

Oni se terete za "teška dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova", prenosi "Reporteri".

Na teret im se stavlja i "napad na ustavni poredak Kosova", "pripremanje terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova" i "neovlašćeno posedovanje oružja".

Odlukom tužioca Specijalnog tužilaštva, pritvorenima je određeno zadržavanje do 48 sati.

Tužilaštvo dodaje da su akciji kosovske policije zaplenjena vozila puna značajnih količina oružja raznih vrsta.

Direktorka bolnice u Južnoj Mitrovici izjavila je da jedan ranjeni napadač na Kosovsku policiju, nakon ukazane lekarske pomoći, prebačen u Univerzitetsko-kliničko centar u Prištini.

Ona je za "Kljan Kosova" objasnila da povređeni Srbin ima prostrelne rane i prelom.

"Došao je ovde sa stabilnim parametrima, odvezen je u Prištinu u takvom stanju i tamo očekujemo da mu ništa neće ugroziti život. Imamo svoje timove, ali imamo i pojačanje iz Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Osoba je imala prostrelne rane, ulazne i izlazne, kao i prelom", rekla je ona.

Na severu Kosova i Metohije, u selu Banjska, stradala su trojica Srba sa KiM, a dve osobe su teško ranjene. 

Srbi su u noći između subote i nedelje, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije tokom kojeg je stradao jedan od pripadnika prištinskih snaga. 

25. sep 2023 • 22:18

Kurti: Počinioci delovali uz podršku države, Srbija da snosi odgovornost

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti podelio je na društvenoj mreži Iks slike oružja navodno zaplenjenog u jučerašnjem incidentu na severu KiM, uz ocenu da su počinioci "delovali uz podršku države".

"Ovo vojno oružje i oprema - koje je zaplenila Antiteroristička jedinica Kosovske policije nakon jučerašnjeg napada - ne ostavljaju mesta sumnji: počinioci nisu delovali sami, već uz podršku države. Srbija mora da snosi punu odgovornost za sponzorisanje terorističkog nasilja na teritoriji 'Kosova'", poručio je Kurti. 

Brnabić: Zbog Kurtijeve politike smo bili svedoci užasnog krvoprolića na KiM

Za nama su dva užasno teška dana. Zahvaljujući politici Aljbina Kurtija, svi smo bili svedoci užasnog krvoprolića na Kosovu i Metohiji, poručila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

"Ja sam upravo završila sastanak sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem smo razgovarali o merama koje treba da preduzmemo i šta dodatno možemo da uradimo za naš narod, pre svega na Kosovu i Metohiji", dodala je.

Dve osobe uhapšene u hotelu u Banjskoj, pronađeno oružje

Kosovska policija uhapsila je večeras dve osobe u hotelu u selu Banjska u kojem je ujedno pronašla oružje, potvrdila je Kosovska policija za "Kossev".

Uhapšeni su radnici hotela, rekao je zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

U toku je ispitivanje.

Tvrdi se da postoji sumnja, odnosno da se oružje koje je pronađeno dovodi u vezu sa grupom maskiranih i naoružanih osoba koji su se u nedelju sukobili sa Kosovskom policijom.

Kongresmenka Klaudija Teni podržala izjavu predsednika Vučića

Kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajuća srpskog kokusa u Kongresu Klaudija Teni pozdravila je danas izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića u vezi sa jučerašnjim dešavanjima na severu Kosova i Metohije, dodavši da je nasilje neprihvatljivo.

"Iskreno cenim brzu osudu napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Vlade Srbije i Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije. Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijala za eskalaciju nasilja i tretmana kosovskih Srba od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija", navela je Teni u saopštenju, prenosi Tanjug.

Dodala je da je zbog toga ranije ovog meseca poslala pismo Kurtiju u kojem ga je pozvala da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba.

"Još jednom pozivam na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na Kosovu, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva, istovremeno pozivajući premijera Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013. godine. To uključuje konačno stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom", poručila je Teni.

Orlić: Sve što Kurti radi su pokušaji izazivanja otvorene eskalacije i etničkog čišćenja Srba

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se danas sa predsednikom Šangajskog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Kine (SNPKK) Hu Venžongom i informisao ga o izuzetno teškoj situaciji na Kosovu, uz zahvalnost Pekingu na poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

Orlić je rekao i da je krivac zbog situacije na Kosovu Aljbin Kurti.

"Sve što taj čovek radi, jesu pokušaji da dovede do otvorene eskalacije i etničkog čišćenja nad Srbima na KiM. U odgovoru predsednika Vučića ponovljen je naš jasan stav da Srbija nikada neće priznati Kosovo. Kurtijeve naoružane bande moraju neizostavno da napuste prostor na kojem žive Srbi, da prekinu sa maltretiranjem srpskog naroda i izazivanjem otvorenog sukoba", poručio je Orlić.

Osmani sa Zaracinom i Rodeom o dešavanjima u Banjskoj

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je danas sa izaslanikom Vlade Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom i ambasadorom Nemačke na Kosovu Jernom Rodeom o jučerašnjim dešavanjima na severu Kosova i zatražila sankcije Srbiji.

