Srbija i Balkan

Milanović: Nema Evrope bez granica, Sloveniji nemam šta da zamerim, problem je s BiH

Za priliv migranata predsednik Hrvatske krivi granične kontrole Bosne i Hercegovine i ocenjuje da će taj problem biti rešen kada se BiH integriše u Evropsku uniju
Milanović: Nema Evrope bez granica, Sloveniji nemam šta da zamerim, problem je s BiH© FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ KABINET PREDSEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/ ANA MARIJA KATIĆ/ bs

Imajući u vidu sve veći priliv migranata, i s tim u vezi pojačane policijske kontrole slovenačke policije na granici s Hrvatskom, predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da nema šta da zameri Ljubljani i da bi isto uradio i zvanični Zagreb, te da je problem način na koji kontrolu sprovodi BiH.

"Prošlo je osam godina od velikog migrantskog talasa, moj tadašnji stav i pristup svima je poznat i ja bih ga ponovio. Sada to počinje da se zloupotrebljava i problem je u načinu na koji, pre svega BiH, to radi i sprovodi. Slovencima nemam šta da zamerim, to bi i mi napravili verovatno", kazao je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

Milanović je dodao da hrvatska policija radi šta može.

"Više od toga ne može i ne sme. I tako je stalno kritikuju da prekoračuje ovlašćenja, a ja mislim da to ne rade. Čuvaju državnu granicu. A sada vidimo da nema Evrope bez granica, postoji Evropa bez graničnih kontrola pa se onda opet uvedu. Granica nije šala...", rekao je Milanović.

On smatra da Slovenija to radi zbog domaće javnosti i dodaje da to razume, ali da postoje i drugačija rešenja za problem migranata koji dolaze iz BiH, a to je što brže integrisanje BiH u EU.

"Grci su uzeli Bojse za taoce"

Komentarišući evropske naloge za hapšenje još 10 državljana Hrvatske, koje potražuje Grčka zbog sukoba navijača u avgustu u Atini, kada je smrtno stradao jedan Grk, Milanović je rekao da bi sve bilo drugačije da je on premijer.

"Grci su uzeli Bojse za taoce, drže 100 Hrvata i nijednog Grka. Sad hoće još jer vide da prolazi. Kada popuštaš, to imaš", rekao je Milanović.

Prema njegovim rečima, sistem evropskog naloga za hapšenje počiva na poverenju i svi smo isti, "ali shvatiš da onda to neki zloupotrebljavaju".

"Tu nije kraj, očekujem to i dalje. Ukoliko, a toga sam se plašio, zadrže tih sto ljudi i nijednog Grka, to je primena ratnog prava. Ljude su uzeli za taoce. Šta se događa dalje? Idu dalje jer vide da mogu. Da vodim vladu, bilo bi drukčije", dodao je predsednik Milanović u izjavi za medije, preneo je hrvatski portal "Indeks".

image