Srbija i Balkan

Letačka obuka budućih pilota Vojske Srbije

Cilj je da se polaznici osposobe za samostalno letenje na ovom avionu, što je za kadete preduslov za dalji nastavak usavršavanja na školsko-borbenom avionu "supergaleb" G-4
Letačka obuka budućih pilota Vojske Srbije© Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici održana je letačka obuka oficira nakon završetka Kursa za rezervne oficire roda avijacije i kadeta Vojne akademije studijskog programa Vojno vazduhoplovstvo.

Obuka se izvodila na školskim avionima "lasta", a realizovali su je nastavnici letenja iz sastava 252. školsko-trenažne avijacijske eskadrile, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Cilj je bio da se polaznici osposobe za samostalno letenje na ovom avionu, što je za kadete preduslov za dalji nastavak usavršavanja na školsko-borbenom avionu "supergaleb" G-4, a za oficire roda avijacije koji su završili kurs uslov za sticanje zvanja pilota Vojske Srbije i preobuku za druge tipove vazduhoplova.

Programom je obuhvaćeno osnovno, navigacijsko, akrobatsko i instrumentalno letenje, uz uvežbavanje sletanja i poletanja u složenijim meteorološkim uslovima.

Polaznici su prethodno uspešno savladali zemaljsku pripremu za letenje i tehničku učionicu, i potpuno spremni su ušli u proces letačke obuke.

V-54 "lasta" je jednomotorni školski avion namenjen za osnovnu i deo napredne obuke pilota.

Svojom savremenom, digitalnom avionikom i letnim karakteristikama omogućava obuku u osnovnom, akrobatskom, navigacijskom, grupnom, instrumentalnom i noćnom letenju, navedeno je u saopštenju.

image