U saopštenju se tvrdi da je Osmani rekla da je delovanje Kosovske policije prema "nelegalnim strukturama i Vučićevim kriminalnim grupama" bilo legalno.

"Predsednica je istakla da terorističke akcije i akt agresije na severu organizuju i sprovode strukture koje podržava Beograd. Ovakvi postupci predstavljaju narušavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova i Srbija treba da bude sankcionisana. Uprkos ovim naporima, Kosovo je poslednjih meseci preduzelo mere za eskalaciju situacije na severu i kosovska policija pokazala visok profesionalizam u obračunu sa srpskim kriminalnim grupama", navodi se u saopštenju kabineta Osmanijeve.

Zaharova o KiM: Jučerašnji incident posledica politike Kurtija, koji želi da očisti region od Srba

Eskalacija na Kosovu i Metohiji je direktna posledica politike premijera samoproglašene republike Aljbina Kurtija da podstakne sukob i očisti region od Srba, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Nema sumnje da je jučerašnje krvoproliće direktna i neposredna posledica politike takozvanog premijera Aljbina Kurtija da podstakne sukob, i očisti region od Srba. Njegovi pokušaji da izazove, kroz eskalaciju situacije, dodatni pritisak zapadnjaka na rukovodstvo Srbije kako bi se Beograd naterao da prizna 'nezavisnost' Kosova, je stalna igra sa vatrom, koja je, kao što vidimo, preskupa i dovodi ceo region Balkana na opasnu ivicu", kazala je Zaharova.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Francuska osudila "neprihvatljiv'' napad na policiju na KiM

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske saopštilo je danas da ta zemlja najoštrije osuđuje "neprihvatljiv napad na kosovsku policiju", izražava saučešće porodicama žrtava i poziva da se počinioci brzo privedu pravdi.

Iz francuskog ministarstva navode da ozbiljnost ovih događaja naglašava hitnu potrebu da Beograd i Priština postupe odgovorno kako bi došlo da smanjivanja tenzija i da se ponovo u dobroj veri uključe u dijalog pod posredstvom EU.

"Ozbiljnost ovih događaja naglašava hitnu potrebu da i Srbija i Kosovo pokažu odgovornost kako bi se smanjile tenzije i da se ponovo u dobroj veri uključe u dijalog pod posredstvom EU", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

To je, kao se dodaje, jedini način da se uspe u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, i da im se omogući napredak ka EU.

Euleks: Bezbednosna situacija u Banjskoj stabilna, ali krhka

Situacija u selu Banjska, oko manastira, trenutno je stabilna, ali krhka, saopštio je Euleks za "Kosovo onlajn".

Kako se navodi u odgovoru Euleksa "Kosovo onlajnu", tokom dana, članovi osoblja Euleksa – u skladu sa mandatom Misije – bili su na području manastira Banjska, nadgledajući bezbednosna dešavanja u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom.

"Euleks je trenutno napustio to područje. Bezbednosna situacija je trenutno stabilna, ali krhka", dodaje se u odgovoru.

Podsećaju da su na zahtev Kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom pripadnici Euleks policije pružili podršku Kosovskoj policiji, koja je ispratila hodočasnike od manastira Banjska, u kojem su proveli jučerašnji dan, do administrativnog prelaza Jarinje.

Abazović osudio događaje na KiM: Sve smo probali osim pomirenja

Ono što se desilo na severu Kosova i Metohije predstavlja tragediju i nastavak katastrofalne balkanske politike iz koje, mi kao region, na žalost ne možemo da izađemo, kaže iz Beograda, premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović.

"Najoštrije osuđujem nasilje, ubistva na severu Kosova. Šta drugo reći zaista smo svi bili potreseni. Ovakva situacija može lagano da se prelije u neki sukob većih razmera i da ima katastrofalne posledice po sve. I ovako je katastrofa. Imamo ono što nismo želeli, a to je krv na ulicama", rekao je Abazović novinarima na beogradskom Fakultetu političkih nauka na seriji predavanja koje organizuje Nacionalna koalicija za decentralizaciju.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku, monasi i poklonici nisu učestvovali u incidentu

Danas je u popodnevnim časovima Episkop Teodosije posetio manastir Banjsku gde ga je iguman Danilo upoznao sa jučerašnjim i današnjim dešavanjima u manastiru i okolini, objavila je Eparhija raško-prizrenska.

U toku dana Euleks i Kosovska policija su došli u manastir da izvrše uviđaj. U manastirskim konacima i crkvi, koji se nalaze unutar zidina manastira i koji su bila zaključani za vreme svih dešavanja, Euleks i policija tzv. Kosova nisu pronašli ništa što bi moglo da kompromituje manastir i bratiju.

Eparhija je saopštila i da je "na dva mesta u manastirskom dvorištu, nađeno  vatreno oružje, pancir i delovi opreme, koje su naoružana lica bacila prilikom povlačenja iz manastira". 

Monasi i poklonici nisu ni na koji način učestvovali u tragičnim događajima, podvukli su još jednom iz Eparhije raško-prizrenske.

SAD: Vratite se dijalogu, osuđujemo koordinisane nasilne napade na Kosovsku policiju

Američka ambasada u Beogradu pozvala je danas Prištinu i Beograd da izbegnu poteze ili retoriku kojima bi dodatno podstakli napetosti, kao i da se vrate dijalogu uz posredovanje Evropske unije.

