Amerika ima novi zahtev za Beograd; Kurti: Srbija htela da započne rat u nedelju

Pretres koji vrše Kurtijevi specijalci uznemirio je osoblje i pacijenate u bolnici u Kosovskoj Mitrovici

Policija na KiM uhapsila M. P. srpske nacionalnosti zbog sumnje da je ta osoba počinila krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" u Prizrenu.

Ranije danas u Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici jutros je došlo do nasilnog upada od strane specijalnih jedinica Kosovske policije (ROSU), potvrdio je za "Kosovo onlajn" direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Elek je izjavio da su rano jutros antiterorističke jedinice tzv. Kosovske policije upale u krug KBC Kosovska Mitrovica sa 15 vozila, naoružani dugim cevima i izvršili pretres bolničke vešernice i kotlarnice, pri čemu su razbili vrata kao i da su iz kancelarije šefa obezbeđenja KBC, odneli uređaj za video-nadzor.

On je na konferenciji za novinare rekao da su, nakon pretresa specijalci dostavili jedan zapisnik na albanskom, bez dvojezičnosti u kojem je navedeno da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno.

Prilikom pretresa koji su sprovedeni u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, zaplenjena su dva automobila marke "mercedes" i jedan kvad.

Pretres je izvršen i u zgradi u kojoj je Milan Radoičić živeo, kao i u vili na jezeru Gazivoda, koja je navodno u njegovom vlasništvu.

29. sep 2023 • 22:40

Blinken: U Razgovoru s Vučićem naglasio sam važnost deeskalacije napetosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali su danas o značaju preduzimanja hitnih mera za deeskalaciju napetosti sa Prištinom, posle nasilja 24. septembra i smrti narednika kosovske policije, saopštio je Stejt deparment.

Blinken je podvukao da odgovorni za napade koji su sada u Srbiji moraju da odgovaraju, ističe se u saopštenju.

On je izrazio podršku akcijama Kfora i Euleksa u reagovanju na ovaj događaj, napominjući da incidenti poput onih u blizini manastira Banjska predstavljaju neprihvatljive izazove za Kfor i međunarodnu zajednicu, i pozdravio pojačano prisustvo Kfora i odluku Severnoatlantskog saveta da odobri slanje dodatne sile.

"Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem kako bih istakao potrebu za hitnom deeskalacijom napetosti sa Kosovom i pozivanje na odgovornost onih koji su činili nedavne nasilne napade. Takođe sam naglasio važnost potpune implementacije obaveza u okviru dijaloga koji vodi EU", napisao je Blinken na svom nalogu na mreži Iks.

Grenel: Treća strana da sprovede autopsiju ubijenih

Nekadašnji izaslanik bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Kosova i Srbije Ričard Grenel ukazao je da je neophodno da se sprovede potpuna istraga u vezi Milana Radoičića kao i da autopsije budu urađene od strane treće strane.

Grenel je komentarišući sve navode u vezi Radoičića, na društvenoj mreži Iks, naveo da je transparentnost potrebna što pre.

"Trebalo bi da se sprovede potpuna istraga i potpune autopsije od strane treće strane. Transparentnost je potrebna što pre", naveo je Grenel.

SAD traže od Srbije da povuče trupe sa granice sa "Kosovom"

SAD prate raspoređivanje srpske vojske duž administrativne linije sa KiM, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi i pozvao na povlačenje tih snaga kako bi se smanjile napetosti.

Kirbi je nazvao "veliko srpsko vojno raspoređivanje duž granice sa Kosovom" destabilizujućim razvojem događaja i pozvao Srbiju da povuče te snage i doprinese snižavanju napetosti.

On je, na pres konferenciji, rekao da je NATO povećao svoje snage na KiM, kao rezultat zabrinjavajućeg ciklusa nasilja na tom području, javlja Rojters.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Osmani: Kfor samo kao podrška "Kosovskoj" policiji

Bekim Kupina, savetnik za medije predsednice privremenih prištinskih insitucija Vjose Osmani, reagovao je na pisanje premijera Albanije Edija Rame, rekavši da je ona na svakom sastanku zahtevala da Kfor podrži kosovske institucije u zaustavljanju "srpske agresije", a ne da preuzimaju ovlašćenja.

