Oglasila se Amerika o dešavanjima na KiM

Vlade "Kosova" i Srbije pozvane su da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije, poručio je američki državni sekretar Entoni Blinken

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju "koordinisane nasilne napade na tzv. kosovsku policiju kod manastira Banjska 24. septembra" i izražavaju duboko saučešće porodici policijskog narednika ubijenog na dužnosti, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Počinioci ovog zločina moraju odgovarati putem transparentnog istražnog procesa. Pozivamo vlade Kosova i Srbije da se uzdrže od bilo kakvih radnji ili retorike koje bi mogle dodatno da podstaknu tenzije i da odmah rade u koordinaciji sa međunarodnim partnerima na deeskalaciji situacije, obezbeđivanju bezbednosti i vladavine prava i povratku u okvire dijaloga posredstvom EU", poručio je Blinken.

Prema njegovim rečima kosovska policija ima "punu odgovornost za sprovođenje vladavine prava u Republici Kosovo", a SAD prepoznaju i poštuju ulogu kosovske policije koja prva reaguje u vanrednim i kriznim situacijama.

"Sjedinjene Države cene blisku koordinaciju kosovske policije sa misijom EU za vladavinu prava na Kosovu i sa snagama NATO-a na KiM, posebno u obezbeđivanju bezbednosti civila na licu mesta. Nastavićemo da pratimo situaciju i koordiniramo se sa svima koji učestvuju u tom procesu", poručio je Blinken.