"SAD najoštrije osuđuju koordinisane nasilne napade na Kosovsku policiju od 24. septembra", navode na društvenoj mreži Iks (Tviter).

RT Balkan saznaje: Hodočasnici iz Novog Sada na bezbednom, stigli u centralnu Srbiju

Hodočasnici iz Novog Sada koji su prethodnu noć proveli u konaku manastira Banjska nalaze se na sigurnom u centralnoj Srbiji, sagovornik iz "Dunavprevoza".

"Za vreme incidenata oni su se nalazili na sigurnom. Pre nego što su pošli, legitimisali su ih Euleks i policija tzv. Kosova, nakon čega su pušteni", navodi naš sagovornik ističući da su nastavili put kući i da niko nije povređen.

Dokumenta Milana Radoičića koja je Svečlja pokazao na konferenciji (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svećlja pokazao je na konferenciji za medije dokumenta zamenika predsednika Srpske liste Milana Radoičića za koja navodi da su pronađena u vozilu sa beogradskim tablicama.

Fotografije dokumenata objavio prištinski "Betimi per Drejtesi".

Tajani: Biće pojačano prisustvo Kfora

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani saopštio je danas da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, dodavši da će biti pojačano prisustvo Kfora na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije.

"Italija je faktor mira na Balkanu. Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem i premijerom Kurtijem. Obojicu sam zamolio da podstaknu dijalog dve strane", napisao je Tajani na društvenoj mreži Iks (Tviter).

Naveo je da je sa ministrom odbrane Italije Gvidom Krosetom dogovoren rad na jačanju prisustva KFOR-a na "granici između Srbije i Kosova i sprečavanju daljih sukoba".

Srpska lista: Saučešće porodicama poginulih Srba i policajca Albanca

Srpska lista izrazila je danas u ime stranke i u ime čitavog srpskog naroda sa Kosova i Metohije najdublje saučešće porodicama poginulih Srba i kosovskog policajca Albanca u tragičnom događaju u selu Banjska u opštini Zvečan.

"Pozivamo sve na mir i suzdržanost, jer je potrebno da se na naše ulice što pre vrati mir, u tom smislu nam treba najhitnije da se KFOR i Euleks rasporede na severu i spreče dalju eskalaciju situacije i da spreče političku zloupotrebu ovog tragičnog događaja", navodi se u saopštenju.

Ranije je nemački ambasador u Prištini Jorn Rode zatražio da Srpska lista osudi "napadače".

"Budući da je ceo svet, uključujući i SPC, šokiran i osuđuje jučerašnje događaje - pitam se da li će i Srpska lista prekinuti ćutanje i pridružiti nam se u jasnom stavu protiv ovog ubilačkog napada na Kosovsku policiju", naveo je Rode.

Opširnije pročitajte u zasebnoj vesti.

Kurti o sastanku sa Zaracinom: Podrška Nemačke "Kosovu"

Premijer privremenih prištinki hinstitucija Aljbin Kurti sastao se danas sa nemačkim specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom koji je, kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, osudio "jučerašnji napad na Kosovsku policiju", nazivajući ga "zločinačkim i terorističkim napadom".

Kako navode, Zaracin je "izrazio saučešće porodici preminulog i narodu Kosova i ukazao na to da Kosovo ima podršku Nemačke".

"Podrška Nemačke i naših drugih saveznika, snažno je podržavanje demokratije i vladavine prava", naveo je Kurti.

"Novosti": U manastiru Banjska EULEKS i KPS legitimisali hodočasnike iz Novog Sada

U manasitru Banjska u kojem su hodočasnici iz Novog Sada proveli besanu noć posle jučerašnjih oružanih incidenata kada su pripadnici KPS pokušali da uklone barikade koje je na ulazu u Banjsku postavila grupa naoružanih Srba i kada su život izgubila trojica Srba i jedan albanski policajac, od jutros je u toku pretres manastirskog zdanja, prenele su "Novosti".

Vernici iz Novog Sada napustili manastir Banjska

Kako prenosi RTS, vernici iz Novog Sada napustili su manastir Banjska autobusom "Dunav tursa" u pratnji Euleksa.

Svečlja: U vozilu pronađena Radoičićeva dokumenata

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da su prištinske vlasti pronašle mape i planove za napad na kosovsku policiju na severu 24. septembra. 

On tvrdi da je napad planiran mesecima, prenosi portal "Reporteri".

Prema njegovim rečima, u vozilu koje je zaplenila Kosovska policija pronađena su dokumenta potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića.

"U tim materijalima pronašli smo i dokumente zločinca koji je takođe na crnoj listi SAD Milana Radoičića, ovi dokumenti dokazuju njegovu povezanost ili direktno učešće u akciji. Ovo je spisak oružja i dozvola od institucija Srbije koje su date Milanu Radoičiću", rekao je Svečlja na konferenciji za novinare.

Ministar policije "Kosova": Srbija da preda šestoricu napadača koji se leče u Novom Pazaru

Policija takozvanog Kosova u kampu "Enver Zimeri" predstavila ja naoružanje koje je navodno zaplenjeno u jučerašnjoj akciji na severu KiM.

Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja rekao je da je "plan za eskalaciju situacije na KiM, po nalogu Aleksandra Vučića, propao".

"U razmeni vatre sa oružanim grupama poginulo je najmanje troje. Svi oni bili su u uniformama i vojnoj opremi, dok su još dvojica, takođe u uniformama, uhapšena, kao i još četvorica koja su im pružala pomoć", kaže Svečlja, prenosi RTK.

Prema njegovim rečima, "pronađeno oružje dokazuje svrhu ove terorističke grupe koju predvodi Vučić".

"U novopazarskoj bolnici nalazi se šest ljudi iz terorističke grupe koji su pobegli", kaže Svečlja i poziva Srbiju da ih preda kosovskim vlastima.

RTK prenosi da je Kosovska policija zaplenila jedan teški oklopni automobil, 24 automobila i dva motocikla. Policija tvrdi da je u akciji pronađeno i 50 komada eksploziva, dinamit, 23 električna detonatora, blizu 20 prigušivača za AK47 (Kalašnjikov) i preko 230 šaržera za AK47.

Pored naoružanja, pronašli su i pijuke, lopate, lopatice i ručne testere. Prijavljuju pronalazak i četiri sigurnosne kamere, tri drona, šest mitraljeza, 29 napunjenih patrona, 21 pancir, dva radio aparata i više od 100 vojnih uniformi.

Među zaplenjenim automobilima nalaze se i vozila sa logom Kfora, kojima su napadači pokušali da se zakamufliraju, tvrde iz Kosovske policije.

Bocan-Harčenko: Nasilje nad Srbima na KiM dešava se uz podršku Zapada

Nasilje vlasti kosovskih Albanaca u Prištini nad Srbima na Kosovu i Metohiji dešava se uz ohrabrenje Zapada i pod okriljem dijaloga u Briselu, izjavio je ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

Kako je ruskim novinarima rekao Bocan-Harčenko, predsednik Srbije ga je na sastanku detaljno obavestio o dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

"Stvar je u tome da se nasilje u Prištini nastavlja. Kosovski premijer Aljbin Kurti je zauzeo otvorenu liniju osvajanja dela Kosova naseljenog Srbima. Druga stvar, koja je sasvim očigledna, je da Zapad ohrabruje Prištinu u ovim aktivnostima. Činjenica je da se dijalog vodi formalno kao paravan za ono što se zaista dešava na Kosovu, ne daje apsolutno nikakve rezultate, kao ni diplomatski kontakti sa predstavnicima vodećih zapadnih zemlje", kazao je Bocan-Harčenko.

Visoki Dečani: U manastiru Banjska nije pronađeno oružje

Juče i danas pojavio se niz dezinformacija i lažnih vesti koje se šire o tragičnim događajima na Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani.

"Međunarodni predstavnici potvrdili su da je Kosovska policija posle pretrage juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira. Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom. Prema međunarodnim izvorima na KiM, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata NIJE PRONAĐENO NIKAKVO ORUŽJE", navodi se u saopštenju.

Ističu da crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri.

Abazi: Pronađeno četvrto telo kod Banjske

Tužilaštvo takozvanog Kosova saopštilo je da je na 1,5 kilometar od "mesta incidenta" pronađeno još jedno telo, osobe "za koju se sumnja da je učestvovala u napadima na Kosovsku policiju u nedelju".

"Trenutno pokušavamo da ga identifikujemo, jer nije imao identifikacione dokumente kod sebe", kaže tužilac Naim Abazi za "Radio Slobodna Evropa".

Abazi dodaje da je nedaleko od mesta obračuna policije i napadača otkriveno još jedno vozilo.

ZBCG: Ukoliko želimo mir na KiM, Kurtijev teror mora da prestane

Koalicija "Za budućnost Crne Gore" saopštila je da smo "juče bili svedoci jednog od najtežih dana za srpski narod u 21. veku" i da su "u samo nekoliko sati, na Kosovu i Metohiji ugašena četiri života. Četiri porodice su ostale bez očeva, braće, stričeva, ujaka".

"Nakon što je Aljbin Kurti nastavio sa svojim brutalnim terorom nad Srbima na severu Kosova i Metohije, posle bezbroj poziva da se vrati za pregovarački sto i počne sa implementacijom onoga što je definisano Briselskim sporazumom, pre svega stvaranjem Zajednice srpskih opština, desilo se upravo ono na šta je upozoravano u proteklom periodu", piše u saopštenju ZBCG. 

U ZBCG navode da ih "kao političke predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori najviše zabrinjava činjenica da sve upućuje na to da je najnoviji oružani sukob i likvidacija Srba bila rezultat nečijeg dogovora". 

"Tome svedoči i organizovana akcija dezinformisanja od strane medija iz Prištine, koji su na sve načine hteli da dešavanja u manastiru Banjska prikažu kao svojevrsnu agresiju Republike Srbije. Ukoliko želimo mir na Kosovu i Metohiji, Kurtijev teror mora prestati. On se mora zaustaviti i zbog Srba i zbog Albanaca koji žive na Kosovu i Metohiji. Međunarodna zajednica ne sme više da toleriše i podržava Kurtijev prištinski režim koji odbija da se promeni ono što je dogovoreno", navodi se u saopštenju.

