Srbija i Balkan

Vučić: Kurtijevo odbijanje da formira ZSO podstaklo tenzije; Priština opet optužuje Beograd

Đaci i studenti iz centralne Srbije ni jutros, peti dan zaredom, ne mogu do škola i fakulteta
Vučić: Kurtijevo odbijanje da formira ZSO podstaklo tenzije; Priština opet optužuje Beograd© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak koji su zatvoreni još u nedelju ujutru, posle sukoba u selu Banjska i dalje su blokirani za saobraćaj iz pravca centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji i za sada nema nikakvih naznaka niti najava kada bi ovi prelazi mogli biti otvoreni.

Preko ova dva prelaza i jutros se ka Kosovu ne može ni peške, javlja reporter RT Balkan.

U suprotnom pravcu, sa Kosova i Metohije ka centralnoj Srbiji saobraćaj se i jutros odvija nesmetano.

Đaci i studenti iz centralne Srbije kao radnici koji rade u firmama na Kosovu i Metohiji ni jutros, peti dan zaredom ne mogu do škola i fakulteta, niti do radnih mesta.

Predsednik Vučić je u intrevjuu za Rojters optužio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković danas je postavio pitanje zašto Priština i dalje ne predaje tela stradalih u selu Banjska porodicama.

Misija EULEKS saopštila je da nema izvršni mandat da sprovodi istragu o događajima u selu Banjska na severu KiM.

Sve najnovije vesti sa Kosova i Metohije pratite iz minuta u minut uživo u blogu RT Balkan.

  • 28. sep 2023 • 21:37

    21:37

    Evropski parlament 3. oktobra raspravlja o dijalogu Beograda i Prištine

    Poslanici Evropskog parlamenta će u utorak 3.oktobra sa Evropskom komisijom i Evropskim savetom raspravljati o odnosima i dijalogu Beograda i Prištine.

    Tema će biti i situacija u opštinama na severu KiM, saznaje Tnjug.

    Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola izjavila je juče da sve činjenice o nedavnom napadu u selu Banjska moraju da budu utvrđene i pozvala sve strane da ulože iskrene napore da povrate mir i stabilnost.

  • 20:56

    EULEKS: Nemamo izvršni mandat za sprovođenje istrage o događajima u Banjskoj

    Misija EULEKS saopštila je da nema izvršni mandat da sprovodi istragu o događajima u selu Banjska na severu KiM.

    Portparol misije je naglasio da se aktivnosti EULEKS sprovode u skladu sa mandatom te misije i u okviru organičenja koje diktira aktuelna bezbednosna situacija.

    "U skladu sa svojim mandatom i u okviru ograničenja vezanih za tadašnju bezbednosnu situaciju, EULEKS je pažljivo pratio razvoj događaja tokom čitave operacije kosovske policije, u bliskoj koordinaciji sa kosovskom policijom i snagama Kfora i NATO", naveo je portparol za portal "Pavlović tudej".

    "Misija EULEKS nastavlja da prati aktivnosti koje sprovode kosovske vlasti u vezi sa tim napadom kao što su istražne radnje, pretresi i pretrage", dodaje se u saopštenju portparola.

    U dopisu koji je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković uputio šefu misije EULEKSA Đovani Pjetru Barbanu iznosi se zahtev povodom utvrđivanja okolnosti smrti tri lica srpske nacionalnosti, koji su život izgubili u tragičnim događajima od 24. septembra u mestu Banjska na severu Kosova i Metohije.

    "Imajući u vidu da smo obavešteni da će se obdukcija tela sprovesti u narednim danima, a da do zaključenja ovog dopisa ona nije izvršena, zahtevamo da omogućite da obdukciji koja će se obaviti u Prištini prisustvuje i nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana", navodi se u dopisu.

    Ispunjenje ovog zahteva, ističe se u tekstu, je od vitalne važnosti da se kredibilno i transparentno utvrde okolnosti stradanja lica srpske nacionalnosti, za koje postoje osnovane sumnje da su brutalno likvidirana nakon što su se predala.

    "Ova činjenica posebno je relevantna u slučaju ubijenog Igora Milenkovića. U slučaju da ne omogućite izvršenje ovog zahteva, tražimo da obezbedite uslove da nezavisni tim međunarodnih eksperata sudske medicine, u okviru kojeg bi bio i najmanje jedan ekspert kojeg delegira srpska strana sprovede posebnu obdukciju", piše u dopisu.