"Predsednica Osmani je u svakom razgovoru i sastanku sa partnerima i saveznicima jasno stavljala do znanja da je mandat Kfora u službi podrške Kosovskoj policiji, koja prva reaguje i predstavlja ključnu instituciju za vladavinu prava i bezbednost u svakom delu njene teritorije", kazao je Kupina.

On je podvukao da su prištinske institucije zatražile podršku NATO-a, kako bi "u patrolama u pograničnom području bili i njihovi pripadnici, uz kosovske policajce, i tako zajednički sprečile ulazak terorističkih grupa i napada iz Srbije".

Rama: Kfor da preuzme kontrolu na severu KiM, nisu okupaciona snaga Srbije

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je Kfor misija NATO Alijanse, a ne okupaciona snaga Srbije, ističući da su reakcije na njegovu izjavu da Kfor mora da preuzme kontrolu nad severom KiM bolne i smešne.

"Podsećam ih danas da je Kfor NATO, a ne okupaciona snaga Srbije, niti sila koja deli teritoriju 'Republike Kosovo', naprotiv, velika je garancija u slučaju pretnje!", napisao je Rama.

Rama je u dugoj objavi na društvenim mrežama naveo da je Vlada Albanije komunicirala sa najvišim nivoima evroatlantske alijanse da garantuje bezbednost na severu KiM.

DPA: Pojačanje za Kfor iz Velike Britanije?

Najavljeno pojačanje Kfora moglo bi da dođe iz Velike Britanije, piše nemačka novinska agencija DPA.

Agencija podseća da je pre samo par meseci Velika Britanija saopštila da najmanje do 2026. može "dati značajan doprinos" Kforu.

Šef italijanske diplomatije Antonio Tajani izneo je pre nekoliko dana spremnost Italije da poveća broj vojnika u misiji Kfor na Kosovu i Metohiji, dodajući da je o tome već razgovarao sa ministrom odbrane Gvidom Krozetom.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da Kfor održava vidljivo i agilno prisustvo širom KiM, dodajući da su spremni da izvrše dalja prilagođavanja položaja ove misije prema potrebi.

Kurti: Napad izvršen po nalogu Srbije

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da "teroristički napad na severu Kosova nije bio građanski otpor ili otpor bandi, već napad naoružanih paravojnih formacija koje je opremio i pripremio Beograd".

On, takođe, tvrdi da je "napad izvršen po nalogu Srbije".

Upitan da li kosovske vlasti imaju obaveštajne podatke o nekim novim napadima, Kurti za "Al Džaziru" kaže da ima dosta informacija i da ove oružane grupe, kojima "Vojska Srbije obezbeđuju opremu, oružje i municiju, stalno treniraju u blizini granica Kosova i spremaju se za rat".

"Nije isključena ni ponovna agresija", kaže Kurti i dodaje da je "Srbija želela da započne rat u nedelju".

On je optužio "Beograd i oružane grupe da žele da ponove scenario početka rata u Sarajevu".

Kurti kaže i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić "Slobodan Milošević i Željko Ražnatović Arkan" koji, kako tvrdi, žele da vrate region u 90-te.

Kurti tvrdi da su "paravojne grupe na Kosovu povezane i sa grupama iz Rusije, poput privatne kompanije "Vagner", a Vučića i Radoičića nazvao je "(Vladimirom) Putinom i (Jevgenijem) Prigožinom".

Premijer privremenih prištinskih institucija optužio je Vučića da "želi još jedan rat i genocid, jer želi Republiku Srpsku na Kosovu".

"Kao što je Rusija na početku razvila hibridni rat u Ukrajini, Srbija to radi protiv nas", zaključuje Kurti.

Vučić: Srbija ima dokaze, gonićemo krivce

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da država ima dokaze da je jedno, a možda i dva lica, hladnokrvno likvidirano sa male udaljenosti u Banjskoj.

"Naša država ima dokaze i goniće krivce. Mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirano, kada nisu bili likvidirani u borbi, nego samo ranjeni. Bili su u životu i predali se, a nakon toga su sa male udaljenosti likvidirani. Nisam želeo da se saglasim da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija", napominje Vučić.

