Srbija i Balkan

Rama traži strogu kaznu za Srbiju: EU da izda drugo saopštenje

Albanija je zahtevala da EU i cela evroatlantska zajednica "upotrebe sve raspoložive instrumente i pošalju pravu poruku"
Rama traži strogu kaznu za Srbiju: EU da izda drugo saopštenje© AP Photo/Mary Altaffer

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da se stav Albanije o situaciji na severu KiM razlikuje od stava EU, budući da je Srbija najavila Dan žalosti i da bi zbog toga po njemu cela evroatlantska zajednica trebalo da "digne uzbunu na najvišem nivou".

"To je neprihvatljivo, neopravdano, pa čak i za osudu jer nije evropsko i jer je ujedno najgori signal koji bi Srbija u ovom trenutku mogla da da celom regionu i Evropi", rekao je Rama, prenosi "Albenijan post".

Rama zahteva da EU izda drugo saopštenje o Srbiji.

"Prvi put u najmanje poslednjih 10 godina, naš stav je u suprotnosti sa spoljnopolitičkom izjavom EU. Ovakav stav je povezan sa činjenicom da je izjava EU izjava koja sama po sebi nema problem, jer se odnosi na sve ono što je ranije rekao visoki predstavnik EU Žozep Borelj u vezi sa obavezama Kosova u vezi sa dijalogom, ali postoji veliki problem da to ne odgovara stvarnosti poslednjih dana", kazao je Rama.

Kako je dodao, Albanija je zahteva da EU i cela evroatlantska zajednica "upotrebe sve raspoložive instrumente i pošalju pravu poruku".

Rama je na zajedničkoj konferenciji sa premijerom Italije Antoniom Tajanijem rekao da je "sada trenutak da se glasno osudi ono što se desilo na severu Kosova i ono što je potom usledilo u Beogradu proglašenjem dana žalosti kojim se veliča kriminalna teroristička grupa".

Podsećamo, visoki predstavnik EU Žozep Borelj izjavio je da "EU i njene države članice više puta pozivaju sve aktere da rade na deeskalaciji situacije na severu Kosova".

image