Srbija i Balkan

Dodik ponovo izabran za predsednika SNSD: Borimo se za slobodu srpskog naroda

Na Saboru je jednoglasno usvojen i Statut stranke koji sadrži određene novine kada je reč o organizaciji i jačanju poverenja članstva u stranku i njena opredeljenja
Dodik ponovo izabran za predsednika SNSD: Borimo se za slobodu srpskog naroda© FOTO TANJUG/ SRNA/ BORISLAV ZDRINJA

Milorad Dodik jednoglasno je danas reizabran za predsednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na sedmom Saboru stranke u Doboju.

Dodika je podržalo 937 delegata koji učestvuju u radu Sabora i biraju predsednika stranke.

On je zahvalio svim delegatima koji su mu pružili podršku, uz poruku da su mu dali snagu da se i dalje bori za Republiku Srpsku, prenosi Srna.

Dodik je istakao da pojedinci žele da smanje snagu SNSD-a, kao i da takvim osobama poručuju da je on tu da se bori za stabilnost i mir.

"Borimo se za slobodu srpskog naroda. Ustav BiH govori o pravu naroda koji žive u njoj i mi se zalažemo za to", rekao je Dodik u obraćanju pred Saborom SNSD-a nakon što je završeno glasanje.

On je ponovio da je BiH nametnuta i prisilna zajednica, kao i da će se u nekom budućem periodu možda stvoriti mogućnost predlaganja sporazuma o mirnom razlazu između Republike Srpske i Federacije BiH.

Dodik je rekao da SNSD ostaje posvećen partnerstvu sa Srbijom, Rusijom i drugim prijateljskim zemljama, te sa koalicionim partnerima u Srpskoj.

On je naglasio da poštuje druge narode, ali da ne podržava majorizaciju i da je potrebna prisutnost svesti svih naroda.

Sabor SNSD-a izabrao je i novi Glavni odbor stranke koji broji 410 članova.

Na Saboru je jednoglasno usvojen i Statut stranke koji sadrži određene novine kada je reč o organizaciji i jačanju poverenja članstva u stranku i njena opredeljenja.

Saboru SNSD-a u Doboju prisustvovalo je više od 2.000 gostiju, simpatizera stranke i drugih visokih zvanica iz Srpske, BiH, Srbije, Rusije, Mađarske, Rumunije.

Predsednik SNSD-a Milorad Dodik poručio je tokom obraćanja da SNSD ne odustaje svojih ciljeva

"Mi smo najmoćnija stranka srpskog naroda u Srpskoj i BiH", naveo je Dodik.

Prema njegovim rečima, SNSD je vratio dostojanstvo Republici Srpskoj i učinio ekonomiju stabilnom, a želi da nastavi tako da radi i u narednom periodu.
On je dodao da SNSD pobeđuje već 20 godina i da danas ima 54 predstavnika u lokalnoj vlasti, kao i da je nezaobilazan faktor na nivou BiH.

Predsedavajuća radnog Predsedništva Sabora SNSD-a Željka Cvijanović istakla je da je veoma važno sačuvati snagu SNSD-a kako bi SNSD čuvao snagu Republike Srpske za vreme koje dolazi i u kojem će se prelamati mnogi procesi, navodi RTRS.

Predsednik SNS-a Miloš Vučević uputio je apel za solidarnost i slogu u složenim okolnostima po male narode i izazovima na ovom području, kao i na Balkanu i u svetu, ukazavši na potrebu donošenja mudrih odluka u periodu kada su aktuelni dupli aršini u primeni međunarodnog prava nad malim narodima.

"Baš sve što nam se dešava je alarm i poziv da se okupimo, ne da mislimo isto, već da postoji zajednički meritum u očuvanju nacionalnog jedinstva", poručio je Vučević, ukazavši na aktuelne događaje na Kosovu i Metohiji.

On je zahvalio za poziv da prisustvuje Saboru SNSD-a u Doboju koji se, kako je naveo, održava u složenim okolnostima kako na Balkanu, tako i u svetu.

Vučević je naglasio da je ovo svečan događaj u duhu svih zajedničkih aktivnosti koje su bile i koje će biti u narednom periodu.

"To nam daje šansu da budemo ponosni na sve one koji su stvarali naš narod i naše države", poručio je Vučević.

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je na današnjem sedmom Saboru SNSD-a u Doboju da Srbija i njegova partija čvrsto stoje iza Republike Srpske i njenog predsednika Milorada Dodika i naglasio da Srpska nikome nije poklonjena i da je nastala na borbi srpskog naroda i žrtvama koje je podnela.

On je istakao da srpski, hrvatski i bošnjački narod treba da nađu način da žive u miru.

Dačić je ocenio da međunarodni pritisci treba da budu usmereni prema onima koji žele unitarnu BiH, što, kako je naveo, neće moći.

"Mi imamo problem da trebamo nekome da se pravdamo zašto Srbija ne želi da prihvati teritorijalni integritet Kosova, a niko se ne pita kako je i zašto narušen teritorijalni integritet Srbije. Zato je Srbija čvrsta u svojim stavovima, jer brani sebe, i svako od nas je deo tog prostora. Ja sam rođen na Kosovu i vi ste ovde rođeni u Srpskoj i ne tražimo mi tuđe, mi branimo naše", poručio je Dačić.

On je rekao da je BiH nastala u Dejtonu, za to je garant i Republika Srbija i "zato niko ne sme da dira Republiku Srpsku po Dejtonskom sporazumu".

Ovom skupu prisustvuju i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, kao i ambasador NR Kine Đi Ping.

image