Uhapšen još jedan Srbin zbog navodnih ratnih zločina na KiM

Kosovska policija uhapsila je M. P. srpske nacionalnosti zbog sumnje da je počinio krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" u Prizrenu.

"Protiv ovog lica podneta je krivična prijava zbog sumnje da je u septembru 1998. godine u naselju 'Hoka Mahal' u Prizrenu učestvovalo u ubistvu tri civila albanske nacionalnosti, koji nisu bili vojno angažovani", navodi se saopštenju specijalnog tužilaštva u Prištini.

Po nalogu tužioca, okrivljenom je određena mera zadržavanja i policijskog zadržavanja, radi upućivanja sudiji za prethodni postupak, u zakonskom roku.

Nemačka: Iritantno kada Vučić "napadače prikazuje kao žrtve"

Svi, a posebno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, moraju biti svesni svoje uloge za očuvanje mira u regionu, poručio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Sebastijan Fišer, istakavši da je sada najvažnije da dođe do deeskalacije.

Na konferenciji za medije nekoliko portparola nemačke vlade, Fišer je ukazao da se Ministarstvo spoljnih poslova već izjasnilo u vezi sa napadom u Banjskoj.

"Za nas je jasno da svi, a posebno predsednik Vučić, moraju biti svesni svoje uloge za mir u regionu i da sada mora biti učinjeno sve za deeskalaciju. To što je proglašen Dan žalosti, kojim treba da se, iz srpskog pogleda oda počast napadačima, sigurno ne doprinosi tome. Zato pozivamo i Srbiju da nedvosmisleno pozove na odustajanje od nasilja", preneo je Fišer.

Upitan za sankcije Srbiji, on je naglasio da je trenutno još mnogo nejasnoća kada je reč o napadu i o njegovoj pozadini.

"Važno je najpre da se potpuno rasvetli odakle je došlo oružje, pošto je pronađena značajna količina, i da li se, na primer, radi o švercu iz Srbije, kao i da se razjasni svrha tog oružja. Jasno je da se radi o veoma ozbiljnom događaju. Ne voze se svuda naoružani sa oklopnim vozilima i velikom količinom naoružanja. Znate i da postoji umešanost srpskih krugova u strukture organizovanog kriminala na severu Kosova", rekao je Fišer.

On je podvukao da je sada najvažnije da dođe do deesklalacije.

"Tome svakako doprinosi rasvetljavanje događaja. Istovremeno, bilo nam je iritantno kada je predsednik Srbije terorističke napadače prikazao kao žrtve. Počinioci moraju biti imenovani kao takvi i krivci moraju biti procesuirani i kažnjeni. U tom kontekstu je jasno da smo pozvali Srbiju da sarađuje u istrazi", rekao je Fišer.

Nalepnica zastave Srbije osvanula na ploči ambasade tzv. Kosova u Zagrebu

Na ploči sa natpisom "Ambasada Republike Kosova" na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava prošle noći je zalepljena nalepnica zastave Srbije, što je, kako prenosi Hina, poslanica nacionalnih manjina Ermina Lekaj Prljaskaj ocenila "pokušajem stvaranja nemira".

Slučaj je prijavljen policiji i Ministarstvu spoljnih poslova, rekla je Lekaj Prljaskaj i dodala da je zatražena zaštita policije. Dodaje se da je izrazila nadu da će na osnovu snimaka nadzornih kamera biti otkriveno ko je počinitelj.

Lekaj Prljaskaj je ocenila da je reč o provokaciji i da to, kako je navela, stvara paniku zbog nedavnih događaja u Banjskoj.

"Nadam se da će se Srbi koji žive u Hrvatskoj ograditi od tog čina", kazala je Lekaj Prljaskaj za Hinu, a prenosi Tanjug.

"Kosovska" policija upala u objekte dvojice Srba

Osim u KBC u Kosovskoj Mitrovici, policija takozvanog Kosova upala je jutros i u dve privatne kuće - jednu, kako su rekli, vilu na jezeru Gazivode koja je u vlasništvu od danas bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radojčića, i drugu kuću koja pripada Vladimiru Radivojeviću čiji je nadimak "Mami", koji je iz Zvečana.

