RT Balkan istražuje zašto su ekskurzije paprene: Dve noći u Smederevu skuplje od boravka u Istanbulu

Četiri noći u hotelu kraj Trebinja učenici trećeg razreda gimnazije plaćaju 42.000 dinara, dok četvrtaci za šest dana u Ivanjici moraju da izdvoje neverovatnih 40.000 dinara

Mnogi roditelji odustaju od slanja dece na dnevne izlete, ekskurzije i rekreativne nastave zbog paprenih cena koje su neretko više od cena porodičnih putovanja u inostranstvo.

Osnovci iz jedne od škola u podnožju Avale za jednodnevni izlet na ovu planinu moraju da izdvoje neverovatnih 6.000 dinara, dok odlazak do Aranđelovca ili Valjeva, bez ručka, roditelji plaćaju 3.500 dinara.

"To je poludnevni izlet i to bez obroka", navodi jedna od majki.

Četiri noći u hotelu kraj Trebinja za učenike trećeg razreda gimnazije koštaju 42.000 dinara, dok četvrtaci za šest dana u Ivanjici treba da iskeširaju dve hiljade manje, tačnije neverovatnih 40.000 dinara.

"Ovo su tarife koje su dogovorene tokom prošle godine, mogu da zamislim koliko bi nas koštalo da ugovaramo sada ", objašnjava za RT Balkan revoltiran otac.

Roditelj dvoje dece, trećeg i osmog razreda, starije dete poslaće u Smederevo i Viminacijum na dve noći, odnosno tri dana po paprenoj ceni od 43.000 dinara, dok sedmodnevna rekreativna nastava na Zlatiboru za mlađeg osnovca košta 34.000 dinara.

"Plaćanje je u deset rata, pa zbog toga ponudu možemo da uzmemo u razmatranje. Međutim, na osnovnu sumu treba dodati pare za vodu, vožnju na žičari i palačinke", navodi on.

Putovanje u inostranstvu mali maturanti će plaćati najmanje 800 evra, odnosno skoro 95.000 dinara, koliko košta sedam noćenja sa doručkom. Kada se tu dodaju novac za džeparac i ostale obroke roditelji moraju da obezbede još 400 evra.

Što su deca starija i ekskurzije su skuplje, tako učenici srednjih škola transfer do Subotice, tačnije do Palića, i dva noćenja na bazi punog pansiona plaćaju 25.000 dinara.

"Užasno je skupo, zato mnogi odustaju, a onima koji su saglasni da puste dete jedina nada je plaćanje na rate", kaže za RT Balkan otac troje dece.

Učenica beogradske gimnazije kaže da se su dobili ponudu za četiri dana na Atosu na Halkidikiju u Grčkoj.

"Cena putovanja je 47.000 dinara, što nije obradovalo roditelje, pogotovo jer su svesni da ćemo bar 20 sati provesti u prevozu, ali šta će, znaju koliko mi znači ekskurzija. Jedino se nerviram što nećemo moći da se kupamo, jer su nam strogo zabranili prilaz moru", objašnjava učenica beogradske gimnazije.

Direktori se ugrađivali, sad određuju roditelji

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković za RT Balkan kaže da mu nije jasno zašto se roditelji bune kada su oni nadležni za sva ova pitanja.

"Od izmene Pravilnika o organizaciji i ostvarivanju nastave u prirodi i ekskurzije u osnovnim i srednjim školama prošlo je dve godine. Škole, nastavnici, razredne starešine nemaju glas i ingerenciju nad tim pitanjem, sve organizuju i odlučuju roditelji u Savetu roditelja. Oni pronalaze agenciju koja mora da ispuni određene uslove i mora da bude akreditovana, obezbeđuju prevoz koji pre svakog putovanja kontroliše policija i odlučuju kolika će biti dnevnica za nastavno osoblje", objasnio je Brajković.

Takva praksa, kako kaže, posledica je ranijih priča da su se direktori škola ugrađivali u cene.

U Evropu za iste pare

Inače, poredeći pomenute cenovnike sa jesenjim aranžmanima u agencijama, zaključak je da za jednu dvodnevnu ekskurziju od 40.000 dinara, čitava porodica može uživati na bazi polupansiona u slovačkoj banji i to tri noći, uz kupanje na termalnoj rivijeri.

Takođe, za isti novac moguće je otputovati na pet dana u Atinu avionom ili četiri puta do Toskane i nazad, uz doručak i dva noćenja. 

Do velikih metropola, poput Beča, Istanbula i Krakova, može se stići za svega 69 ili 89 evra. Ponuda obuhvata autobuski prevoz, tri noćenja sa doručkom u hotelu sa dve ili tri zvezdice.