Priprema za vanredne izbore: Predsednici opština podnose ostavke širom Srbije

Više predsednika opština danas je podnelo ostavke, a i gradonačelnik Beograda je izjavio da je izvesno da će izbori biti 17. decembra

Više predsednika opština širom Srbije danas je podnelo ostavke, prenose beogradski mediji.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić podneo je ostavku, saznaje RT Balkan. To je učinila i gradonačelnica opštine Trstenik Milena Turk.

Isto je učinio i gradonačelnik Smedereva Jovan Beč. 

Kako navodi "Politika", Jovan Beč je potvrdio ovu informaciju, rekavši da je na pisarnici Gradske uprave upravo predao ostavku, ali nije želeo da komentariše svoju odluku.

U međuvremenu se pojavila i informacija da je i predsednik opštine Kučevo Ivan Rajičić podneo danas ostavku.

Sve ovo mogla bi da bude uvertira za raspisivanje lokalnih izbora u Srbiji, koje je sinoć najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pominjući već 17. decembar kao mogući datum.

Kako je kazao sinoć, "neki su za, neki protiv", kao i da "ne mislim da je to ključna tema, ali morate da poštujete opoziciju, šta god mislili o njihovom radu".

"Voleo bih više odgovornosti za državu kao 3. maja, kao juče, danas... Ali oni su rekli da država propada, da nam je ekonomija uništena, nisam saglasan i prihvatio sam njihovu ideju i mi smo spremni za izbore od 17. decembra. Tada mogu da budu. Biće zajedno i parlamentarni, pokrajinski, beogradski i u nekim opštinama", rekao je Vučić.

N1 saznaje, da je na sednici vlade održanoj danas, premijerka Ana Brnabić tražila od ministara i državnih sekretara da sve uredbe i propisi koje su u proceduri budu usvojeni do polovine oktobra, zato što će parlamentarni izbori biti održani 17. decembra.

Izbori i u Beogradu

Deo prozapadne opozicije zatražio je da do kraja godine budu održani vanredni parlamentarni izbori, ali i beogradski. Redovni lokalni izbori svakako je trebalo da budu održani sledeće godine, ali će izgleda i oni biti do kraja 2023.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da će narednih dana javnost biti obaveštena o konkretnim koracima kako će zakonska procedura za održavanje gradskih izbora biti ispunjena.

"Znaćete za par dana, ukoliko se bude dogovorilo da konačan datum izbora bude 17. decembra, a izvesno je da će to biti taj datum", kazao je Šapić.