    S toga, dodaje se, a imajući u vidu delokrug nadležnosti Misije kao i osetljivost okolnosti pod kojima je smrt nastupila, kao i navedene indicije da je određenim licima nakon lišavanja slobode oduzet život iz neposredne blizine, ali i da je korišćeno i snajpersko naoružanje, tražimo da hitno postupite po našem zahtevu i obezbedite transparentnost istraživanja okolnosti pod kojima je smrt nastupila.

  • 20:52

    Eparhija raško-prizrenska nije voljna da prihvati mešanje institucija tzv. Kosova

    Povodom inicijative prištinskih institucija i ministra kulture Hajrula Čekua da Ministarstvo kulture tzv. Kosova izvrši procenu i sanira štetu u manastiru Banjska načinjenu tokom nedavnih sukoba, Eparhija raško-prizrenska poručila je da je u pitanju politički čin koji ima za cilj stavljanje verske i kulturne baštine SPC na KiM pod političku kontrolu kosovskih institucija.

    Eparhija Raško-prizrenska se već godinama suočava sa kontinuiranim negiranjem crkvenog i duhovnog identiteta SPC-a na Kosovu i Metohiji, u čemu u poslednje vreme prednjači upravo pomenuti ministar.

    "Istovremeno, Srpskoj pravoslavnoj crkvi na Kosovu i Metohiji se od tih istih institucija negiraju osnovna verska prava, što se najbolje vidi u slučaju neizvršavanja odluke Ustavnog suda 'Kosova' o zemlji manastira Visoki Dečani, koja nije upisana u opštinski katastar već sedam godina, uprkos stalnim apelima međunarodnih predstavnika i uglednih međunarodnih organizacija koje se bave verskim pravima i zaštitom kulturne baštine", navodi eparhija.

    Ovu inicijativu eparhija pre svega vidi kao politički čin koji ima za cilj ne samo stavljanje verske i kulturne baštine SPC na Kosovu i Metohiji pod političku kontrolu kosovskih institucija, već i kao korak ka daljoj degradaciji osnovnih verskih sloboda i prava i kulturnoj aproprijaciji srpskih crkava i manastira.

  • 19:50

    Osmani za Rojters: Srbija pokušava da stvori Krim na "Kosovu"

    Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani optužila je Srbiju i srpskog predsednika Aleksandra Vučića da stoje iza incidenta u Banjskoj, i da "pokušavaju da stvore Krim na Kosovu", prenosi Ekonomija onlajn.

    "Ono što bih rekla predsedniku Vučiću je da prestane da se petlja sa Kosovom. Kosovo će braniti svoju slobodu, nezavisnost i suverenitet po svaku cenu. Oni pokušavaju da sprovedu model Krima u Republici Kosovo, ali mi nećemo dozvoliti da se to desi. Branićemo svaki pedalj teritorije Kosova", rekla je Osmani u intervjuu za Rojters.

    Ona je istakla da bi slični napadi mogli da se ponove u bliskoj budućnosti, i zatražila od međunarodne zajednice "da učini sve da spreči Srbiju u pružanju podrške takvim grupama".

    "Veoma sam zabrinuta da bi ovakvi napadi, čak i veći, mogli da se dese u budućnosti ako Srbija ne bude kažnjena, pre svega, za ovaj teroristički akt agresije", rekla je Osmani, prenosi "Kosovo onlajn".

    Ona je istakla da se razgovori između Beograda i Prištine ne mogu nastaviti.

    "To više nije moguće. Bili smo žrtve agresije Srbije i svi treba da je tretiraju kao takvu od sada", rekla je Osmani.

  • 19:46

    Vučić u intervjuu Rojtersu optužio Kurtija da želi da protera Srbe sa KiM

    Vučić je optužio premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine.

    ''Uzrok svih problema na Kosovu je Aljbin Kurti. On je taj koji je doveo do svega ovoga'', rekao je Vučić i dodao da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 19:44

    Svečlja u intervjuu za AP optužio Srbiju u direktnu umešanost u u sukobe tokom vikenda

    Ministar unutrašnjih poslova tzv. Kosova Dželjalj Svečlja u intervjuu za AP optužio je Srbiju za direktnu umešanost u sukobe tokom vikenda i dodao je da se istražuje mogućnost ruske umešanosti u napad u kojem su poginule četiri osobe (trojica Srba i jedan albanski policajac).