Koalicija "Za budućnost Crne Gore", "kao autenični politički predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori", saopštava da "čvrsto stoji uz svoje sunarodnike na Kosovu i Metohiji". 

"Ovom prilikom izražavamo saučešće porodicama trojici ubijenih Srba, kao i porodici stradalog policajca albanske nacionalnosti", saopštili su iz ZBCG.

Blinken: SAD oštro osuđuju napade na policiju na severu KiM

Sjedinjene Američke Države oštro osuđuju napade na policiju na severu KiM, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken i pozvao Beograd i Prištinu na deeskalaciju tenzije.

"Počinioci ovog zločina moraju odgovarati kroz transparentno sproveden istražni proces", navodi se u Blinkenovom saopštenju, prenosi Rojters.

Posle ispitivanja pušteno sedmoro makedonskih državljana

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani saopštio je da je sedmoro makedonskih državljana, koji su se zatekli u hotelu nedaleko od manastira Banjska, posle ispitivanja u policiji pušteno kućama.

Makedonski državljani, uključujući i jedno dete, jutros su se uz policijsku pratnju vratili u Severnu Makedoniju, prenosi RTS.

Specijalci kontrolišu prilaz Zvečanu

Kosovski specijalci sa dugim cevima kontrolišu vozila na prilazu Zvečanu, iz pravca Zubinog Potoka, pišu "Novosti".

Helikopter nadleće područje od Banjske ka Leposaviću

Na putu od Banjske ka Leposaviću, kako javljaju "Novosti", saobraćaj je ređi od uobičajenog.

Dva vozila sa po desetak pripadnika policije tzv. Kosova, stacioinirana su na više punktova. Trenutno helikopter nadleće područje od Banjske ka Leposaviću.

"Reporteri": Pronađeno telo još jednog napadača

"Reporteri" piše da je telo još jednog "napadača" pronađeno kod manastira Banjska.

Podsetimo, na severu KiM ubijene su tri osobe srpske nacionalnosti, dok informacije o četvrtom stradalom još uvek nisu zvanično potvrđene.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je rekao da su trojica Srba sa KiM stradala, a da postoji bojazan da je poginula još jedna osoba.

Stano pozvao na deeskalaciju

Portparol Evropske unije Peter Stano ponovio je da je EU jasno osudila jučerašnja dešavanja u selu Banjska na severu KiM.

On ističe da mora da se nađe izlaz iz stalnih kriza na KiM kroz dijalog i da mora da dođe do deeskalacije.

"Apelujemo na obe strane da dođe do deeskalacije", kaže Stano.

On ponavlja da su svi stavovi EU o stanju na KiM sadržani u prošlonedeljnom saopštenju u kome se navodi veoma jasno šta EU očekuje od obe strane.

"EU je veoma jasna - mi smo posrednik. Obe strane žele da se pridruže EU, a njihov put ide preko dijaloga. Sve to je veoma jasno rečeno u saopštenju članica EU - kako moraju da se ponašaju da bi ušle u EU", dodaje Stano.

Na pitanje albanskih novinara da li postoji mogućnost da se uvedu mere, Stano odgovara da je istraga još u toku i da se još ispituju sve činjenice o tom, kaže, terorističkom aktu.

"Mere uvedene Kosovu nisu sankcije, od starta smo rekli da je EU bila jasna da su mere privremene. Ukoliko EU nađe razlog uvešće ih i Srbiji", rekao je Stano.

Upitan da li visoki komesar za bezbednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ima u planu još neki sastanak na visokom nivou sa Beogradom i Prištinom, Stano navodi da je to deo dijaloga i da će strane pozvati kada bude prigodno.

Kremlj: Situacija na KiM veoma teška i opasna

Situacija na Kosovu i Metohiju je izuzetno teška, napeta i potencijalno opasna, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov povodom najnovijih dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini.

"Na kosovskom planu vidimo prilično ustaljen neobjektivan odnos prema Srbima. To je tradicionalno neuravnotežena linija", istakao je Peskov.

On je naglasio i da Moskva pažljivo prati razvoj događaja.

Portparol Kremlja nije komentarisao incident u pravoslavnom manastiru Banjska na severu KiM, ali je istakao da su u toj oblasti redovne provokacije protiv srpskog stanovništva.

"To da se protiv Srba veoma često organizuju različite provokacije nije tajna ni za koga. Naravno, u pozadini tih provokacija uvek se diže buka", dodao je Peskov.

Vučević: Aljbin Kurti isključivi krivac za dešavanja na KiM

Ministar odbrane Srbije u Vladi Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je da je stav države Srbije da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti isključivi krivac za sve ono što se dešava na Kosovu i Metohiji.

Kako kaže, srpski živalj na KiM nalazi se u gotovo nemogućoj situaciji.

"Kratko ću rezimirati sa onim što jeste stav države Srbije - da je politika Aljbina Kurtija, on sam lično, isključivi krivac za sve ono što se dešava na KiM", jasan je Vučević.

