Sastanak u Briselu: Lajčak i Eskobar sa diplomatskim savetnicima Francuske, Nemačke i Italije

U prvoj reakciji na događaje na severu KiM, Miroslav Lajčak je osudio napad na policiju

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastaje se danas u Briselu sa diplomatskim savetnicima lidera Francuske, Nemačke i Italije, a sastanku će se priključiti i izaslanik SAD Gabrijel Eskobar, saznaje RTS u diplomatskim izvorima.

Glavna tema razgovora je napeta situacija na severu Kosova i Metohije, nakon oružanih sukoba proteklog vikenda.

U prvoj reakciji na događaje na severu KiM, Miroslav Lajčak je osudio napad na policiju, zatražio da se počinioci privedu pravdi i pozvao na hitan povratak dijalogu.

On je ranije saopštio da "užasni napad" na kosovsku policiju dodatno naglašava neophodnost preventivne diplomatije i dijaloga, koje je istakao prethodne nedelje, kada je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku.

"Po povratku iz Njujorka dočekala me šokantna vest o napadu na kosovske policajce na severu Kosova. Takav kukavički čin nasilja je duboko zabrinjavajući i protivan je samim principima mira i saradnje", napisao je Lajčak na Fejsbuku.

Podsetimo, Srbi su u noći između subote i nedelje, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u znak protesta protiv terora Aljbina Kurtija, blokirali most sa dva teretna vozila nakon čega je došlo do sukoba sa pripadnicima Kosovske policije tokom kojeg je stradao jedan od pripadnika prištinskih snaga.