Srbija i Balkan

Kurti pozvao Zapad da kazni Srbiju

Premijer privremenih prištinskih institucija zatražio je od partnerskih država i da organizacije "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglase za terorističke
Kurti pozvao Zapad da kazni Srbiju© TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti pozvao je Zapad da kazni Srbiju zbog, kako je rekao, napada u Banjskoj u kojem je ubijen kosovski policajac.

"Ako prođe nekažnjeno, onda će ponoviti zločin", rekao je on na sednici skupštine koja je počela minutom ćutanja zbog stradalog policijskog narednika Afrima Bunjakua.

Skupština tzv. Kosova saglasila se da izradi nacrt rezolucije kojom bi se, kako su naglasili "osudili napadi na Kosovsku policiju u selu Banjska na severu Kosova".

Kurti je tražio i da partnerske države Kosova proglase organizacije "Civilna odbrana" i "Severna brigada" za terorističke.

Podsetimo, privremene prištinske institucije proglasile su ove organizacije terorističkim 29. juna 2023. godine, a tim povodom Srpska lista saopštila je da je "odluka premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da nepostojeće organizacije 'Civilna zaštita' i 'Severna brigada' proglasi terorističkim deo plana Kurtijevog režima da stvaranjem izmišljenog, virtuelnog neprijatelja opravda nastavak političkog terora koji sa svojim specijalcima sprovodi na severu Kosova i Metohije, kroz neosnovana hapšenja nevinih Srba, maltretiranje i zastrašivanje građana.

image