Prema njegovim rečima, Srbija od Kfora očekuje daleko aktivniju ulogu, a ne da se, kako kaže, dozvoljava lov na Srbe do istrebljenja poslednjeg od njih.

Objavljeni inicijali ubijenih Srba

U vatrenom obračunu sa policijom takozvanog Kosova u Banjskoj stradali su I. M. i B M. iz Leposavića, kao i S. N. iz Zvečana, saznaju "Novosti".

Vernici i dalje u manastiru

Grupa vernika, odnosno poklonika iz Novog Sada, koja se juče ujutru zatekla u manastiru Banjska u trenutku kada je u portu upala grupa maskiranih naoružanih ljudi, i dalje se nalazi u konaku manastira.

Ovi ljudi ceo jučerašnji dan proveli su zaključani u jednom od manastirskih konaka.

Za sada nema informacija kada će grupa vernika moći da napusti manastirski kompleks.

Oko manastira i dalje se nalazi Kosovska policija, a svi putevi iz Banjske su blokirani.

"Kosovski" policajci u blizini manastira Banjska

Obustavljen rad pošte u Banjskoj zbog upada albanskih terorista

JP "Pošta Srbije" saopštilo je danas da je obustavljen rad pošte u Banjskoj zbog, kako su naveli, upada albanskih terorista u objekat pošte prošle noći i velike materijalne štete koju su napravili.

Kako se navodi, prilikom upada albanskih terorista pričinjena je velika materijalna šteta, oštećena je imovina i ukradena oprema.

"Albanski teroristi tim vandalskim činom, ne samo da su doveli do toga da će privremeno biti obustavljeno pružanje poštanskih usluga Banjskoj, nego su, inspirisani neodgovornom i opasnom politikom Aljbina Kurtija, svesno i namerno nastavili sa zastrašivanjem i uništavanjem svega što je srpsko na KiM, kao i otežavanjem nesmetanog kretanja, rada i svakodnevnog života svih onih koji se protive nerazumnoj politici privremenih organa vlasti u Prištini", navodi se u saopštenju.

JP "Pošta Srbije" ističe da trenutno, zbog blokade koju sprovode osobe naoružane dugim cevima, nije u mogućnosti da tačno utvrdi razmere pričinjene štete, a da će javnost biti naknadno obaveštena o tome kada će poslovnica pošte u Banjskoj otpočeti sa radom.

Sastanak u Briselu

U Briselu bi danas trebalo da se sastanu specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, kao i diplomatski savetnici lidera Francuske, Nemačke i Italije, saznaje Tanjug iz diplomatskih izvora.

Logo policije tzv. Kosova na Tajms skveru

Nakon jučerašnjih nemira u Banjskoj na severu Kosova i Metohije, u kojima su poginula trojica Srba, kao i policajac Afrim Bunjak, na Tajms skveru u Njujorku osvanuo je kratak video u kom su se smenjivale fotografije sa logom policije tzv. Kosova.

Ispod jedne od fotografija koje su prikazane, na kojoj se, između ostalog, vidi i logo takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), pisalo je i: "Umreti za otadžbinu je kao da se ponovo rodiš – Afrim Bunjaku".

Specijalci pretresaju srpska vozila

Specijalci i dalje blokiraju prilaz Banjskoj, dok je više patrola kosovske policije na putu od Kosovske Mitrovice do Zvečana, odnosno Banjske, kao i vozila Kfora, javlja reporter "Novosti".

U vozilima su i naoružani pripadnici Kfora.

Na samom skretanju za Banjsku stoji blindirano vozilo policije tzv. Kosova i nekoliko policajaca sa dugim cevima, dok je jedno vozilo na brdu iznad puta.

Pripadnici policije propustili su tri vozila u pravcu Banjske, koja su krenula da evakuišu osam žena iz Goraždevca, koje su bile u hotelu u Banjskoj.

Kako javlja novinar "Novosti" sa lica mesta, upravo su prošla tri blindirana vozila kosovske policije i dva vozila Euleksa. Specijalci pretresaju srpsko vozilo.

Nema hleba u Banjskoj

Meštani Banjske se žale da prodavnice nemaju hleb, jer nije dozvoljeno snabdevanje.

Zbog nevremena, došlo je do prekida snabdevanja vodom, pa pojedine kuće nemaju pijaću vodu, prenose "Večernje novosti".

Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak i dalje su zatvoreni za ulaz na takozvano Kosovo, dok se saobraćaj iz pravca Kosova ka Centralnoj Srbiji preko ovih prelaza odvija nesmetano.

Zatvaranje prelaza pravi velike probeme ljudima iz Raške i okolnih mesta koji rade na KiM, a dosta je i đaka i studenata koji jutros nisu mogli u školu, odnosno na fakultete u Lešku, Leposaviću i Severnoj Mitrovici.

Zaracin: Oštro osuđujemo ovaj zločinački napad

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuel Zaracin nazvao je incident koji se u nedelju dogodio na severu KiM "kriminalnim i terorističkim napadom na Kosovsku policiju".

"Najoštrije osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad na Kosovsku policiju. Ovde smo da izrazimo solidarnost i saučešće porodicama, Kosovskoj policiji i celoj zemlji", rekao je Zaracin nakon sastanka sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, prenosi RTK.