    Svečlja je za AP rekao da istražitelji "traže dokaze koji povezuju Rusiju, saveznika Srbije, sa oružanim napadom" i, kako je dodao, rusko oružje, druga oprema i dokumenti koji upućuju na rusku umešanost otkriveni su nakon celodnevne pucnjave.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 17:32

    Petković: Zašto Priština i dalje ne predaje tela stradalih porodicama?

    Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković danas je postavio pitanje zašto Priština i dalje ne predaje tela stradalih u selu Banjska porodicama.

    "Zbog čega se kriju informacije u vezi sa obdukcijom? Zbog čega se Euleks ne oglašava već dva dana na naš zahtev da tim međunarodnih eksperata sa srpskim patolozima pregledaju tela?", naveo je Petković na društvenoj mreži Iks (nekadašnjem Tviteru).

  • 17:22

    Ministarstvo pravde tzv. Kosova podnelo zahtev za raspisivanje međunarodne poternice za Radoičićem

    Ministarstvo pravde tzv. Kosova podnelo je zahtev da za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem bude raspisana međunarodna poternica, prenosi "Reporteri".

    Viši savetnik u tom ministarstvu Genc Nimoni rekao je da se čeka da Osnovni sud u Prištini prihvati taj zahtev.

    "Prema zakonu koji je na snazi, Ministarstvo pravde postupa po zahtevima sudova. Ministarka Hadžiu je u saopštenju za javnost istakla ulogu Specijalnog tužilaštva u vezi sa međunarodnom optužnicom. Prema važećem zakonodavstvu, Ministarstvo nakon zahteva za izdavanje naloga za hapšenje, upućuje zahtev za međunarodnu poternicu, koji se mora podneti Sudu, u ovom slučaju Osnovnom sudu u Prištini", rekao je Nimoni.

    Dodao je da će to ministarstvo reagovati  odmah nakon što sud odobri zahtev.

    "Slučaj vode pravosudne institucije. Čim dobijemo odobrenje Suda, Ministarstvo pravde će reagovati odmah i bez odlaganja", naglasio je Nimoni.

    Vest da će Ministarstvo pravde tzv. Kosova zatražiti da za Radoičićem bude raspisana međunarodna poternica saopštila je ranije danas ministarka pravde privremenih prištinskih institucija Aljbuljena Hadžiu.

  • 16:24

    Vučić sa šefom diplomatije Danske zatražio povlačenje takozvane Kosovske policije sa KiM

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom razgovora sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Danske Larsom Lekeom Rasmusenom, istakao da je situacija na Kosovu veoma komplikovana, i pozvao međunarodnu zajednicu da preduzme sve potrebne mere u cilju sprečavanja opasnih i neodgovornih poteza Prištine i zaštite srpskog stanovništva.

    Vučić je istakao da se krhki mir koji postoji na prostoru Kosova i Metohije čuva zahvaljujući odmerenosti srpskog naroda koji ulaže nadljudske napore da odoli svim pritiscima režima u Prištini.

    "Predsednik Vučić je posebno naglasio značaj daljeg međunarodnog prisustva na KiM i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da preduzmu sve potrebne mere u cilju sprečavanja opasnih i neodgovornih poteza Prištine i zaštite srpskog stanovništva u pokrajini, kao i povlačenje pripadnika takozvane specijalne Kosovske policije sa severa KiM", navodi se u saopštenju službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

    Opširnije pročitajte ovde.

  • 16:11

    Skupština tzv. Kosova usvojila Rezoluciju kojom optužuje Srbiju za sukob u Banjskoj

    Skupština tzv. Kosova usvojila je danas Rezoluciju kojom se osuđuje, kako se navodi, teroristički napad koji je, kako se tvrdi, organizovala "Republika Srbija na Kosovsku policiju 24. septembra 2023. godine".

    Od međunarodnog faktora se traži da izvrši uticaj kako bi se Srbija "suočila sa svojom ulogom u vezi sa organizacijom i svakom vrstom podrške koju je dala terorističkoj grupi za napad na severu Kosova", prenosi "Reporteri".

    Rezolucija ima sedam tačaka, a za nju je glasalo svih 97 poslanika koliko ih je bilo u sali. 

image