Srbija i Balkan

RT Balkan analiza: Ima li Srbija pravo na Dan žalosti?

Mnogi ocenjuju da je proglašenje Dana žalosti loš signal za međunarodnu zajednicu, što analitičari tumače kao deo bitke za narativ i vršenje pritiska na one koji će definisati "šta se desilo na KiM"
RT Balkan analiza: Ima li Srbija pravo na Dan žalosti?© FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

U Srbiji i Republici Srpskoj danas se obeležava Dan žalosti zbog tragičnih događaja na Kosovu i Metohiji u kojima su poginula trojica Srba - Stefan Nedeljković, Igor Milenković, Bojan Mijailović i pripadnik policije tzv. Kosova Afrim Bunjaku.

To je najgori signal koji je Srbija mogla da pošalje regionu i evroatlantskoj zajednici, rekao je premijer Albanije Edi Rama i poručio da Beograd takvim proklamacijama raspiruje plamen oružanih sukoba, umesto da otvori istragu o članovima kriminalne grupe.

"Pomračenje uma", ocenio je portal "Kliks.ba", komentarišući crno-bele naslovne strane beogradskih dnevnih listova i njihovo izveštavanje o stradalim Srbima u nedavnom incidentu na KiM.

Do sada je uglavnom bilo zamerki zbog proslava dana srpskog jedinstva, srpske državnosti, ili drugih srpskih radosti. No, došla je na red i srpska žalost. 

Ako se ima u vidu da je obeležen Dan žalosti na "Kosovu" zbog ubijenog policajca, te da zvaničnog izveštaja o tome šta se desilo još nema, ima li Srbija pravo da žali za stradalim Srbima? Tačnije, imaju li međunarodna zajednica i "istaknuti pojedinci" pravo da prebacuju Srbiji što je zavijena u crno?

Bitka za narativ 

Međunarodna zajednica u vezi sa svim što se desilo na KiM nema konačan i jedinstven stav, podseća za RT Balkan sociolog Vladimir Vuletić i dodaje da se i Ramina izjava mora staviti u taj kontekst. 

"Sada se vodi borba i vrši se pritisak da se čitavom događaju da tumačenje koje odgovara prištinskoj strani. U zavisnosti od toga kako će se protumačiti nedavna zbivanja, biće određeni dalji koraci, a dosadašnja politika će se nastaviti ili redefinisati. Dakle, sve izjave i ponašanja u međuvremenu - pa i komentari o proglašenju Dana žalosti - deo su strategije da se utiče na one koji će u krajnjoj liniji definisati šta se desilo i doneti odluku da li će se pregovori nastaviti i u kom formatu", ističe Vuletić. 

On podseća da je u pitanju Dan žalosti "za sve građane Srbije koji su dali život, za sve koji su poginuli" i ocenjuje da sve što se desilo ne ide na ruku Srbiji.

"Time se dovodi u pitanje sve što je urađeno u poslednje vreme. Kurti je bio u nokdaunu, a ovo ga je - u političkom smislu - diglo iz mrtvih. Sad će svi koji su na Kurtijevoj strani pokušavati da ga što više ožive, a da našu poziciju otežaju", navodi Vuletić. 

Bezbroj razloga za žalost

Očigledno je da iz političkih razloga naše regionalne komšije, ali i velike sile na Zapadu, ne tretiraju ovaj događaj u kontekstu svih prethodnih situacija nasilja isključivo nad srpskim civilnim stanovništvom, već ga tretiraju odvojeno i to bez pouzdanih informacija kako je uopšte došlo do sukoba, ističe za RT Balkan reditelj Dragoslav Bokan.

"Oni koji žele mir na Balkanu, oni će na pravi način prihvatiti ovu odluku i Republike Srbije i Republike Srpske o proglašenju Dana žalosti za pobijene Srbe koji su u svakom slučaju - bez obzira na razloge, motive, stepen krivice ili zasluga - učestvovali u svemu ovome. Oni su stradali isključivo zbog svih prethodnih događaja kojih je bezbroj, a koji su stoprocentno i bez ijednog izuzetka bili na srpsku štetu i krv koja je prolivana do sada bila je isključivo srpska", navodi Bokan.

Po njegovim rečima, oni koji tako posmatraju stvar su dobronamerni, daju šansu miru i šansu "da se Balkan ne pretvori u bure baruta, a KiM u poprište jedne ogromne međunarodne bitke koja bi bila nešto između balkanskog i svetskog rata".

Komentarišući one koji stvari ne gledaju u istorijskom kontekstu ili one koji potenciraju greške srpskih vlasti, Bokan ocenjuje da je to "kao da staviš nekog na vrelu plotnu, a onda ti se ne dopada neskladnost pokreta i nedovoljna otmenost ponašanja na vreloj plotni".

Neugodna pitanja

Nažalost, mnogo je manje onih koji smiruju napetosti i pokušavaju da dođu do nekog rešenja, primećuje naš sagovornik. 

"Mnogi kao da se raduju, to se oseća između redova, čak i u Beogradu, da ne govorimo o Zagrebu, Sarajevu, Briselu ili Vašingtonu. Raduju se ovoj situaciji da ne bi morali da odgovaraju na neugodna pitanja: zbog čega Euleks i Kfor ne štite srpsko civilno stanovništvo, uključujući tu i decu, na koju je pucano, koja su pretučena, zastrašivana, plašena i terana na način koji podseća jedino na nacistički progon Jevreja u Drugom svetskom ratu", smatra Bokan. 

Kada je u pitanju Ramin komentar o proglašenju Dana žalosti u Srbiji, Bokan navodi da "ne postoji ni jedan jedini procenat suverenosti u delovanju Tirane, a kamoli Prištine, te da se ono što oni govore ili čine određuje u nekim drugim centrima daleko od Balkana".

"U tom smislu možemo da očekujemo da Rama pristane ili ne pristane, kaže ili ne kaže bilo šta što mu bude sugerisano u Bermudskom trogulu koji čine Vašington, London i Brisel", ocenjuje.  

image