Iranski dronovi-kamikaze u Beogradu (FOTO)

Jedan od najozbiljnijih i najopremljenijih štandova na srpskom Sajmu naoružanja je izlagački prostor Ministarstva odbrane Islamske Republike Iran

Na Međunarodnom sajmu naoružanja u Beogradu "Partner 2023" mogu se videti modeli iranskog naoružanja, kako izviđačkog tako i streljačkog, a posebna pažnja stručnjaka usmerena je na bespilotne letelice iranske proizvodnje. 

Mesecima unazad spekuliše se da će Srbija od Irana kupiti dronove-kamikaze tipa "šehid-136".

"Šehidi", međutim, na iranskom štandu ovogodišnjeg Sajma naoružanja nisu prikazani ni kao maketa.

Vojni analitičar Andrej Mlakar objašnjava za RT Balkan da dronovi-kamikaze za koje je Srbija (navodno) bila zainteresovana trenutno ne mogu da se vide, ali to ne znači da je iranski izlagački prostor manje zanimljiv.

"Nažalost, ovde nisu prikazani 'šehid' dronovi-kamikaze, već varijante izviđačkih dronova, kao i kvadrokopteri koji se koriste u izviđačkim i raznim transportnim aktivnostima… Možemo da vidimo primer opreme za bacanje dimnih bombi, a moguće je da se koriste i kao ispomoć na terenu, bilo u izviđačke ili napadačke svrhe", objašnjava Mlakar našoj reporterskoj ekipi pokazujući bespilotne kvadrikoptere.

Ono što smo ipak imali prilike da vidimo jeste dron-kamikaza, ali znatno napredniji od "šehida".

"Ovde imamo 'karar', to je dron-kamikaza. Postojala je spekulacija da su ih Rusi uzeli, ali za sada nema nikakve potvrde o tome. U pitanju je dron-kamikaza velikog dometa, mnogo brži od klasičnog 'šehida', jer ima turbo mlazni pogon", navodi naš sagovornik.

Dalje nailazimo na iransku bespilotnu letelicu "M6" koja je "kopija" američkog drona i liči na "predatora", objašnjava Mlakar i navodi:

"Iran ima veliku sposobnost pravljenja kopija američkih dronova, zahvaljujući tome što su se dočepali radio ometanja i velikog broja američkih dronova. Po uzoru na 'ukradenu' tehnologiju nastao je i 'M6' - pionir iranskih bespilotnih letelica", kaže naš sagovornik.

Zanimljivo je da su izložene i protivoklopne rakete koje su mahom "ukradena" američka tehnologija, što im daje snagu u delovanju protiv američke vojske.

"'Tofan' je iranska kopija američkog raketnog sistema 'TOV'. Iran ima naoružanje koje može da deluje protiv američke vojske. Ova 'tofan' raketa je laserski vođeni artiljerijski projektil za haubice 155mm. Iran ima 'paladin M109', to je američka samohodna top-haubica. Ona ima domet približno 20 kilometara, ali postoji mogućnost delovanja i na većim dometima", navodi vojni analitičar.

Pored ovoga, izložene su i iranske verzije "strele" - kompletan asortiman.

"Iran ima izuzetno razvijenu namensku industriju, od proizvodnje dronova do proizvodnje protivoklopnih raketa i tenkova", ističe Mlakar.