Vučić sa Orbanom: Razgovori o zajedničkoj kompaniji za naftu i gas (VIDEO)

Premijer Mađarske Viktor Orban istakao je da se njegova zemlja uvek zalagala za dijalog u svim sukobima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da mu je velika čast da ugosti premijera Mađarske Viktora Orbana, i da zajedno sa njim razgovara i sa ličnim izaslanikom predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, princem prestolonaslednikom Abu Dabija Nj. V. šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom.

"Razgovarali smo i o geopolitičkim temama. Obavestio sam goste o tome šta se dešava u regionu. Bilo je važno da razgovaramo o tome šta se dešava u Evropi, ali i u svetu. Bilo je govora i o inicijativi BRIKS-a i svega onoga što UAE očekuju od te inicijative", rekao je Vučić tokom zajedničke konferencije sa Orbanom, nakon trilateralnog sastanka.

Trojica zvaničnika su razgovarali o svim važnim strateškim pitanjima, i usvojili, kako je prekao srpski predsednik, "dobar zaključak o formiranju timova za logistiku". Vučić je istakao da su Mađarska i Srbija zemlje bez luka, te da moraju da pronalaze nova rešenja za izvoz.

Takođe je bilo reči o mogućnosti formiranja zajedničkih kompanija za stočarstvo i druge oblasti, kao i o formiranju zajedničke kompanije za naftu i gas, ali i o tome kako da Srbija i Mađarska poprave svoj investicioni ambijent, napomenuo je Vučić.

Trilateralni sastanak se održava u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

Popodne sledi bilateralni sastanak predsednika Srbije i premijera Mađarske.

Orban: Mađarska je uvek bila na strani dijaloga

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da se nada da je sa Vučićem uspeo da na uspešan način UAE i drugim investitorima predstavi zajedničku mađarsko-srpsku perspektivu.

On je istakao da će na bilateralnom sastanku sa Vučićem razgovarati i o pitanjima u vezi sa Briselom, proširenjem Evropske unije i određenim rokovima.

"Dozvolite mi da ponovim, Mađarska je uvek i u svakom sukobu bila na strani dijaloga. Nismo se zalagali za sankcije ni protiv jedne zemlje", rekao je Orban.

Ekonomska i politička saradnja Srbije i Mađarske uspešna je i eksplicitna, istakao je mađarski premijer i dodao da je zahvalan Vučiću što je organizovao trilateralni sastanak sa prestolonaslednikom UAE.