Informacije i snimke je objavio prištinski ministar policije Dželjalj Svečlja, koji navodi da je sve urađeno po nalogu suda.

Đurić: Želimo da NATO preuzme nadležnost na severu KiM

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je, gostujući na američkoj televiziji "Njuzmaks", da je jedini put koji Srbija vidi kao put napred jeste da NATO snage preuzmu kontrolu nad severom Kosova i Metohije.

"Jedini put koji vidimo napred, iako će vam možda zvučati čudno što to čujete ambasadora Srbije, jeste da tražimo od NATO da preuzme nadležnost na severu KiM umesto Kurtijevih specijalnih snaga. Takođe zahtevamo nezavisnu internacionalnu istragu o tome šta se dogodilo, jer srpski manastir je napadnut, tri lokalna Srbina su stradala, kao i jedan kosovski policajac, ali koji prema postojećim sporazumima nije trebalo da bude tu", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, pre svega, slanjem svojih specijalaca na na sever, počinio nasilje nad postojećim sporazumima.

"Ne želim da spekulišem ko stoji iza incidenta i napada, samo želim da kažem su tri kosovska Srbina nažalost mrtva, kao rezultat tog napada. To su lokalni ljudi, a ne kako to govori prištinski ministar spoljnih poslova. Ništa se od ovoga nije dešavalo dok aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti nije došao na vlast", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Kurti je za 20 meseci bukvalno porušio sve što je međunarodna zajednica ostvarila za dve decenije na KiM.

"On je sastrugao liderstvo SAD i EU sa svakog sporazuma, zamenio postojeću policijsku strukturu na severu Kim sa njegovom jednoetničkom albanskom specijalnoom policijom i sručio se na Srbe na severu. Kao rezultat toga smo, nažalost, videli destabilizaciju i prostor za opasne uticaje koji žele da iskoriste to", rekao je Đurić.

Đurić je dodao i da je Kurtijeve jednostrane akcije koincidiraju sa početkom sukoba u Ukrajini.

"Nažalost, u poslednjih 20 meseci kada je situacija u Istočnoj Evropi eskalirala, Kurtijeva vlada je počela da preduzima jednostrane mere. To su osudile i SAD i EU, ali nisu preduzele konkretne akcije da ga spreče. Skoro da smo možda kao u ogledalu imali priliku da vidimo da ono što se dešavalo Albancima ranih devedesetih na Kosovu, sada Kurti preduzima prema Srbima", rekao je Đurić.

Osmani: Srbija mora da odgovara

Predsednica takozvanog Kosova Vjosa Osmani sastala se sa ambasadorima zemalja Kvinte i Evropske unije i tom prilikom ocenila da "Srbija mora da snosi odgovornost za svoje postupke protiv Kosova".

Srbija, takođe, kaže Osmani, "mora da prestane da finansira i podržava kriminalne grupe za terorističke akcije".

"Kosovo je rešeno da nastavi da promoviše mir i stabilnost u regionu i da radi sa lokalnom srpskom zajednicomi, kako bi ih približila i integrisala u društvo i institucije Kosova", dodaje Osmani.

Borelj: EU ne isključuje mogućnosti uvođenja kaznenih mera protiv vlasti u Srbiji

Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve Evropske unije u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova i Metohije, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji, poručio je šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Mere su preduzete u vezi sa Kosovom. Reč je o političkim i finansijskim merama, među kojima su obustava poseta i događaja na visokom nivou, osim Dijaloga koji vodi EU. Te mere takođe imaju uticaja i na finansijsku podršku Kosovu. Suspenzija je privremena i reverzibilna i ona će biti ukinuta čim dođe do deeskalacije na terenu. Istovremeno, pomno pratimo da li Srbija ispunjava zahteve EU i u slučaju nepoštovanja, EU je spremna da razmotri mere", naveo je Borelj.

Petronijević: Trojica ubijenih Srba su streljani

Advokat Goran Petronijević je saopštio i da kosovski policajac nije stradao od metka već od eksplozije, za razliku od srpskih mladića koji su upucani.

