Srbija i Balkan

Kurtijevi specijalci pretukli trojicu Srba; Grenel: Zašto Amerika laže o srpskoj vojsci?

Sedmi dan od kada su administrativni prelazi Brnjak i Jarinje zatvoreni za prolaz putničkih automobila, pa čak ni pešaci ne mogu da prođu. Rodbina preuzela tela ubijenih Srba
Kurtijevi specijalci pretukli trojicu Srba; Grenel: Zašto Amerika laže o srpskoj vojsci?© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Tela Stefana Nedeljkovića iz Zvečana, kao i Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića iz Leposavića, koji su ubijeni u sukobu s tzv. kosovskom policijom u Banjskoj 24. septembra, predata su danas porodicama u Institutu za sudsku medicinu u Prištini.

Trojicu srpskih mladića pretukli su pripadnici najelitnije specijalne jedinice tzv. kosovske policije FiT u mestu Gornje Varage u opštini Zubin Potok, potvđeno je iz Kancelarije za KiM.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Kosovom i Metohijom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.

Prema informacijama "Novosti", najmanje sedam država zahtevalo je kaznene mere protiv Beograda "zbog ohrabrivanja terorističkih akcija na teritoriji nezavisne zemlje" ukoliko bi istraga to i potvrdila.

Sve najnovije vesti o dešavanjima na Kosovu i Metohiji mogli ste da pratite iz minuta u minut uživo u blogu RT Balkan.
  • 30. sep 2023 • 21:36

    21:36

    Osmani sa komandantom Kfora: Pozdravljamo odluku da povećate broj vojnika

    Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani razgovarala je danas sa komandantom Kfora Anđelom Mikeleom Ristučom i šefom Euleksa Đovanijem Pjetrom Barbanom o najnovijim dešavanjima u vezi sa bezbednosnom situacijom na KiM, saopšteno je iz njenog kabineta.

    Kako se navodi u saopštenju, poseban akcenat tokom sastanka bio je na situaciji na severu KiM i administrativnim prelazima sa centralnom Srbijom.

    Osmani je pozdravila odluku NATO da poveća broj vojnika u okviru Kfora, koju vidi kao jasan signal Beogradu da, kako tvrdi, "odustane od destablizacije i ugrožavanja bezbednosti na Kosovu".

    Ona je rekla da je Priština nepokolebljiva u posvećenosti da prevaziđe aktuelne bezbednosne izazove sa međunarodnim partnerima i saveznicima, prenosi Reporteri.

  • 20:35

    Veterani terorističke UČK Kurtiju: Štiti sever sa Kforom, mi ćemo ostatak "Kosova" sa KBS

    Vršilac dužnosti predsednika Organizacije ratnih veterana takozvane OVK Faton Kljinaku poručio je premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju da će Kfor da štiti sever, a KBS ostatak tzv. Kosova.

    Kljinaku je, povodom izjave Kurtija da uprkos obećanju bivšeg premijera Hašima Tačija da KBS neće odlaziti na sever bez odobrenja Kfora, administrativna linija sa Srbijom mora da bude obezbeđena, rekao da Kurti samo preko Kfora može da traži prisustvo KBS na severu.

  • 20:28

    Nemačka: "Važno je da Srbija bez odlaganja smanji svoje trupe na granici sa Kosovom"

    Nemačko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se mora izbeći dalja eskalacija između Beograda i Prištine.

    "Mora se izbeći dalja eskalacija između Srbije i Kosova. Važno je da Srbija bez odlaganja smanji svoje trupe na granici sa Kosovom", navodi se u objavi na društvenoj mreži X (Tviter).

    Kako se dodaje, Nemačka je, zajedno sa partnerima, u direktnom kontaktu sa uključenim stranama.

    "Politički proces treba hitno da se nastavi", poručuju iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

  • 20:28

    Policija tzv. Kosova navodno pronašla oružje kod Zvečana

    Policija tzv. Kosova je saopštila da je u okolini Zvečana navodno pronašla značajnu količinu oružja, municije i različite vojne opreme.

    Prištinska policija optužuje Srbe sa Severa KiM da su to oružje koristili u incidentu 24. septembra.

