Manastir Visoki Dečani upozorava na dezinformacije: U manastiru nije pronađeno nikakvo oružje

Crkva nije imala nikakve veze sa tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri

Nakon tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji juče i danas pojavio se niz dezinformacija i lažnih vesti, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani.

"Međunarodni predstavnici potvrdili su da je Kosovska policija posle pretrage juče popodne našla oružje samo u napuštenim vozilima nepoznatih naoružanih lica u blizini manastira. Kako je rečeno u jučerašnjoj izjavi Eparhije, naoružane osobe sa maskama provalile su zaključanu kapiju manastira i razmenile vatru sa policijom. Prema međunarodnim izvorima na KiM, tokom pretrage unutar manastira i njegovih objekata nije pronađeno nikako oružje", navodi se u saopštenju.

Ističu da crkva nije imala nikakve veze sa ovim tragičnim događajima, a monasi i hodočasnici su se samo našli u unakrsnoj vatri.

"Hvala Bogu da niko u manastiru nije povređen. Očekuje se da će se poklonici iz Novog Sada danas vratiti kući. Zlonamerni napadi i širenje lažnih informacija na nekim društvenim mrežama, koji su usmereni prema našoj crkvi, našim monasima i poklonicima u manastiru Banjska — koji su pretrpeli veliki stres i prošli kroz tešku situaciju — ne doprinose miru, već samo pojačavaju međuetničke napetosti na Kosovu", dodaju iz manastira Visoki Dečani.

Podsećaju da je Srpska pravoslavna crkva na KiM bila među prvima koja je juče osudila nasilje na severu Kosova, pozvala na mir i izrazila saučešće za sve koji su izgubili živote.

"Naši monasi i hodočasnici u manastiru Banjska, gde je naoružana grupa ušla silom bežeći od policije i pružila otpor, bili su izloženi direktnoj opasnosti za svoju bezbednost i zaslužuju solidarnost i poštovanje. Otac Danilo, iguman manastira, naši monasi u Banjskoj i hodočasnici koji su nastavili svoje molitve u crkvi dok je pucnjava bila u toku oko njih, bili su pravi heroji. Oni ne zaslužuju zlobne komentare trolova i mrzitelja na društvenim mrežama", kažu iz manastira Visoki Dečani.

Ističu da to nije sve i da se još jedno medijsko lažno predstavljanje dogodilo jutros kada su ispred policijske stanice u Prištini fotografisana tri monaha SPC koji nisu bili tamo u vezi sa događajima na severu Kosova, već da bi vodili svoju dokumentaciju uz pomoć OEBS-a.

Iz manastira dodaju da je episkop Teodosije dosledno pozivao na deeskalaciju tenzija i uspostavljanje mira, u stalnoj vezi sa Kforom, Euleksom i ambasadama Kvinte.

"Naša crkva ostaje nepokolebljivo posvećena rešavanju svih pitanja na Kosovu mirnim sredstvima i dijalogom", zaključuje se u saopštenju.