"Neka saznanja idu ka tome da trojica nisu na regularan način stradala već da su nakon predaje streljani, a drugi da je ranjen pa overen. Tragovi toga mogu da se nađu sa dobrom analizom, ali prištinski organi to ne dozvoljavaju. To je jedna ozbiljna sumnja da se nešto ozbiljno tu krije. Moja sumnja može ići u tom pravcu", rekao je on na konferenciji za novinare.

Radoičić priznao organizaciju otpora na severu KiM

U saopštenju Milana Radoičića, koje je pročitao njegov advokat Goran Petronijević navodi se da je Radoičić zajedno sa sunarodnicima došao u Banjsku na KiM kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija.

"Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom", navodi se u saopštenju Radoičića.

Petronijević je dodao i da je Radoičić podneo neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, i da je spreman da se odazove pozivu srpskih organa.

Opširnije pročitajte u tekstu.

NATO šalje dodatne trupe na Kosovo i Metohiju

Savet NATO-a odobrio je dodatne snage Kfora na Kosovu i Metohiji, saopštila je danas Severnoatlantska alijansa.

"NATO misija Kfor održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na u tom regionu. To radimo nepristrasno i u skladu sa našim mandatom UN", navodi se u saopštenju.

Vučević: Kurti sprovodi etničko čišćenje i neće stati

Jutrošnji upad specijalaca u KBC "Kosovska Mitrovica" nastavak je onoga što kosovske vlasti rade od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini, rekao je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

"Ovo jutros je nastavak svega onoga što Priština radi, ne samo prethodnih dana, već nedeljama i mesecima, odnosno od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini. Ono što nas zabrinjava jesu upadi u privatne stanove i uznemiravanja srpskih porodica na severu, a posebno upad u KBC Kosovska Mitrovica. Za njih ništa nije sveto, za njih nema pristojnosti, za njih nema poštovanja ljudskih prava i bojim se da će se taj teror nad Srbima samo pojačavati, odnosno intenzivirati", kazao je Vučević za "Kosovo onlajn".

Vučević navodi da Kurti događaje u Banjskoj vidi kao idealnu priliku da pojača provođenje etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

"Očekujem da će njihovi organi početi da donose odluke o zapleni imovine lica za koja smatraju da su opasnost za njihov režim zbog otpora etničkom čišćenju srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Ne mislim da će stati i krajnje sam zabrinut za ono što nam sledi", zaključuje Vučević.

Vučić: Radoičić podneo ostavku na mestu potpresednika Srpske liste

Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podneo je ostavku na tu funkciju, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić za nacionalnu televiziju Španije, prenosi "Juronjuz Srbija".

"Radoičić ne želi dalje da naškodi Srpskoj listi", istakao je Vučić.

On je napomenuo da Srpsku listu vidi kao borce za slobodu i da to isto misle svi Srbi koji žive na Kosovu i Metohiji.

Opširnije pročitajte ovde.

Brnabić: Nastavlja se teror Aljbina Kurtija

Brnabić je istakla da se nad Srbima na Kosovu i Metohiji nastavlja teror koji sprovodi Aljbin Kurti, na šta su i ona i predsednik Srbije Aleksandar Vučić do sada upozoravali.

"Nastavlja se teror Aljbina Kurtija nad Srbima na KiM, potpuno očekivano u skladu sa svim što smo pričali i što predsednik Srbije Aleksandar Vučić priča već mesecima - teror i maltretiranje Srba na Kosovu i Metohiji", rekla je Brbabić.

Ona je istakla da su jedini cilj i jedina želja Kurtija da protera sve Srbe sa Kosova i Metohije.

Tužilac: Pretresi vršeni u objektima čiji je vlasnik Radoičić

Prištinski specijalni tužilac Naim Abazi rekao je da se akcija Kosovske policije odvijala uglavnom u objektima koja su u vlasništvu Milana Radoičića.

Abazi je u izjavi za prištinski portal "Zakletva pravde" rekao da je akcija sprovedena na zahtev Specijalnog tužilaštva i po nalogu nadležnog suda.

Dodao je da sada dokumentuju imovinu za koju se sumnja da je na Radoičićevo ime ili na ime trećih lica na koja je, navodno, tu imovinu preneo.

