Srbija i Balkan

Dačić: Međunarodne snage treba da obavljaju svoju ulogu kako bi se normalizovao život na KiM

Na pitanje kako da se spreči nova Banjska, on navodi da međunarodne snage treba da obavljaju svoju ulogu, a to ima veze sa Rezolucijom 1244 i sa neispunjavanjem tih obaveza pre svega od strane Kfor, a kasnije i EULEKS-a
Dačić: Međunarodne snage treba da obavljaju svoju ulogu kako bi se normalizovao život na KiM© FOTO TANJUG/ STARHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Nije nam u interesu da dolazi do gubitka ljudskih života, ni Srba, ali ni Albanaca i bilo bi najbolje kada bi se ceo proces vratio u smislu onoga što smo još pre deset godina postavili, da dijalogom pokuša da se dođe do normalizacije svakodnevnog života ne ulazeći u statusna pitanja, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Tu dolazimo do ključnog problema, a to je da Aljbin Kurti uopšte ne prihvata takav jedan odnos prema tom pitanju. Kurti ne prihvata da su ovi razgovori statusno neutralni, ne prihvata to što smo se dogovorili pre deset godina, a to je bio osnov. Da smo se držali toga, nikada ne bi ni došlo do ovakvih incidenata. Da su Srbi u tzv. kosovskoj policiji, to jest da su postavljeni na prostorima gde većinski žive Srbi, sigurno ne bi došlo do ovakvih sukoba. Da se Kfor držao onoga čega je trebalo da se drži i onoga što je Tači obećao u svom pismu Kforu, da će se oni uvek obraćati Kforu za dozvolu, za dolazak na sever, sigurno ne bi došlo do ovoga", kazao je Dačić gostujući u emisiji "Pravi ugao" na Radio-televiziji Vojvodine.

Na konstataciju da su Srbi bili u policiji, u sudovima i držali lokalnu samoupravu do odluke da napuste sve institucije zbog pogoršanog položaja na severu tzv. Kosova i postavljajući pitanje da li je to bila greška, gledajući iz ove perspektive Dačić kaže da nije ta odluka došla sama od sebe, već posle smenjivanja Đurića sa mesta šefa policije za sever, što je Kurti uradio potpuno van Briselskog sporazuma.

Sa druge strane, ceo taj proces koji je dogovoren 2013. godine je podrazumevao Zajednicu srpskih opština koja ne bi bila institucija Srbije na Kosovu, već bi bila institucija kosovskih Srba, i to je bila suština. "Bez toga je prazna ta čaša koju mi zovemo pravima Srba na KiM", dodao je Dačić.

"Ako mislite da je to poslednji čin i da ćemo mi dići ruke od borbe, ne može se dati takva ocena zato što se mi držimo toga i u novom Ohridskom sporazumu. Tačka broj jedan jeste da je preduslov za sve - formiranje ZSO i opet se vrtimo u krug. Tačka broj četiri verovatno nikada neće ni doći na dnevni red, zato što se neće ni krenuti u normalizaciju svega onoga što je život na KiM", kazao je Dačić.

Na pitanje kako da se spreči nova Banjska, on navodi da međunarodne snage treba da obavljaju svoju ulogu, a to ima veze sa Rezolucijom 1244 i sa neispunjavanjem tih obaveza pre svega od strane Kfor, a kasnije i EULEKS-a.

"Nedavno se Stoltenberg sreo sa predstavnicima Prištine i on je rekao sve ono što mi govorimo, da su akcije Kosovske policije na severu kontraproduktivne, da one izazivaju velike probleme. Jasno im je rekao da moraju da se jave Kforu, međutim, došli smo do potpuno drugačije situacije samo nekoliko dana nakon toga i do još jedne teške situacije - da je Kfor došao nakon ulaska ovih tzv. albanskih gradonačelnika u zgrade i da Kfor brani tih nekoliko kancelarija da ih narod ne istera, i to u sredinama gde su većinski Srbi", dodao je Dačić

Kada je reč o današnjem sastanku sa državnim ministrom za Evropu u Ministarstvu inostranih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Leom Dokertijem, Dačić je kazao da on jako dobro razume trenutnu situaciju.

"Na njegovo pitanje otkud oružje na tzv. Kosovu moj odgovor je bio da oružje na tom području ima dugu predistoriju, kao i da su ih oni slali na Kosovo, a drugo više od 300 srpskih policajaca je ubijeno pre 1999. godine, nisu ih gađali konfetama nego je to radila oslobodilačka vojska Kosova i svi ti ratni komandanti su posle postali politički i državni funkcioneri na Kosovu", dodao je Dačić.

image