Srbija i Balkan

Ambasador SAD u Prištini: Hitno početi pregovore o formiranju ZSO

Džefri Hovenijer pozvao je privremene prištinske organe da odlože sprovođenje odluke o preregistraciji vozila za deset meseci i rekao da ne bi trebalo počinjati sa kažnjavanjem vozača koji imaju automobile sa srpskim tablicama
Ambasador SAD u Prištini: Hitno početi pregovore o formiranju ZSONone © FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Ambasador Sjedinjenih Američkih  Država na tzv. Kosovu Džefri Hovenijer pozvao je privremene organe u Prištini da hitno otpočnu pregovore za formiranje Zajednice srpskih opština, preneo je Radio slobodna Evropa (RSE).

"Predlog za ZSO mora biti na stolu", rekao je Hovenijer u razgovoru sa novinarima u Prištini.

Odgovarajući na pitanja predstavnika medija, američki ambasador je izjavio da ne bi bilo prikladno ni poželjno da ZSO bude kao Republika Srpska u Bosni i Hercegovini.

"Odluka Ustavnog suda daje neke parametre koji osiguravaju da to ne bude slučaj. Postoji mnogo načina na koje vlada 'Kosova' može da ispuni ovu obavezu u koju je ušla, a da se izbegne situacija kakva je u slučaju Republike Srpske", smatra Hovenijer.

On je pozvao privremene prištinske organe da odlože sprovođenje odluke o preregistraciji vozila za deset meseci i rekao da ne bi trebalo da se počne sa kažnjavanjem vozača koji imaju automobile sa srpskim tablicama, što je najavio Aljbin Kurti kao "drugu fazu" preregistracije. 

Hovenijer je komentarisao povlačenje Srba iz svih institucija na Kosovu i Metohiji rekavši da to nije rešenje za trenutne sporove.

"Zabrinuti smo da to ima potencijal da dodatno podigne tenzije na terenu. Brine nas trenutna situacija i mogućnosti eskalacije, mogućeg nasilja i svakako uticaja koji trenutna situacija ima na dobro funkcionisanje 'Kosova' kao države", istakao je ambasador pozivajući obe strane da smanje tenzije.

On je potvrdio da je poslednjih dana u bliskoj komunikaciji sa predstavnicima Prištine.

"Ne mogu da potvrdim da su preduzeli mere koje smo od njih tražili", istakao je Hovenijer, dodajući da Beograd i Priština treba da sprovedu ono što je dogovoreno sporazumom u Briselu.

 

image