Ristuča: Vlasti tzv. Kosova su krive za izbijanje kriza na KiM

Vlasti tzv. Kosova preduzele su niz koraka, koje su dovele do pojave kriznih situacija na Kosovu i Metohiji, ocenio je komandant Kfora, italijanski general Anđelo Mikele Ristuča.

U intervjuu za "Republiku", u kojem je govorio o stanju na Kosovu i Metohiji, on je rekao da sve ono što se u nedelju desilo u Banjskoj "nije prelomni momenat", već "razvoj situacije između Beograda i Prištine", čiji je glavni uzrok uzajamno nepoverenje Srba i kosovskih Albanaca.

Takođe, Ristuča dodaje da je Kfor "uradio sve što je bilo moguće, kako bi se izborili sa krizama, koje su nastale kao posledica tih odluka", koje su donosile prištinske vlasti.

Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Starović: Otvorena su još mnoga pitanja o događaju u Banjskoj

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je da o tragičnim događajima u Banjskoj danas znamo mnogo više nego što smo znali u nedelju ali da su i dalje otvorena mnoga pitanja.

"Nedelja, 24. septembar, bio jedan od najtragičnijih dana u našoj novijoj istoriji koji je obeležen najvećom eskalacijom nasilja na prostoru KiM u poslednjih 19 godina", istakao je Starović za RTS.

On je naveo da su i dalje otvorena pitanja zašto Kfor nije došao na lice mesta i bio aktivniji i zašto tzv. kosovska policija nije dozvolila pristup misiji Euleksa.

Opširnije pročitajte ovde.

Euleks: Pratili smo jutrošnju akciju u skladu sa svojim mandatom

Misija Euleks je saopštila je da je na zahtev tzv. kosovske policije i u skladu sa svojim mandatom za posmatranje, jutros pratila aktivnosti policije tokom njenih operacija na severu KiM.

"Euleksove aktivnosti nadgledanja su sprovedene u bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i KFOR-om/NATO", navodi se u saopštenju.

Zubin Potok: Kosovska policija polomila tablu na ćirilici

Predsednik Privremenog organa opštine Zubin Potok Srđan Vulović izjavio je da je policija polomila tablu na opštinskoj zgradi koja je bila na ćiriličnom pismu i istakao da je to još jedna poruka Srbima da ih prištinske vlasti ne žele na Kosovu i Metohiji.

"Tokom vikenda Kosovska policija je polomila tablu sa natpisom na ćiriličnom pismu na ulazu u zgradu opštine Zubin Potok. Tabla je polomljena, iščupana sa zida, a nalazila se par metara iznad ulaza", priča Vulović za "Kosovo onlajn"

Takođe iznad ulaza u zgradu uklonjen je i deo natpisa "Opština Zubin Potok", tako da je ostalo samo još četiri slova "tina", kaže Vulović.

On ističe da je to klasičan pritisak na Srbe i dodaje da ne postoji ni jedan povod da se tako nešto uradi.

"To je još jedan njihov dokaz da ne žele više Srbe tu. Ali mi smo tu i čekaćemo, ne idemo nigde odavde", poručio je Vulović.

Navodi da je opština Zubin Potok okružena policijskim snagama sa kordonom i ogradom, zbog čega smatra da niko drugi nije mogao da priđe zgradi.

"Ispred ulaza uvek stoji po pet, šest njihovih policajaca, tako da je to njihovo delo", uveren je Vulović.

Podsećamo da je posle lokalnih izbora, održanih bez učešća Srba, policija skinula sa zgrade opštine srpske zastave.

Elek: Stalno smo pod represijom Kurtijevog režima

Pre nego što su se povukli iz kruga KBC Kosovska Mitrovica, Kurtijevi specijalci su dostavili jedan zapisnik na albanskom, bez dvojezičnosti u kojem je navedeno da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno, rekao je direktor te ustanove Zlatan Elek.

"Mi i ne znamo šta je traženo. Radnik koji je potpisao izveštaj bio je uznemiren, potražio je pomoć na psihijatriji. U 7.15 časova, kada su gotovo svi radnici došli na posao, napustili su krug KBC bez ikakvog objašnjenja zašto su ovo uradili i tvrdim bez ikakve potrebe", naglasio je Elek u obraćanju novinarima.

