Srbija i Balkan

Novi čin crnogorske komedije: Kopači tunela pobegli autobusom za Sarajevo

Neki od njih su prešli granicu na prelazu Šćepan polje, a drugi na Dobrakovu
Novi čin crnogorske komedije: Kopači tunela pobegli autobusom za Sarajevo© Влада Црне Горе

Neki od osumnjičenih za obijanje sudskog depoa iz Crne Gore su pobegli 11. septembra, autobusom Podgorica-Sarajevo, preko graničnog prelaza Šćepan polje, a drugi su granicu prešli na Dobrakovu, utvrdili tužilaštvo i policija, saznaju "Vijesti" iz više izvora.

Sagovornici "Vijesti" nisu međutim precizirali ko je od četvorice osumnjičenih srpskih državljana izašao na kom prelazu, samo nekoliko sati nakon što je kombi korišćen za probijanje tunela do Višeg suda ostavljen u Botunu.

Zbog činjenice da su opremu sakrili pre nego je otkrivena provala u depo, istražitelji veruju da su provalnici iz te sudske prostorije uzeli ono za šta su došli i da su kontaminirali materijalne dokaze.

Proverava se, međutim, da li im je neko iz Višeg suda u Podgorici pomagao u odabiru spisa predmeta, nezvanično je rečeno "Vijestima".

Da sakriju kombi i alat korišćen za kopanje 30 metara dugog tunela, kroz koji su krali dokaze, prema tvrdnjama tužilaštva, pomogao im je jedini do sada uhapšeni u toj istrazi, Podgoričanin P. M. (31).

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici i policija utvrdili su da je on 11. septembra, oko tri sata posle ponoći, svojim automobilom navodio kombi do mesta gd‌e je sakriven, a potom jednog od osumnjičenih vratio do Zabjela.

Osumnjičena četvorka iz Loznice - V.M (32), njegov stric M.M (53), D.J  (30) i V.E. (32), tog dana pobegla je iz Podgorice.

Ove srpske državljane istražitelji sumnjiče da su od kraja jula do 11. septembra kopali tunel do sudskog depoa, a potom i ukrali veoma važne dokaze za neka krivična d‌ela.

Policija veruje da su to činili za račun kavačkog klana i po njihovom nalogu, ali su iz tužilaštva naveli da još nemaju dokaze za takve tvrdnje.

U istrazi obijanja depoa, policija i tužilaštvo saslušali su nekoliko desetina svedoka, među kojima i predsednika Višeg suda Borisa Savića i njegove saradnike.

Policajcima je izjavu dala i M. B. Upravnica sudske pisarnice, za čijom kćerkom K.B. policija traga zbog sumnje da je deo kriminalne grupe koja je obila depo.

Ona je, prema tvrdnjama istražitelja, koristeći falsifikovanu ličnu kartu iznajmila stan u suterenu zgrade u podgoričkoj Njegoševoj 12, odakle je prokopan podzemni prolaz do zgrade suda.

Provala u sudski depo primećena je pre dve sedmice, kada su nadležni najpre utvrdili da je neko "samo" ispreturao dokaze.

Međutim, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i letimični popis dokaza u najvažnijim predmetima, otkriveno je da su lopovi u depo ušli kroz tunel.

image