    "Izvršena je kontrola terena koji obuhvata selo Brezne – Zvečan, planinski deo koji su koristili napadači, što je rezultiralo pronalaskom i zaplenom veće količine teškog naoružanja, municije i razne vojne opreme", navodi se u saopštenju. 

  • 20:22

    Grenel: Blinken i Saliven lažu o srpskoj vojsci

    Bivši specijalni izaslanik SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel optužio je danas američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da su plasirali lažne informacije o raspoređivanju srpskih vojnika na administrativnim prelazima sa KiM, i istakao da postoji smanjenje, a ne nagomilavanje broja vojnika.

    "Saliven i Blinken su juče plasirali lažne informacije o srpskim trupama na granici sa Kosovom. Oni su tako van dodira sa Balkanom", naveo je Grenel na društvenoj mreži X (Tviter).

    Ukazao je da je prošle godine bilo 14.000 srpskih vojnika, da ih je danas 7.500, a do ponedeljka će, kako je naveo, biti 4.000 na administrativnim prelazima.
    Grenel je upitao zašto je administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena lagala o nagomilavanju vojnika.
    "To je smanjenje", naveo je Grenel.

    Upitao je i zbog čega je Bela kuća postavila 3. juna crvenu liniju za premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i potom mu "dozvolila da pređe liniju bez posledica".

    "Slabost izaziva haos", zaključio je Grenel.

  • 18:55

    Teror ne prestaje: Kurtijevi specijalci pretukli još trojicu Srba

    Trojicu srpskih mladića pretukli su pripadnici elitne jedinice Kosovske policije FIT u mestu Gornje Varage u opštini Zubin Potok, saznaje "Kosovo onlajn".

    Opširnije pročitajte OVDE

  • 18:09

    Predsednik parlamenta RS: Radoičić se suprotstavio teroru i rizikovao glavu za Srbiju

    Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić poručuje da se Milan Radoičić suprotstavio teroru nad Srbima i rizikovao svoju glavu u odbrani svoje zemlje.

    "Ne znam Milana Radoičića koji se suprotstavio teroru nad Srbima u svojoj zemlji i njivi rizikujući glavu i preuzimajući odgovornost umesto da uživa u vili kakvu imaju npr. autolimari ili opozicioni lideri u Srbiji. Hoće li Srbima biti bolje ako ga spalimo na lomači. Razmislite pre nego bacite kamen", poručio je Stevandić.

  • 17:01

    Hovenijer se ponovo oglasio: Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje

    Američki izaslanik u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za "Bi-Bi-Si" da iza, kako je rekao, "terorističkog napada" na KiM stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.

    "Sada znamo i da je osoba koja je bila potpredsednik jedne od srpskih stranaka na Kosovu, a koja je bila uključena u događaje sa visokim srpskim zvaničnicima, preko svog advokata izjavila da je bila organizator ovog incidenta i da je prisustvovala tom događaju", rekao je Hovenijer za "Bi-Bi-Si", a prenosi RTK na srpskom.

    Dodao je i da se sada radi na utvrđivanju tačne odgovornosti

  • 16:52

    Suspendovan direktor RTK2 zato što je rečeno da su ubijeni Srbi žrtve

    Odbor Radio-televizije Kosova suspendovao je direktora RTK 2 (kanala na srpskom jeziku) Željka Tvrdišića, nakon izveštaja ovog medija o incidentu 24. septembra.

    RTK 2 je trojicu Srba ubijenih u Banjskoj opisao kao žrtvek.

    "Nakon detaljne rasprave i analize situacije u vezi sa emitovanjem hronike na vestima RTK2 (kanal na srpskom jeziku) od 28. septembra 2023. godine, na predlog generalnog direktora, UO RTK je jednoglasno doneo odluku o suspenziji sa funkcije na period od 30 dana direktora RTK2 Željka Tvrdišića. Ova mera je preduzeta u skladu sa zakonom i važećim propisima", kaže se u saopštenju RTK.

    Rukovodstvo RTK-a je saopštilo da će izvršiti detaljnu analizu situacije kako bi se utvrdilo kršenje profesionalnih standarda. Takođe, RTK je upozorio na druge disciplinske mere protiv svih pojedinaca koji su umešani u prekršaj.

  • 16:50

    Rodbina preuzima tela ubijenih Stefana, Igora i Bojana
image