"Partner 2023": Šta su to Kinezi doneli u Beograd? (FOTO)

Nije tajna da Narodna Republika Kina ima izuzetno naprednu vojnu industriju, u šta su reporteri RT Balkan imali prilike da se uvere na ovogodišnjem Sajmu naoružanja "Partner 2023" u Beogradu

Vodeće kineske državne kompanije na Međunarodnom sajmu naoružanja "Partner 2023" pokazale su samo deo naororužanja i opreme koje poseduju. 

Posetioci Sajma naoružanja u hali 4 na momente su mogli da zaborave gde se nalaze, budući da je izložbeni prostor kineskih kompanija izgledao kao iz naučnofantastičnog filma, praktično paralelna realnost.

Za poznavaoce naoružanja i vojne opreme dolazak u izložbeni prostor kineskih kompanija bio je praznik. 

Sankcije SAD kineskim kompanijama ne mogu ništa

Prvo nam pažnju privlači izložbeni prostor "NORINKO Grup", koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača odbrambene industrije.

Iako eksponati deluju simpatično, gotovo kao igračke, na ekranima koji se nalaze iza maketa može se videti njihova snaga. 

"NORINKO" je na sajmu prikazao svoje najnovije proizvode uključujući samohodnu haubicu SH11 155mm na točkovima i raketnu artiljeriju.

Haubica SH11 koja je predstavljena na ovogodišnjem sajmu može da ispaljuje projektile sa satelitskim navođenjem koji vrše precizan udar na neprijateljsku metu udaljenu 40 kilometara.

Predstavljena je i raketna artiljerija koja može da lansira terminalno vođenu raketu i taktičku raketu.

Najveći domet njihovih raketa je 290 kilometara, a poznavaoci kažu da su Kinezi u ovoj oblasti napredniji i od Sjedinjenih Država. 

Ova državna kompanija je, kao i većina firmi kineske namenske industrije, odavno na "crnoj listi" SAD i svi koji sa njima posluju nalaze se pod američkim sankcijama, ali to ne sprečava "NORINKO" da posluje sa prijateljskim državama, kao što su afričke zemlje, Rusija i bliskoistočne države.

"Malo je onih koji se mogu porediti u oblasti odbrane po veličini i opsegu aktivnosti", priznaju čak i britanski istraživački centar i belgijski istraživački institut u jednoj od svojih analiza ove kompanije.

Naredna kompanija na koju nailazimo je ALIT (Aerospace Long-March International Trade), koja izlaže svoj program vazduhoplova i impozantne rakete dugog dometa i velike razorne moći.

Posebno nam je privukla pažnju maketa krstareće rakete WS-43. U pitanju je moćna raketa poznata i kao "lutajuća", kalibra 200 mm, dometa 60 km i vremena lutanja 30 minuta. Ova raketa poseduje bojevu glavu od 20 kg i pripada sistemu višecevnih raketnih bacača "čuvar" ("Weishi").

Kako poznavaoci naoružanja na Sajmu objašnjavaju za RT Balkan, ovaj sistem je moćan jer poseduje varijante nevođenih raketa, vođenih raketa i precizno vođenih raketa.

Na štandu ALIT-a istaknuti su i dronovi, koji su glavna atrakcija sajma, pored oklopnih vozila. 

Nama je posebno interesantna bila bespilotna letelica srednje visine i velike izdržljivosti CH-4 .

Inspirisana je američkim dizajnom RK-1, poznatijim kao "predator". 

Razvoj ove bespilotne letelice započeo je 2009. godine, a prvi primerak spreman za proizvodnju predstavljen je 2014. godine. Kompozitni materijali na bazi staklenih vlakana se u velikoj meri koriste za smanjenje težine letelice kao i pobošljanje aerodinamičnosti.

Trenutno se nude dve varijante: CH-4A, koji je konfigurisan za izviđačke misije sa izdržljivošću leta do 30 sati; i udarno orijentisan CH-4B, koji ima nosivost projektila do 345 kilograma, ali ima kraću izdržljivost leta - do 14 sati.

Prema dostupnim informacijama, više od 30 CH-4 bespilotnih letelica, u vrednosti 700 miliona dolara, izvezeno je od kada je dron predstavljen krajem 2014. do 2018. godine kupcima kao što su Irak, Nigerija i Saudijska Arabija, što znači da američke zabrane ni ovu kinesku kompaniju ne sprečavaju da posluje.

Nadograđene verzije CH-4 takođe su se pojavile poslednjih godina, uključujući modele dužeg dometa dizajnirane za produžene operacije u pomorskim patrolama.

Pre gotovo četvrt veka, početkom 2000. godine, otkriveno je da je Kina razvila novi višecevni raketni sistem (MLRS) kalibra 300mm (10 metaka) da ispuni operativne zahteve Narodne oslobodilačke armije pod nazivom A100.

Nadograđujući ovaj sistem, komapnija CPMIEC (China Precision Machinery Import and Export Corporation) po ugledu na rusku tehnologiju, unapređeni sistem sada deluje kao ruski BM-30 "smerč" - teški višecevni bacač raketa.

Sistem je napravljen u cilju uništavanja žive sile, oklopljenih vozila, neoklopljenih meta u područjima koncentracije, artiljerijskih baterija, komandnih štabova i skladišta municije.

Preciznost rakete je poboljšana jer je platforma opremljena sistemom za globalno pozicioniranje (GPS), a prema nekim spekulacijama A100 MRS razvijen je da bi se ojačala sposobnost PLA-ove vatrene moći zemlja-zemlja protiv okolnih ostrva u Tajvanskom moreuzu i arhipelaga Pengu.

Najnoviji A100 na tržište dolazi zajedno sa starijim lanserima CPMIEC VS-1 i VS-1B, koji su ugrađeni na šasiju kamiona "Mercedes-Benc" 6×6 proizvedenu po licenci od strane "NORINKO Grupa".

VS-1 lansira rakete maksimalnog dometa 80 km, dok noviji VS-1B lansira rakete maksimalnog dometa od 180km. Najmanje dva tipa bojevih glava dostupne su za VS-1B.

Prikazana su razna borbena-oklopna vozila, PVO sistemi, rakete dugog i kratkog dometa, ali i najnaprednija zaštita od dronova i bilo kakvog napada, što pokazuje da Narodna Republika Kina ima izuzetno naprednu vojnu industriju.

"Igračke" koje smo imali prilike da vidimo u kineskom izložbenom prostoru Međunarodnog sajma naoružanja "Partner 2023" jasno stavljaju do znanja neprijateljima da Kina baš i nije za igranje.