Srbija i Balkan

Vučić: Dug razgovor sa Blinkenom o KiM, pomenuo mere protiv Srbije

Predsednik Srbije razgovarao je sa američkim državnim sekretarom
Vučić: Dug razgovor sa Blinkenom o KiM, pomenuo mere protiv Srbije© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je obavio dug, ne lak, telefonski razgovor sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom povodom sitaucije na Kosovu i Metohiji, i dodao da je on pomenuo i moguće mere protiv Srbije.

"Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili nekoliko stvari oko kojih nismo. Saglasili smo se oko toga da je potrebna deeskalacija, kao i značajnija uloga Kfora, koju će Srbija uvek podržati. Negirao sam neistine u kojima govore o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga, jer to nije istina, nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva-tri meseca", dodaje Vučić.

Ističe da se stavovi Srbije i SAD ne poklapaju oko prirode onoga što se desilo na KiM, posebno u vezi takozvanog kosovskog suvereniteta. Kaže i da je američki sekretar govorio i o mogućim merama protiv Srbije, "ako se ne budemo ponašali na odgovarajući način".

"Ja sam rekao - vi ste velika zemlja, super sila, vaše je da činite šta mislite da morate. Ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina", dodaje Vučić.

Predsednik Srbije naglašava da država ima dokaze da je jedno, a možda i dva lica, hladnokrvno likvidirano sa male udaljenosti u Banjskoj.

"Naša država ima dokaze i goniće krivce. Mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvno likvidirano, kada nisu bili likvidirani u borbi, nego samo ranjeni. Bili su u životu i predali se, a nakon toga su sa male udaljenosti likvidirani. Nisam želeo da se saglasim da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija", napominje Vučić.

On ističe i da je Blinkenu postavio pitanje zašto je EULEKS bio odbijen da bude u akciji na severu KiM.

Govoreći o bivšem potpredsedniku Srpske liste Milanu Radoičiću, navodi da će "tek u potpunosti da pročita njegovo pismo" koje je danas predstavio njegov advokat Goran Petronijević.

"On će morati da se odazove, jer sam siguran da nadležni državni organi imaju razloga da postavljaju pitanja. Šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni i za koje krivično delo, to je pitanje za tužioca, a ne za mene. Video sam suštinu, nije bilo neočekivano. On da se beži i krije neće, on i momci koji su u tome učestvovali se time ponose. Oni to gledaju na drugačiji način. Ja ne mislim da ima pravo bilo ko bilo koga da ubije, šta god mi o tome mislili. Moraće neka pitanja da se postavljaju. Možda uopšte nije učestvovao u tom delu, pa će tužilac naći nešto drugo, ili neće naći ništa. To je pitanje za tužioca, ne za nas", kaže predsednik Srbije.

On objašnjava da policija na osnovu medijskih izveštaja mora da prikupi informacije, zatim tužilac donosi odluku da li će podići optužni akt ili ne.

Komentarišući izjavu Radoičića da "Beograd nema nikakve veze sa time što se desilo u Banjskoj", kaže:

"Pa šta ako je to oružje iz Srbije? Kada naiđete na deset puta više našeg oružja u Ukrajini, to znači da smo mi poveli rat u Ukrajini, kakve su to gluposti? Ne razumem o čemu se tu radi, ali očigledno da je mnogima potrebno da naprave hajku protiv Srbije, i da su mnogi želeli da Srbija bude kažnjena".

On se osvrnuo i na predstojeće izbore.

"Rekli su da ne smem da idem na izbore jer su mi zabranili Amerikanci. Dan posle toga su rekli biće na proleće ili na leto. Kada smo rekli da ćemo im ispuniti uslove, oni neće na izbore, oni kažu - nemojte molim vas, šalili smo se. Mi hoćemo da nam zemlja bude nezavisna, suverena, slobodna, a ne da nam bude kolonijalna. Tražili su izbore, dobili su izbore, neka se spremaju, ostaje im još 79 dana do izbora, oni su sigurni pobednici. Mi ćemo se boriti za srpski narod, pa kom opanci kom obojci. Prihvatićemo volju naroda, sklonićemo se sa vlasti. Samo neka još to pokažu na izborima", zaključuje Vučić.

image