Na Beograd se sručilo kiše kao za mesec dana: Voda ulazila u zgrade, poplavljeni automobili

Najviše intervencija zabeleženo je na kanalizacionoj mreži, a problem je, prema rečima gradskog sekretara Darka Glavaša, bio to što se velika količina vode praktično slivala bujičnom potocima

Noćas je na teritoriji Beograda palo između 50 i 60 litara kiše po kvadratnom metru, odnosno količina padavina koja se inače beleži u roku od mesec dana, naveo je za Tanjug gradski sekretar za poslove odbrane, vanredne situacije i koordinaciju Darko Glavaš, i dodao da je zbog toga gradski štab za vanredne situacije intervenisao više od 38 puta.

Opština koja je najgore prošla bila je Čukarica, na čiju teritoriju je palo čak 67 litara kiše po metru kvadratnog.

"Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) nam je pravovremeno davao informacije i zatim je gradonačelnik Aleksandar Šapić sazvao sastanak štaba za vanredne situacije, tako da je on održan još u petak poslepodne. Stoga je ceo komunalni sistem bio spreman i praktično čekao ovu nepogodu. Sve raspoložive ekipe gradske čistoće, vodoprivrednih preduzeća, Zelenila i one koje se bave tramvajskim instalacijama odmah su izašle na teren", rekao je Glavaš.

Najviše intervencija zabeleženo je na kanalizacionoj mreži, a problem je, prema rečima gradskog sekretara, bio to što se velika količina vode praktično slivala bujičnom potocima.

"Dvadeset linija gradskog prevoza  imalo je određene izmene, najviše ih je bilo na tramvajskim linijama, pre svega na teritoriji Čukarice i na prostoru centra grada", naveo je Glavaš i dodao da su se sve incidentne situacije rešavale brzo i u hodu.

Naravno, kaže on, iako su ekipe bile spremne i odmah izašle na teren, usled ovako ekstremnih neprilika, došlo je i do određenih zastoja, koji, kako je precizirao gradski sekretar, nisu trajali duže od 40 minuta.

Materijalna šteta u Beogradu nije velika i prema rečima Glavaša na teritoriji Beograda oborena su četiri stabla.

"Od toga su dva na javnoj površini, na opštinama Čukarica i Rakovica, uključujući jedno koje je palo na instalacije trolejbuske kontaktne mreže, zbog čega je na kratko bilo onemogućeno kretanje četiri linije. Ostala dva stabla su pala na privatnu površinu", rekao je Glavaš.

Na društvenim mrežama objavljivani su snimci na kojima se vidi kako je izgledalo nevreme u glavnom gradu- automobili su bili zarobljeni u jezeru koje se stvorilo na Autokomandi, a probleme su stvarali i gejzir na Banovom brdu, kao i reke kiše koje su tutnjale glavnim gradskim saobraćajnicama.

Angelina Redžić iz Sektora za vanredne situacije navela je da su njihove ekipe imale ukupno 11 intervencija na otklanjanju posledica nevremena – sedam intervencija uklanjanja stabala, tri intervencije crpljenja vode (od toga dve u Beogradu iz stambenih objekata, jednu u Sjenici iz Doma zdravlja), i jednu intervenciju gašenja požara u Čačku, zbog groma.

Vodostaji su  na nekim rekama povećani, kako su saopštili u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, nema opasnosti od poplava i izlivanja.

Manja kolebanja postoje na Dunavu, dok je Sava u blagom porastu.

U ostalim delovima Srbije, Kolubara je u porastu, kao i Zapadna Morava i Južna Morava, ali uprkos tome neće biti poplava.