Abazi: Pronađen automobil sa oružjem u Zvečanu

Specijalni tužilac Naim Abazi izjavio je da Kosovska policija i Tužilaštvo nastavljaju akciju u Banjskoj i Zvečanu.

On tvrdi da je u Zvečanu pronađen automobil u kome se nalazi oružje, prenosi "Reporteri".

Zabranjen ulaz i u selo Joševik

U Banjskoj se i dalje nalazi veliki broj pripadnika Kosovske policije i Kfora.

Kako javlja reporterka "Juronjuz", ulaz u selo Joševik, u blizini Banjske, takođe je blokiran i onemogućen je izlaz i ulazak u naselje.

Tužilac Abazi: Policija sumnja da se u nekoliko kuća i vozila u Zvečanu i Banjskoj nalazi oružje

Specijalni tužilac Naim Abazi tvrdi da policija sumnja da se u nekoliko kuća i vozila u Zvečanu i Banjskoj nalazi oružje, kao i da se još uvek radi na identifikaciji drugih osumnjičenih u vezi sa ovim slučajem.

Abazi je saopštio da je u blizini manastira zaplenjeno nekoliko kamera, da je u toku identifikacija svedoka, ali i drugih radnji o kojima ne može da govori zbog istrage koja je u toku.

On je dodao da će Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podneti i zahteve za određivanje pritvora.

Vučić sa Bocan-Harčenkom

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka i obavestio ga o činjenici da se na Kosovu i Metohiji sprovodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice.

"Važan razgovor sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Zahvalan što je saslušao molbe i zahteve srpske strane. Obavestio sam Bocan-Harčenka o činjenici da se na Kosovu i Metohiji provodi brutalno etničko čišćenje koje organizuje Aljbin Kurti uz podršku dela međunarodne zajednice", napisao je Vučić na Instagramu.

UKC u Prištini: Srbin koji je učestvovao u sukobu sa policijom operisan

Direktor Klinike za ortopediju Univerzitetsko-kliničkog centra u Prištini Gani Jašanica izjavio je danas da je Srbin koji je povređen u sukobu sa policijom takozvanog Kosova operisan i da je njegovo stanje stabilno.

"Ima dve rane. Oštećeni su mu butna kost i hrskavica (deo ispod kolena), ali je u stabilnom stanju", rekao je Gašanica za "Kohu".

Dodao je da će povređeni ostati u bolnici još nekoliko dana.

Povređeni je u nedelju veče iz bolnice u južnom delu Kosovske Mitrovice prevezen u Prištinu.

U selu Banjska je u noći između subote i nedelje došlo do sukoba lokalnih Srba i kosovske policije, pri čemu su poginula trojica Srba i jedan policajac.

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova saopštilo je sinoć da je šest osoba privedeno zbog napada na policiju i da su osumnjičeni za više krivičnih dela nakon napada u selu Banjska, a jedan od njih i za terorizam.

Dačić: Država će učiniti sve da sačuva mir na KiM

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija treba da se čuva svih provokacija i da, kako je poručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Srbi na KiM treba da ostanu mirni i veruju svojoj državi koja će učiniti sve da se sačuva mir, posle jučerašnjih sukoba i pogibije trojice Srba i jednog policajca tzv. Kosova.

Dačić je za televiziju Prva kazao da se u ovoj situaciji međunarodna zajednica izmiče, praktično dozvoljava da dođe do sukoba na KiM i ostavlja Srbe na odstrel "kosovsko-albanskoj policiji".

"Kažem kosovsko-albanska policija, jer je to albanska policija, a kosovska policija bi bila kada bi tu bili Srbi", objasnio je Dačić i dodao da je cela suština Briselskog sporazuma bila da na teritoriji gde žive Srbi, Srbi upravljaju.

On je naglasio i da je sve ovo što se sada dešava kontinuitet nastojanja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da isprovocira celu situaciju.

Dačić je naveo i da se kada je u Severnoj Makedoniji izbio sukob između države i albanskih separatista, cela međunarodna zajednica uključila u rešavanje tog sukoba, a da sada Srbi nemaju pravo ni da protestuju protiv terora koji se nad njima vrši.

"Srpski narod ima pravo da se brani i izražava svoju političku volju. Ovde je reč, kako kaže predsednik Vučić, da svi oni koji su okrvavili ruke i učestvovali i podržavali agresiju na Srbiju 1999. sada nastavljaju sa tom politikom i postavljaju i političku i medijsku osnovu da se podrži režim Kurtija", kazao je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da je Srbija za nastavak dijaloga uz poštovanje principa dogovorenih pre deset godina.

On je naglasio i da jedina oružana sila u pokrajini može da bude Kfor, dodajući da se ne bi dešavale takve situacije da su tamo Kfor i Srbi u policiji.

Dačić je naglasio i da je manastir Banjska kulturno-istorijski, verski spomenik iz 14. veka i da pored nema džamije iz tog perioda, što najbolje potvrđuje viševekovno postojanje Srba na KIM.

Tahiri: Jedini način da se zaustavi Srbija je da "Kosovo" postane član NATO

Nekadašnji pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri pozvala je međunarodnu zajednicu da reaguje kako bi tzv. Kosovo što pre postalo član NATO-a.

