Srbija i Balkan

Hirurzi VMA prvi put koristili robotski skaplerski uređaj za operaciju pluća

Grudni hirurzi izveli su zahvat uz pomoć najsavremenijeg "pametnog" instrumenta koji omogućava veću preciznost, štedljiviji pristup i brži postoperativni oporavak pacijenta
Hirurzi VMA prvi put koristili robotski skaplerski uređaj za operaciju pluća© ВМА

Robotski staplerski uređaj prvi put je upotrebljen tokom operativnog zahvata resekcije pluća, desne donje lobektomije, na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije (VMA).

Kako je saopšteno iz te ustanove, operisan je pacijent (42) koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak.

"Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa", navodi se u saopštenju VMA.

Ovom metodom, dodaje se, takođe je omogućen po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Kako se navodi, odluka o korišćenju najsavremenijeg "pametnog" instrumenta u VMA doneta je u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svetu. 

"Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni i zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike", navodi se u saopštenju.

image