Srbija i Balkan

Uz sveće i molitvu: Tugovanje za stradalima na KiM u Srbiji, Srpskoj i Crnoj Gori (FOTO, VIDEO)

Počast Srbima tragično stradalim u Banjskoj odaje narod od Novog Sada do Budve
Uz sveće i molitvu: Tugovanje za stradalima na KiM u Srbiji, Srpskoj i Crnoj Gori  (FOTO, VIDEO)© Foto Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

U Hramu Svetog Save večeras se okupilo nekoliko hiljada ljudi na pomenu, koji palili sveće i molili se za pokoj duše stradalih Srba u Banjskoj. Pomen je služio vladika Stefan sa sveštenstvom hrama.

Veliki broj Srba okupio se danas na severu KiM kako bi odali počast sunardnicima stradalim u okršaju sa tzv. kosovskom policijom u nedelju u selu Banjska.

Poštu sunarodnicima odali su i građani od Novog Sada do Prokuplja, pokazuju fotografije koje je podelio Telegram kanal "Bunt je stanje duha".

Navijačka grupa "delije" zahvalili su svima koji su se odazvali pozivu, naročito navijačima drugih klubova koji su pokazali da postoje stvari koje su mnogo značajnije od naše klupske pripadnosti.

"Hvala navijačima OFK Beograda, Zemuna, Voždovca ali posebno hvala navijačima Partizana koji su u ogromnom broju došli na pomen. Umesto na ulici i na tribinama jedni naspram drugih, danas smo stajali u Hramu jedni pored drugih. Pokazana je visoka svest i ljudskost koja neka bude samo početak i temelj buduće normalizacije naših odnosa", stoji u objavi na Telegramu. 

Danas je na snazi Dan žalosti u Srbiji i Republici Srpskoj, kojima su se u tugovanju pridružila i braća iz Bijelog Polja i Budve. 

"Srbi u Srpskoj će uvek biti uz svoju braću na Kosovu i Metohiji i nećemo dozvoliti da budu ugroženi, jer svi imamo svoj prag dostojanstva i trpljenja. Nećemo pognuti glave, daćemo svoj glas da pokažemo da smo sa našim narodom", poručio je predsednik Narodne skupštine Republika Srpska najavljujući molitveni pomen u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

U srpskim sredinama na teritoriji Kosova i Metohije proglašena je trodnevna žalost, 26, 27. i 28. septembra.

Otkazani su svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija. Zastave Republike Srbije na svim institucijama spuštene su na pola koplja.

Podrška Srbiji i počast stradalima na KiM stigla je i iz Moskve - širom ruske prestonice osvanuli su bilbordi sa natpisom "jedna boja, jedna vera, jedna krv".

image