On stiče da je upad uneo veliki strah i među stanovništvom koji vidi tu ustanovu kao jednu od najozbiljnijih ustanova na teritoriji severa Kosova, a koja broji oko 1.600 zaposlenih.

"Pored ovoga mi imamo stalne represije od strane Kurtijevog režima, sanitetska vozila se stalno zaustavljaju i pretresaju. Do danas smo izbrojali negde oko 178 zaustavljanja, nije nađen nijedan komad oružja i ništa drugo osim pacijenata koji se prevoze do zdravstvenih ustanova u centralnoj Srbiji. Bez ikakvog objašnjenja su ovo uradili, nije bilo nikakvog objašnjenja, nikakve najave, mi smo bili maksimalno konstruktivni i spremni za saradnju", ponovio je Elek.

Navodi i da ne razume da se u Kliničko-bolnički centar šalju ljudi sa dugim cevima  i to ogroman broj njih, a sve uz prisustvo jedinica Euleksa.

Eljšani: Završeni pretresi i na petoj lokaviji na severu KiM

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je da je završen pretres i pete lokacije na severu Kosova i Metohije.

Ešljni  nije mogao da iznese detalje ni o samim lokacijama, ni šta je rezultat, ali je najavio da bi mogla da usledi i konferencija za medije, javlja "Kossev".

Kurti koristi događaje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora

Jutros je na severu KiM nastavljena brutalna i prekomerna demonstracija sile od strane Aljbina Kurtija i njegovih specijalaca saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije za KiM su istakli da je jasno da Kurti sa svojom policijom koristi događaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu KiM.

Ističe se da su prištinski specijalci u naletu terora polomili vrata na ulazu u KBC, pretresali pojedine prostorije i do zuba naoružani marširali kroz tu centralnu srpsku zdravstvenu ustanovu na KiM, iako im je rukovodstvo prenelo da nema potrebe za demonstracijom sile i da mogu da pogledaju šta ih zanima.

U ovoj akciji učestvovalo je oko 15 oklopnih vozila Rosu, a celu akciju sa strane su bez reakcije posmatrali pripadnici Euleksa, navodi Kancelarija.

U posebno teškom stanju šoka nalazi sa 100 najtežih bolesnika sa internog odeljenja KBC koji su svedočili ovoj brutalnoj i nenajavljenoj akciji, kao i deca srednje medicinske škole koja u ovo vreme dolaze na praksu u bolnicu.

Jasno je da Kurti sa svojom policijom koristi događaje od nedelje iz Banjske kao izgovor za nastavak terora na severu KiM, a ova akcija izvedena je sa jasnim ciljem da na severu Kosova i Metohije nema mira, niti da srpska zajednica može da živi normalno, leči se bez straha od upada naoružanih falangi, vodi decu u vrtiće i škole, naglašava se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Srpska lista: Euleks i Kfor nezainteresovani da spreče maltretiranje Srba

Danas u ranim jutarnjim časovima Kurtijeve specijalne jedinice koje su ilegalno prisutne na severu Kosova i Metohije, brutalno su upale u KBC u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom lečenju u ovoj ustanovi, saopštila je Srpska lista.

Iz SL je saopšteno da je "paralelno sa ovim upadom, brutalni upad izvršen i u više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije".

"Prilikom ove brutalne akcije Kurtijevih specijalaca bio je blokiran i put koji vodi ka vrtiću, odnosno predškolskoj ustanovi "Danica Jaramaz" i osnovnoj školi "Sveti Sava".Nastavnici vaspitači nisu mogli da dođu do svojih radnih mesta, deca su bila prestravljena, a zabrinuti roditelji nisu smeli da decu odvedu na boravak u vrtić odnosno na nastavu", navodi se u saopštenju.

Iz SL navode da je "očigledno da Kurtijev režim tragične događaje iz Banjske sada koristi da opravda svo antisrpsko delovanje na Kosovu i Metohiji, kao i da nastavi sa daljim maltretiranjem naših građana",

U saopštenju se ističe da su "pripadnici Euleksa sve ove brutalne upade pratili sa udaljenosti od više desetina metara apsolutno nezainteresovani da spreče maltretiranje srpskog naroda ili da se aktivno uključe i spreče protivzakonito delovanje Kurtijevih slecijalaca" kao i da "pripadnika KFOR-a nije bilo na vidiku prilikom ovog necivilizacijskog ponašanja".

