Srbija i Balkan

OHR zahteva da Republika Srpska povuče zakon o stranim agentima: Šmitu smeta kontrola

Nacrt zakona RS predviđa posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, dodatno registrovanje i slanje finansijskih izveštaja, a entitetski ministar pravde će sudu moći da predloži zabranu njihovog rada.
OHR zahteva da Republika Srpska povuče zakon o stranim agentima: Šmitu smeta kontrola© Milos Tesic/ATAImages

Kancelarija visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) ocenila je da nacrt zakona o posebnom registru i javnom radu neprofitnih organizacija, koji će se naći na dnevnom redu Narodne skupštine Republike Srpske 26. septembra, ima za cilj da ućutka i zastraši organizacije civilnog društva, suzbije slobodu udruživanja i izražavanja te ugrozi pluralizam i kritiku vladinih politika.

OHR je u objavi na mreži "X" naveo da Vlada Republike Srpske "pokazuje manjak poverenja u vlastite građane i želi da ih kontroliše".

"Ona mora prestati sa udarima na pravo građana na udruživanje i ne treba se plašiti kritika. Ovakvom zakonu nema mesta u demokratskom društvu i mora biti povučen", ističe OHR.

Nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u javnosti je poznat kao "zakon o stranim agentima".

"Organizacije civilnog društva imaju suštinsku ulogu u demokratskim sistemima", naglašava OHR.

Radio Slobodna Evropa piše da je i Evropska unija prošle sedmice apelovala na Vladu Republike Srpske da bez odlaganja povuče iz procedure "zakon o stranim agentima", i ponovo navodi da je nacrt zakona, koji je, mada napravljen po američkom modelu, prema njihovom istraživanju, blizak ruskom rešenju iz 2012. godine, već ranije naišao na osude Delegacije EU, Ambasade Sjedinjenih Država u BiH, kao i Venecijanske komisije Veća Evrope.

Podsećamo da je predsednik RS Milorad Dodik, najavljujući usvajanje zakona, rekao da će on biti baziran na američkim zakonskim rešenjima, dok je Radio Slobodna Evropa, izašao sa "otkrićem" da je nacrt mnogo sličniji zakonu usvojenom u Rusiji 2012. godine.

"SAD u svom zakonu strane nevladine organizacije, ili one koje finansiraju stranci nazivaju stranim agentima na prostoru SAD", rekao je Dodik i istakao da će biti preuzeta terminologija, a umesto SAD pisaće Republika Srpska.

Nacrt zakona u Republici Srpskoj predviđa gotovo isto što i njegovi zakonski uzori - posebnu prismotru za nevladine organizacije koje se finansiraju iz inostranstva, zabranu političkih aktivnosti, dodatno registrovanje i slanje finansijskih izveštaja, a ministar pravde RS će sudu moći da predloži zabranu njihovog rada.

image