Ona je u objavi na svom Fejsbuk profilu napisala da je to, kako je istakla, jedini način da se zaustavi Srbija.

"Amerika i NATO moraju da reaguju kako bi Kosovo postalo član NATO-a, jer je to jedini način da se zaustavi Srbija kako bi se očuvao mir na Balkanu postignut nakon ratova za nezavisnost država, uključujući Kosovo, što je skupo plaćeno doživljenim genocidom", napisala je Tahiri.

Ona je dodala da je nužno odmah reagovati.

Bez prolaza do Banjske

Manastir Banjska pod kontrolom kosovske policije

Cela okolina manastira Banjska, kao i obližnje selo pod kontrolom je policije tzv. Kosova.

Kako prenosi "Kljan Kosova" prisutan je veliki broj pripadnika policijskih snaga. Uočeno je i nekoliko oklopnih vozila Euleksa.

Forenzički timovi su u manastiru Srpske pravoslavne crkve, a kako se navodi, u svetinji je i dalje grupa hodočasnika iz Novog Sada.

Odlukom privremenih prištinskih vlasti, na Kosovu i Metohiji je danas dan žalosti zbog ubistva pripadnika Kosovske policije. 

U Banjsku posle jučerašnjeg sukoba i dalje zabranjen ulaz

U selo Banjska u opštini Zvečan, na severu KiM, jutros se i dalje ne može ući ni izaći, nakon što je juče, posle pokušaja Srba da blokiraju put u tom selu, došlo do sukoba u kojem je poginulo troje Srba i jedan pripadnik tzv. kosovske policije.

Kako je Tanjugu rekao policajac na punktu na ulazu u selo, unutra su forenzičke ekipe i tek pošto završe uviđaj, situacija će biti normalizovana.

Sva tri prilaza selu Banjska, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica-Leposavić su blokirana.

Dodik: Događaji na KiM pokazali licemerje međunarodne zajednice

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da u potpunosti podržava predsednika Aleksandra Vučića i rukovodstvo Srbije u odmerenom i ispravnom upravljanju kriznom situacijom na Kosovu i Metohiji.

"Svi ti događaji pokazuju licemerje međunarodne zajednice koja podržava poteze Aljbina Kurtija da se za stanje na Kosovu i Metohiji optuže Srbi i Srbija. Verujem da će i najavljene mere koje će preduzimati rukovodstvo Srbije biti u interesu mira i stabilnosti za Srbiju i srpski narod", napisao je Dodik na društvenoj mreži Iks.

On je dodao da podržava srpski narod na Kosovu i Metohiji, koji trpi veliki teror, navodeći i da zna da je teško ostati hladan i miran, ali to je neophodno u ovom trenutku.

"Izražavam saučešće porodicama stradalih u sukobima na Kosovu i Metohiji", dodao je Dodik.

Lajčak: Užasni napad na kosovsku policiju dodatno naglašava neophodnost dijaloga

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak saopštio je da "užasni napad" na tzv. kosovsku policiju dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, koje je istakao u prethodnoj sedmici, kada je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Po povratku iz Njujorka dočekala me šokantna vest o napadu na kosovske policajce na severu Kosova. Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje", napisao je Lajčak na svom nalogu na Fejsbuku.

Sumirajući aktivnosti protekle sedmice, Lajčak je naveo da je razgovarao sa partnerima iz SAD kako bi se pronašao "put napred" u dijalogu između Beograda i Prištine.

On je naveo da je razgovarao sa šest predsednika zemalja Zapadnog Balkana i visokim zvaničnicima UN o regionalnoj dinamici, kao i da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj bio domaćin tradicionalnog ručka za Zapadni Balkan, na kojem su usklađene "naše poruke za ovu sedmicu na globalnoj sceni".

Svečlja: Postoje indicije da ima još ubijenih napadača, akcija se nastavlja

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Dželjalj Svečlja izjavio je da postoje indicije da je broj ubijenih napadača u jučerašnjoj akciji na Kosovu i Metohiji još veći.

Tzv. kosovska policija je do sada potvrdila da su tri napadača ubijena u Banjskoj i Zvečanu.

"Postoje indicije da bi broj ubijenih na njihovoj strani mogao biti i veći, to ćemo saznati i proveriti blagovremeno", rekao je Svečlja.

Prema njegovim rečima, policija je tokom akcije na KiM u nedelju otkrila veliku količinu naoružanja, a u nekim automobilima pronađene su ruske javne isprave, prenosi "Kljan Kosova".

On je istakao da je u pitanju težak i neravan teren, a mogućnost, kako je naveo, "terorista" da se sakriju u ovim planinama je velika.

"Akcija će trajati koliko god bude potrebno, svaki pojedinac koji je učestvovao u napadu, svaki pojedinac koji je ozbiljno delovao protiv integriteta i suvereniteta Kosova biće gonjen do kraja. Nećemo stati", dodao je on za RTK, a preneo je Tanjug.

Svečlja tvrdi da je reč o terorističkoj grupi sačinjenoj iz više kriminalnih grupa, ali je dodao i da su neki identifikovani kao pripadnici civilne odbrane, prenosi "Koha".