Srbija i Balkan

Ispovest meštanke iz sela Banjska za RT Balkan: Od rafala, bombi i snajpera nismo smeli da provirimo

Kako izgleda život u zatvorenom selu Banjska za vreme operacije Kosovske policije, za RT Balkan otkrila je baka četvoro unučadi
Ispovest meštanke iz sela Banjska za RT Balkan: Od rafala, bombi i snajpera nismo smeli da provirimo© AP Photo/Visar Kryeziu/Tanjug

Selo Banjska do podne je bilo zatvoreno za sve osim meštane, od kada je pre tri dana došlo do obračuna naoružane grupe iz južne srpske pokrajine i Kosovske policije, u kojoj je stradao jedan policajac i trojica Srba.

Kako je izgledao život pod opsadom, za RT Balkan ispričala je meštanka čije ime iz straha od osvete ostaje neotkriveno (iako je poznato redakciji).

"Nemam snage. Kao pod svakom okupacijom smo, niko nije bezbedan. Nekad smo gledali 'Otpisane' u bioskopima, a sada gledamo uživo. Pretresi su navodno danas završeni, ali na svakom koraku su pripadnici Kosovske vojske, policije, Kfora, civilne policije itd", objašnjava ona.

Kaže da je policija tzv. Kosova svuda prisutna od kada su Srbi napustili prištinske institucije i da se "samo lud čovek ne plaši kada mu 10-15 uniformisanih lica zakuca na vrata".

Zatim objašnjava kako je izgledao i šta je podrazumevao pretres Banjske.

"Prvi dan su išli oko kuća, livada, tražili su ostavljeno oružje. Drugi dan su ušli u svaku kuću u selu, njih 15-20 u grupi. Otvarali su nam ormare, gledali šta posedujemo, pitali su nas da li nekog krijemo i da li smo išta videli kobne noći", navodi naš izvor govoreći šta je zanimalo Kosovsku policiju.

Ističe da je zanimljivo pitanje da li su videli njihove pripadnike kako patroliraju po selu pre incidenta.

"Naravno da smo ih videli kad su konstantno tu", dodaje.

Meštanka Banjske kaže za RT Balkan da je najstrašnije bilo te noći između subote i nedelje.

"Prvo smo čuli detonaciju u blizini mosta, zatim i pucnjavu, vidite da neko trči u mraku. Od rafala, bombi i snajpera ne smete da provirite kroz prozor, pa smo se samo međusobno zvali da proverimo da li su svi zdravi i živi", navodi naša sagovornica.

Kaže da su hleb dobili tek juče, a da su do tada išli u jedinu prodavnicu u selo gde im je dodeljen po kilogram brašna.

"Vekne su nam ostavili na raskrsnici, pa je vlasnik radnje svojim vozilom pokupio zalihe hleba i podelio svim meštanima. Do tada smo se snalazili sa brašnom", objašnjava baka četvoro unuka kojoj je glavni cilj da ih izoluje od svega što se dešava.

Dodaje da joj je preostalo samo da se moli Bogu da joj da snage da preživi sve nedaće i da smiri sebe kako bi bila od pomoći porodici.

"Gledate šta vam se dešava, osećate gorčinu, razočarenje i nemoć jer ste prepušteni sami sebi",navodi žiteljka sa severa Kosova i Metohije.

Do srpskog mesta u opštini Zvečan nije moglo da se dođe jer je policija blokirala ulaz u Banjsku, kako bi obavila "specijalnu operaciju pretresa, provere terena i traganja za naoružanjem". 

Oružje je, da podsetimo, upotrebljeno u sukobu grupe Srba sa KiM i Kosovske policije u kojem je stradao prištinski policajac.

Nakon toga došlo je do žestokog napada pripadnika Kosovske policije na Srbe koji su postavili barikade, a Srbija je zbog ubistva četvorice Srba proglasila Dan žalosti.

image