"Ostaje nam da pozovemo građane da u ovim ludim vremenima sačuvaju prisebnost i budu uz svoju decu, u nadi da će jednom i na ovim prostorima zavladati mir, te da će i Srbi moći da žive normalnim životom, da se leče bez da ih prepadaju do zuba naoružani specijalci, ili da ih isti ne maltretiraju na putu do vrtića i škole. Ovom prilikom odajemo priznanje zdravstvenim radnicima, vaspitačima i nastavnicima koji su hrabro stali u zaštitu prava svojih pacijenata odnosno dece", stoji u saopštenju SL.

Prištinski mediji: Policija pretresa vilu na Gazivodama

Prištinski mediji javljaju da policija od 6 časova jutros pretresa vilu na Gazivodama, koja se dovodi u vezu sa Milanom  Radoičićem.

Policija još uvek ovo nije potvrdila, osim da sprovodi operacije i u Zubinom Potoku.

Elek: Ništa nije pronađeno u pretresu kotlarnice

Nije pronađeno ništa u pretresu vešeraja i kotlarnice KBC u Kosovskoj Mitrovici, potvrdio je direktor ove ustanove Zlatan Elek.

Prema rečima Eleka, specijalci su zaplenili snimke sa kamera KBC-a.

Obijena su vrata vešeraja i magacina.

Eljšani: Policijska akcija završena na četiri lokacije od pet

Svi pripadici specijalnih jedinica, kao i službenici misije EULEX napustili su ulicu u kojoj se nalazi restoran "Grej", javlja "Kossev".

Od pet lokacija koliko je pretresano ovog jutra, akcija je završena na četiri, potvrdio je za "Kossev" zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani.

On je istakao da u ovom trenutku "ne može da iznosi detalje, gde i da li je i šta pronađeno".

Kako javlja  "Kosovo onlajn", specijalci su zaplenili dva automobila marke "mercedes" i jedan kvad.

"Kossev" navodi da su zaplenjeni automobili beogradskih registarskih oznaka.

U dva navrata su pripadnici policije iz zgrade iznosili papirne kese, sa još uvek nepoznatim sadržajem, navodi portal.

Jarinje i Brnjak i dalje zatvoreni za saobraćaj ka KiM

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak blokirani su šesti dan za redom za saobraćaj iz pravca centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji.

Preko ova dva prelaza i jutros se ka Kosovu i Metohiji ne može ni peške, dok se iz pravca KiM ka centralnoj Srbiji saobraćaj odvija nesmetano.

Đaci i studenti iz centralne Srbije kao i radnici koji rade u firmama na Kosovu i Metohiji i jutros ne mogu do škola i fakulteta niti do radnih mesta.

Oni koji hitno moraju na KiM, zbog posla, škole, bolesti srodnika, donošenja lekova, mogu ili preko Crne Gore, putem Rožaje - Kula - Peć ili preko Merdara, obilaznim putevima dužim i više od 100 ili 150 kilometara.

Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak su zatvoreni u nedelju ujutru, posle sukoba u selu Banjska a i dalje nema nikakvih naznaka niti najava kada bi mogli biti otvoreni.

Pretresi na KiM se vrše u saradnji sa Euleksom i Kforom

Iz Kosovske policije je saopšteno da se provere vrše na pet različitih lokacija na severu Kosova, i u vezi sa događajima u Banjskoj.

"Ovom prilikom Kosovska policija obaveštava građane da ne treba da brinu. Ovi kontrolni nalozi se sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom i uz prisustvo Specijalnog tužilaštva "Kosova", navodi se u saopštenju.

Najmanje pet oklopnih vozila ispred restorana Grej

Najmanje pet oklopnih vozila Kosovske policije nalazi se ispred stambenog objekta u kome se nalazi restoran "Grej", ulica  je blokirana za saobraćaj, ali ne i za pešake.

Više vozila Euleksa nalazi se u blizini ovog rejona, javlja RTS.

Ulica u kojoj je policija inače vodi ka dečijem vrtiću i osnovnoj školi i deca su u ovim trenucima na putu ka školi.