Srbija i Balkan

Šest dana od krvoprolića u Banjskoj: SAD zahteva od Srbije povlačenje vojske, oglasio se Radoičić

Prošlo je šest dana od tragičnih događaja u selu Banjska u kojima su stradala trojica Srba i jedan albanski policajac
Šest dana od krvoprolića u Banjskoj: SAD zahteva od Srbije povlačenje vojske, oglasio se Radoičić© Tanjug/AP Photo/Radul Radovanovic
  • Dan na Kosovu i Metohiji počeo je nasilnim upadom specijalnih jedinica Kosovske policije (ROSU) u Kliničko-bolnički centar u Severnoj Mitrovici. Nakon pretresa, specijalci su dostavili zapisnik na albanskom, bez dvojezičnosti u kojem je navedeno da je odrađen pretres i da ništa nije pronađeno, izjavio je direktor te ustanove dr Zlatan Elek.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da država ima dokaze da je jedno, a možda i dva lica, hladnokrvno likvidirano sa male udaljenosti u Banjskoj i da će goniti krivce. 
  • Komandant Kfora, italijanski general Anđelo Mikele Ristuča, ocenio je da su vlasti tzv. Kosova preduzele niz koraka, koje su dovele do pojave kriznih situacija na Kosovu i Metohiji.

  • Administrativni prelazi Jarinje i Brnjak blokirani su šesti dan zaredom za saobraćaj iz pravca centralne Srbije ka Kosovu i Metohiji. Preko ova dva prelaza i jutros se ka Kosovu i Metohiji ne može ni peške, dok se iz pravca KiM ka centralnoj Srbiji saobraćaj odvija nesmetano.

  • Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević pročitao je saopštenje nekadašnjeg potpredsednika Srpske liste u kojem je naveo da je zajedno sa sunarodnicima došao u Banjsku na KiM, kako bi ohrabrio srpski narod u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija. Petronijević je dodao i da je Radoičić podneo neopozivu ostavku na mesto potpredsednika Srpske liste, i da je spreman da se odazove pozivu srpskih organa.
  • Savet NATO-a odobrio je dodatne snage Kfora na Kosovu i Metohiji, saopštila je Severnoatlantska alijansa.

  • Šef diplomatije EU Žozep Borelj rekao je da Brisel pomno prati da li Srbija ispunjava zahteve Evropske unije u vezi sa smirivanjem napetosti na severu Kosova i Metohije, i ukoliko proceni da ih Beograd ne poštuje, spremna je da razmotri uvođenje kaznenih mera i protiv vlasti u Srbiji.
  • Osim u KBC u Kosovskoj Mitrovici, policija takozvanog Kosova upala je jutros i u dve privatne kuće - jednu, kako su rekli, vilu na jezeru Gazivode koja je u vlasništvu od danas bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radojčića, i drugu kuću koja pripada Vladimiru Radivojeviću čiji je nadimak "Mami", koji je iz Zvečana.

  • Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da "teroristički napad na severu Kosova nije bio građanski otpor ili otpor bandi, već napad naoružanih paravojnih formacija koje je opremio i pripremio Beograd".

  • Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izrazio je zabrinutost Vašingtona zbog, kako je rekao, "velikog razmeštanja" srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

image